Gå til indhold

Vigtigt valg venter dig

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) bragt i uddannelsestillæg til Berlingske 27. juni 2016.

Læser du dette tillæg, er det formentlig fordi, du snart skal søge ind på en videregående uddannelse. Faktisk er der kun en uge, til du skal have besluttet dig, hvis du vil begynde på uddannelsen i efteråret 2016. Deadline er nemlig tirsdag den 5. juli kl. 12.

Det er et rigtig spændende valg. Ja, faktisk vil jeg sige, at uddannelsesvalget er et af livets vigtigste valg. Det er det, fordi uddannelse er nøglen til frihed, og valget åbner derfor en vigtig dør for dig og det liv, du ønsker dig.

Det kan være rigtig svært at vælge uddannelse. For studievalget er nemlig også et jobvalg. Derfor håber jeg, at du vil tænke dig rigtig godt om, inden du vælger. Tænk både over, hvad du har lyst til lige nu, og hvad du har lyst til at arbejde med om mange år.

Når du har fundet dit drømmestudie, vil jeg opfordre dig til også at undersøge, hvilke døre til arbejdsmarkedet dit drømmestudie åbner, og om uddannelsen har høj eller lav arbejdsløshed. Der er nemlig steder, hvor vi uddanner for mange i forhold til antallet af job. På andre områder uddanner vi for få og mangler arbejdskraft. Og der er mange uddannelser, hvor der er gode udsigter til job. Det gælder, hvis du eksempelvis uddanner dig til sygeplejerske, økonom, ingeniør eller bioanalytiker.

En ny undersøgelse viser, at kun knap halvdelen af unge, der skal vælge studie, føler sig klædt på til at træffe valget om, hvilken uddannelse de skal vælge. Det betyder, at mange tusind unge ikke føler sig godt klædt på til det vigtige valg, som de skal træffe. Samme undersøgelse viser, at en ud af fire unge ikke spørger nogen til råds i forhold til studievalg. Heldigvis er der hjælp at hente, så du kan blive bedre klædt på til det vigtige valg, som du skal træffe.

Der er god hjælp at hente på uddannelseszoom.dk, hvis du er i tvivl. Her kan du se ledigheden for de videregående uddannelser, og du kan finde oplysninger om uddannelsernes frafald og løn. På ufm.dk/studievalg-jobvalg kan du finde eksempler på uddannelser med lav ledighed. På UddannelsesGuiden, ug.dk, kan du læse meget mere om de enkelte uddannelser og deres indhold. Endelig er der rigtig god mulighed for at få god vejledning hos de syv regionale studievalgscentre eller via eVejledningen.

Forældre bliver ofte taget med på råd, når det kommer til studievalg. Er du forælder og læser med her, vil jeg opfordre dig til at hjælpe din datter eller søn med at vælge med både hjertet og hjernen, så studielivet bliver interessant for dem, og så der også er gode udsigter til et job i den anden ende.

Valget er som sagt rigtig vigtigt. Og mit råd er derfor: Vælg med hjertet, så du får et godt studieliv. Og vælg med hjernen, så du får et godt jobliv.

Rigtig god sommer og godt studievalg til jer alle!

Senest opdateret 27. juni 2016