Gå til indhold

Søg uddannelse med hjertet og hjernen

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (RV) i bragt i forskellige regionale medier i uge 11/2015.

Kære unge

En vigtig deadline nærmer sig. Snart skal mange af jer vælge, hvilken uddannelse der skal være starten på den karrierevej, der får afgørende betydning for resten af jeres liv. Det vigtige valg, I står overfor, skal give jer viden, kompetencer, netværk og venner for livet. Det skal give jer muligheder.

Mit råd er: Vælg jeres egen uddannelsesvej. Også selvom den vil føre jer andre steder hen, end de veje, jeres venner vælger. Overvej derfor alt fra nærmeste professionshøjskole til et universitet i den anden ende af landet - måske endda udlandet. Det vigtigste er, at I vælger den uddannelse, der passer bedst til jer.

Tænk grundigt over, hvad I vil bruge jeres uddannelse til. Tænk over, hvilken uddannelse og hvilken fremtid, I ønsker jer mest – og hvilke uddannelser I ser muligheder i, hvis adgangen til 1. prioriteten glipper.

Alle uddannelser har noget at byde på. Karaktergennemsnittet fortæller jer derfor kun noget om, hvor populære de er. Det fortæller ikke noget særligt om, hvor svære de er, om de har et godt studiemiljø eller om kvaliteten af undervisningen. Undersøg det nøje.

Der er byer i Danmark, som I ikke kender så godt endnu, men hvor der også er gode boligforhold, spændende studiemiljøer og måske endda den uddannelse, I mest ønsker jer. Overvej derfor at flytte efter jeres valg og se muligheder frem for begrænsninger i at forlade jeres vante rammer.

Overvej også, hvad der skal ske efter jeres studietid. Er der brug for arbejdskraft med netop jeres uddannelsesvalg i fremtidens arbejdsmarked? Hvad er mulighederne for efteruddannelse eller overbygning? Kan I bruge jeres uddannelse i udlandet?

I Danmark har vi helt unikke muligheder for at tage en uddannelse i forhold til andre lande. Vi har ’gratis’ uddannelse og en af verdens højeste SU-satser. Men muligheder gør det ikke alene. I skal ville det!

’Studerende’ er først noget, I bliver, når I aktivt arbejder med, møder op til undervisningen og fordyber jer i jeres studie. Ligesom de bedste sportsfolk og musikere kræver det øvelse at blive dygtige og for jeres vedkommende attraktive på arbejdsmarkedet. Det kræver, at I engagerer jer fuldt ud. Og det kræver, at I husker at have det godt under studierne.

I har rigtig gode muligheder for at præge jeres egen uddannelse. Grib mulighederne for at netværke og opleve. I kan for eksempel tage på udlandsophold, praktikophold eller samarbejde med virksomheder under jeres uddannelse.

Ansøgningsfristen for kvote 2-ansøgere er den 15. marts, og for kvote 1-ansøgere er det den 5. juli.

Held og lykke med jeres vigtige valg.

Senest opdateret 12. marts 2015