Gå til indhold

Bryd rammerne

Indlæg af Ane Halsboe-Jørgensen (S), uddannelses- og forskningsminister, bragt i regionale dagblade i uge 26, 2021.

I det allerførste afsnit af serien ’Venner’ ankommer Rachel til New York efter at være stukket af fra sit bryllup. Da hun ringer og skal forklare sin far, hvorfor hun stak af, siger hun: Far, hør nu efter. Det er ligesom hele mit liv har alle fortalt mig: ”Du er en sko, du er en sko, du er en sko!” Hvad nu, hvis jeg ikke vil være en sko? Hvad nu, hvis jeg vil være en taske eller en hat?

Rachel bliver som bekendt i New York hos sine venner og finder sin egen vej i livet. Hun lærer at stå på egne ben og træffe egne valg. Jeg tror, vi er mange, der kunne lære af Rachel. At stoppe op og stille spørgsmålstegn ved den vej, der er lagt for os. Det er ikke sikkert, at den er forkert, men vigtige beslutninger i livet fortjener, at vi undersøger mulighederne og stiller os selv de rigtige spørgsmål.

Når du, eller nogen du kender, nu skal til at vælge videregående uddannelse, så prøv at udfordre dig selv eller dem. Udforsk de forskellige muligheder, der er og spørg dig selv, er det her mit eget valg, eller føles det mere som nogle rammer, jeg skal passe ind i?

Har du opnået et højt gennemsnit, siger forventninger måske, at du skal søge en af de top ti sværeste uddannelser at komme ind på, for man skal jo ikke lade sit gennemsnit gå til spilde. Det vil jeg godt udfordre. For det første så siger det karaktermæssige adgangskrav til uddannelsen ikke noget om sværhedsgraden eller kvaliteten af uddannelsen. For det andet, så er det jo heller ikke nødvendigvis sådan, at fordi du har en høj karakter, så interesserer du dig for det samme som alle andre med høje karakterer. Vi har for eksempel nogle fantastiske velfærdsuddannelser i Danmark. Hvis du drømmer om at læse til skolelærer eller pædagog, så vil et højt gennemsnit - sammen med et højt fagligt engagement - give dig en virkelig god uddannelsesoplevelse og et helt fantastisk givende job bagefter. Hvordan kan det være spild? Jeg siger, det er en gevinst for alle.

Vi har, lige fra vi var små fået at vide, at piger passer godt til det ene, og drenge passer godt til det andet. Der er forskel på kønnene, og vi er gode til hver vores. Piger plejer deres dukker, og drenge bygger med deres klodser. Det er lyder måske harmløst, men undersøgelser viser faktisk, at det er faktorer, som spiller en stor rolle, når unge senere i livet skal vælge uddannelsesvej. Det gør det sværere for unge mænd at se sig selv som sygeplejersker eller pædagoger og for unge kvinder at se sig selv som fysikere eller tømrere. Det skal vi have gjort op med. Fordi vi har brug for både dygtige og dedikerede pædagoger og ingeniører, så det nytter ikke noget, hvis halvdelen af de unge vælger bestemte fag fra per automatik på grund af nogle fastlåste ideer om, hvad mænd og kvinder kan og bør. Det er et tab af den personlige frihed, når vi vokser op med en fortælling om, at vi kun kan vælge mellem nogle af de fag, der findes. Desuden går vi som samfund glip af alt for meget talent, alt for mange ideer og alt for meget innovation, hvis vi holder fast i ideen om, at køn definerer, hvem vi er, og hvad vi kan.

Du behøver faktisk ikke at rejse fra familie og venner for at tage en uddannelse eller flytte til en stor by, hvis det ikke er noget for dig. Vi har i Danmark uddannelser i hele landet. Ikke helt mange nok mener vi i regeringen, og vi arbejder også på at få endnu flere fordelt i hele Danmark. Men de, der er, er gode uddannelser. Faktisk viser undersøgelser, at studerende uden for de fire største byer oplever at have bedre kontakt med deres undervisere og vejledere, og under corona-nedlukningen var ensomheden f.eks. lavere blandt de studerende uden for de største byer. Vil du læse til ingeniør og være tæt på nogle af de store virksomheder, du potentielt kan komme til at arbejde for, så er det måske ikke nogen dårlig idé at kigge mod for eksempel Esbjerg. Du kan læse til lærer i Hjørring eller sygeplejerske i Holbæk. På begge uddannelser vurderer de studerende, at kvaliteten og det faglige miljø er højere end i de to største byer i Danmark. Så småt kan sagtens være godt.

Så kære dig, der skal til at vælge en uddannelse. Om du, som Rachel sagde, er en sko, en taske, en hat eller noget helt andet: Så bryd rammerne. De er til for at blive sprængt.

Senest opdateret 30. juni 2021