Gå til indhold

Fald nu ned, Venstre

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV) bragt i Politiken den 21. januar 2015.

Venstres uddannelsesordfører Esben Lunde har i de seneste uger turneret de danske medier med usædvanligt skingre indlæg. Senest her i Politiken. 

Det er et spredehaglsangreb på min person, regeringens kamp for at fremme social mobilitet på de videregående uddannelser (det er Venstre imod) - og planen for at forhindre, at unge ender i arbejdsløshed (her ved kun få, hvad Venstre vil). Men kære Lunde. Nu må det være tid til at stoppe selvmodsigelserne og hykleriet.

Først bakkede flere Venstre-politikere ligefrem op og kaldte regeringens plan om dimensionering af uddannelser, der fører til arbejdsløshed, for en ”god ide”. Nu er særligt Lunde arg modstander. Hans mest gentagede argument for at retfærdiggøre sin meget lange valgkamp er, at Venstre vil tage større hensyn til det ”universitære selvstyre”. 

Det er store ord, når man husker, hvad Venstre skriver i sit eget finanslovsudspil: ”Venstre vil blandt andet frigøre midler… ved, at reducere antallet af uddannelsespladser på humaniora.”  

Venstre vil altså skære så hårdt ned på humaniora, at det vil føre til besparelser. De besparelser skal så bruges til noget helt andet - f.eks. ifølge Venstre at finansiere ”et forskningsprojekt om Skjern Å-laksen” - uddannelsesordførerens personlige kæphest hjemme i valgkredsen.

Det lugter ikke ligefrem af universitært selvstyre. Det lugter af pseudo-argumentation. Det lugter af overdreven politisk detailstyring. Det lugter af valgkamp.

Det allermest interessante i Venstres finanslovsudspil er erkendelsen af, at dimensioneringen skal være så benhård, at den i modsætning til regeringens plan fører til besparelser på uddannelsesområdet. Det er jeg lodret uenig i. Uddannelserne skal ikke have færre penge, men flere. Og Venstre skylder os efterhånden et par svar, der handler om politik frem for kedsommelige personangreb.

Hvor mange studiepladser ville Venstre dimensionere for at opnå besparelserne? Hvor mange penge skal der spares på de studerendes uddannelser for at finansiere Venstres ønsker til forskning? Vil Venstre forhindre uddannelserne i at gøre nogle sprogfag mindre, som Lunde nu skriver? Hvilke fag på humaniora mener Venstre, burde gøres mindre?

Kun et enkelt klart svar har jeg fået om deres visioner på uddannelsesområdet. Det er til spørgsmålet om, hvad Venstre vil gøre for at nogle uddannelser ikke først og fremmest skal være forbeholdt unge fra hjem med klaver? Svaret er ingenting.  

Så Venstre, kom nu ind i den rigtige kamp. Jeg er sikker på, vi er uenige om meget. Men vis os uenigheden ved at vise jeres politik. Ærligt og redeligt – og uden de skingre valgkampsbrøl.

Senest opdateret 27. januar 2015