Gå til indhold
Du er her: Forside Ministeriet Ministeren Kronikker og debatindlæg Ny lov giver unge bedre mulighed for at studiejobbe

Ny lov giver unge bedre mulighed for at studiejobbe

Indlæg af uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) bragt i Frederiksborgs Amts Avis den 14. juni 2022.

Det er til gavn for både samfundet og den studerende at have et job ved siden af sit studie. Derfor er jeg glad for, at et flertal i Folketinget i sidste uge har stemt ja til et lovforslag, der hæver grænsen for det beløb, man må tjene på sit studiejob, samtidig med, at man kan få sin fulde SU.

Lige nu spejder virksomhederne ihærdigt efter arbejdskraft. Det primære er naturligvis at passe sin uddannelse som studerende. Men et job ved siden af studierne giver både en indtægtskilde og en vigtig berøring med arbejdsmarkedet. Undersøgelser peger på, at studiejob har positiv betydning for, om og hvor hurtigt man kommer i arbejde efter sin uddannelse.

Den nye lov træder i kraft i 2023. I dag kan studerende på de videregående uddannelser tjene ca. 13.800 kr. om måneden ved siden af deres SU, uden at denne bliver reduceret. Fra næste år vil det beløb være ca. 17.800 kr.

Ud over den generelle forhøjelse i fribeløbet, så er vi også blevet enige om at forlænge den ordning, der gør det muligt for alle de studerende, der bidrog med en kæmpe indsats i funktioner relateret til håndteringen af Covid-19, at søge om forhøjet fribeløb i 2022, så de ikke skal betale SU tilbage af den grund.

Jeg mener grundlæggende, at vi har et rigtig godt SU-system i Danmark. Som socialdemokrat er det vigtigt for mig, at vi sikrer alle - uafhængigt af deres baggrund - mulighed for at tage en uddannelse. Det skal vi værne om. Og frem over kan man altså supplere sin indtægt og tjene mere ved siden af sine studier, uden at skulle betale SU tilbage.

Tak til Venstre, SF, Radikale Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Frie Grønne og Alternativet for at stemme for loven. Til gavn for de studerende og for samfundet.

Senest opdateret 14. juni 2022