Gå til indhold

Vælg med hjertet og hjernen

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) bragt i Politiken den 22. juni 2016.

I disse dage kører hundredevis af studentervogne ud på veje, gader og stræder i hele Danmark. Du sidder måske med i én af vognene. Det bliver en uge med masser af fest, skrål og skål i gadebilledet. Og det er velfortjent. For I - Danmarks unge studenter - har meget fejre, når I afslutter jeres gymnasiale uddannelse.

Uddannelsen åbner en vigtig dør til det liv, du ønsker dig. Hvad enten du drømmer om at være med til at redde liv som sygeplejerske, udvikle fremtidens medicin som mikrobiolog eller bygge fremtidens broer som ingeniør, er du godt på vej med din ungdomsuddannelse.

Midt i tiden med studenterfester, sol og sommer kommer der en dag, hvor du skal tage et afgørende uddannelsesvalg. Tirsdag den 5. juli kl. 12 er dagen, hvor du senest skal søge ind på en videregående uddannelse via kvote 1, hvis du vil begynde på uddannelsen i efteråret. 

Ifølge en ny undersøgelse føler kun knap halvdelen af de adspurgte unge sig klædt ordentligt på til at træffe valget om hvilken uddannelse, de skal vælge. Jeg forstår det godt, for det er et svært valg. Studievalg er nemlig også et jobvalg. Det kan være svært at vide, hvor man gerne vil være på arbejdsmarkedet de næste mange år, når man kun har levet i 20. 

Derfor har jeg en opfordring til alle kommende studerende: Vælg ikke studie i blinde. Der er masser af øjenåbnere på både uddannelseszoom.dk og ug.dk. Her kan du læse om studiernes indhold, jobmuligheder, lønnen for færdige kandidater, og om der er høj eller lav ledighed. Endelig er der rigtig god mulighed for at få god vejledning hos de syv regionale studievalgscentre eller via eVejledningen, der har den nyeste viden om alle uddannelser.

Det studie, du vælger, kommer til at have stor betydning for hvilke job, du kan få, når uddannelsen er i hus. Derfor er det vigtigt, at du får en spændende uddannelse, du ikke kun kan leve med, men som du også bagefter kan leve af.

Der er mange overvejelser, der skal gøres, og ting der skal vendes. Derfor har jeg også en opfordring til alle forældre til kommende studerende. Når du taler med din søn eller datter om studievalg, så hjælp ham eller hende til at vælge med både hjertet og hjernen. Et godt match mellem uddannelse og jobmuligheder giver den stærkeste start på et godt, spændende og selvstændigt voksenliv.

Derfor: Kære student. Et stort tillykke med huen! Husk også at bruge hovedet nedenunder, når du skal vælge en uddannelse den 5. juli. Vælg med hjertet, så du får et godt studieliv. Og vælg med hjernen, så du får et godt jobliv. Rigtig god sommer og godt studievalg til jer alle!

Senest opdateret 22. juni 2016