Gå til indhold
Du er her: Forside Ministeriet Ministeren Kronikker og debatindlæg Julegave til vores velfærdsuddannelser uden for de store byer

Julegave til vores velfærdsuddannelser uden for de store byer

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen bragt i regionale dagblade i uge 51.

Et Danmark i balance og god velfærd går hånd i hånd. Dygtige lærere og pædagoger har stor betydning for vores børns fremtid. Og sygeplejersker, jordemødre og socialrådgivere spiller en helt central rolle i vores velfærdssamfund. Men for at hele landet kan nyde godt af den velfærd, er det også nødvendigt, at de vigtige uddannelser er til stede i hele landet. Og det sker ikke af sig selv. Det er jeg og den øvrige regering fuldstændig bevidste om.

Jeg er selv fra en lille by i Nordjylland og ved, hvor vigtigt den lokale forankring er på det her område. Lokalt ejerskab og opbakning er afgørende for overlevelsen af et uddannelsessted. Og det kommer godt igen. Lokale uddannelsessteder skaber liv, arbejdspladser og styrker vores lokale samfund.

Regeringen prioriterer, at vi skal have styrket vores velfærdsuddannelser
– ikke mindst uden for de store byer. Som første led i det har vi afskaffet den borgerlige regerings årlige besparelse på uddannelser, og jeg har som minister tilført over 170 millioner til Danmarks største uddannelse; pædagoguddannelsen.

Og nu har regeringen med opbakning fra vores støttepartier fundet 50 mio. kroner specifikt til at styrke velfærdsuddannelserne uden for de store byer. Det betyder, at landets seks professionshøjskoler hver får 8,3 millioner kroner i en slags tidlig julegave at styrke uddannelser uden for København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Vi tror på, at det er vigtigt at have velfærdsuddannelser placeret i hele landet. Hvis der for eksempel er for langt til nærmeste læreruddannelse, kan det være sværere at rekruttere lærere til den lokale skole. Sådan skal det ikke være.

Det har jeg også oplevet på mine besøg på professionshøjskolerne rundt om i landet, der blandt andet uddanner folkeskolelærere, sygeplejersker og pædagoger. Her har jeg eksempelvis hørt, hvor vigtigt det både er for de studerende, folkeskoleeleverne og de omkringliggende skoler, at der er en lokal uddannelsesinstitution tæt ved. Det er så vigtigt for balancen i vores samfund. For sandsynligheden for, at man slår sig ned og stifter familie i det område, hvor man er blevet uddannet, er stor.

Men udfordringen er også, at der i de kommende år vil være færre unge. Årgangene er mindre, og de unge, der er, vil gerne ind til de store byer. Det skaber en ubalance. Vi skal arbejde for at opretholde det vi har uden for de store byer, og selv det kræver en ekstra indsats og øget opmærksomhed. Læner vi os tilbage og gør ingenting, vil vi se en yderligere centralisering komme helt af sig selv. Alene af den grund er der brug for en ekstra indsats for at gøre velfærdsuddannelserne uden for de store byer endnu mere attraktive.

50 millioner kroner kan ikke stå alene. Men det er et skridt ud af mange, der viser, at regeringen prioriterer velfærdsuddannelserne meget højt. Et Danmark i balance og god velfærd går hånd i hånd. Jeg glæder mig til at se, hvad velfærdsuddannelserne får ud af julegaven, når de får den i deres hænder. Imens fortsætter regeringens arbejde med at skabe en bedre balance i hele Danmark – også når det gælder uddannelse.

Senest opdateret 18. december 2020