Gå til indhold

Er Bonde bange for kloge kvinder?

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV) bragt i Weekendavisen under titlen "Kloge Kvinder" den 9. januar 2015.

Et nyt patriarkat er opstået ifølge professor Hans Bonde. På årets anden dag beskrev professoren i nærværende avis, hvordan forsøget på at få flere kvinder til tops på danske universiteter har placeret kvindelige forskere i en parallelverden, hvor de står som svage kønsvæsner i et patriarkat 2.0. Den får ikke for lidt.

Jeg kan dog hverken genkende den parallelverden, som Hans Bonde beskriver, eller de svage kvindelige forskere. Dem har jeg til gode at møde.

Det, jeg kan konstatere, er, at kvinderne har overhalet mændene på universiteterne. Og der er i dag næsten lige så mange kvinder, der bliver optaget på en ph.d. uddannelse, som mænd. Men når vi kommer længere op ad karrierestigen i forskningsverdenen, så er fraværet af kvinder tankevækkende. Kun godt 18 procent af professorerne ved de danske universiteter er kvinder. Her ligger vi både bagefter vores nordiske nabolande og gennemsnittet i EU.

Mit udgangspunkt er, at talent er ligeligt fordelt mellem kønnene. Så det er et problem, at kun få unge kvinder kommer videre med en forskerkarriere. Men det synes Hans Bonde åbenbart ikke. Ikke én gang i professorens lange indlæg omtales det som et problem.

Men det er det. For det er spild af talent, når kvinder systematisk vælger en forskerkarriere fra. Og selvom Hans Bonde påstår noget andet, så handler en aktiv indsats på at ændre det mønster ikke om, at der skal være præcis lige mange mandlige og kvindelige professorer. Det handler heller ikke om at overbeskytte kvindelige forskere eller forfremme kvinder, der ikke har de rette kvalifikationer. Flere kvinder i toppen af forskning handler om at skabe fornyelse i dansk forskning og sikre, at talent ikke går til spilde.

De danske universiteter er heldigvis opmærksomme på udfordringerne. Flere har for eksempel introduceret særlige mentorforløb for kvindelige forskere.

Jeg er glad for, at der gøres noget. For en bedre balance mellem kønnene i forskningsverdenen sker ikke af sig selv.

Men vi kan blive endnu klogere på området. Derfor nedsatte jeg her kort før jul en hurtigarbejdende arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan vi kan få flere kvinder til at kravle op af den akademiske karrierestige. Der skal gøres noget nu. Vi taber talent, hvis vi bliver ved med at vente.

At Hans Bonde ikke kan se, at det er en problemstilling, der er værd at beskæftige sig med, tyder på, at det er ham, som lever i en parallelverden. Eller at han måske i virkeligheden er bange for kloge kvinder.

Senest opdateret 09. januar 2015