Gå til indhold

Opgør med uddannelsessnobberne

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV) bragt i Jyllands-Posten den 27. januar 2015.

Forleden blev jeg af Venstres uddannelsesordfører Esben Lunde Larsen beskyldt for at tale professionshøjskolerne og erhvervsakademierne ned. Et højst mærkværdigt angreb selv fra en valgkampskulret Lunde Larsen. Intet kunne ligge mig mere fjernt.

Tværtimod har jeg ved flere lejligheder opfordret både medier, politikere og studerende til at gøre op med den meget endimensionelle fokus på universiteterne og i stedet se mere mod professionshøjskoler og erhvervsakademier.

I dag får universiteterne både i medier og blandt debattører en særbehandling, der hverken er berettiget af deres størrelse eller betydning i forhold til andre uddannelser.

En hurtig søgning viser ganske klart, at universiteterne er langt overrepræsenteret i medierne i forhold til deres andel af det samlede antal studerende. Et eksempel er den seneste debat om dimensionering, der med al tydelighed viste, hvor skævt billedet er. Selvom dimensioneringen handlede om alle de videregående uddannelser, så gik der cirka fem minutter, fra planen blev lanceret, til Esben Lunde og den store offentlighed havde glemt den del af uddannelseslandskabet, som ikke er universiteter.

Forbigåelsen handler om meget mere end signaler og uddannelsessnobberi. Det handler også om balancen i vores uddannelser og i vores samfund. I øjeblikket tyder tallene på, at næsten tre ud af ti unge får en universitetsuddannelse. Det er en kolossal vækst på få år.

Vi bliver nødt til at stille nogle spørgsmål til den udvikling: Skal den vækst fortsætte ufortrødent? Hvad hvis det bliver 35 eller 40 procent?  Er der en grænse for, hvor mange der skal optages på universiteterne?

Det er svære spørgsmål, vi som politikere bliver nødt til at overveje og forholde os til. Anderledes nemt er svaret på et andet spørgsmål, der synes at præge uddannelsesdebatten: Er det finere og bedre at gå på universitetet end på et erhvervsakademi eller en professionshøjskole? Nej, på ingen måde. Vi ved, at der er høj efterspørgsel efter eksempelvis folk med erhvervsrettede uddannelser. At tale de uddannelser ned vil være beskæftigelsespolitisk selvmord.

Jeg vil langt hellere være med til at tale de til tider oversete uddannelsesinstitutioner op. De største uddannelser, vi har i Danmark, er til pædagog, lærer og sygeplejerske. De er alle placeret på professionshøjskolerne. Det er uddannede herfra, der passer vores børn, dygtiggør vores elever og plejer vores syge. De udgør grundpillerne i det danske velfærdssamfund. Det skal anerkendes, og det skal respekteres.

Så nej, Esben Lunde. Jeg taler bestemt ikke professionshøjskolerne og erhvervsakademierne ned. Tværtimod.

Senest opdateret 27. januar 2015