Gå til indhold
Du er her: Forside Ministeriet Ministeren Kronikker og debatindlæg Også attraktive uddannelser i Region Sjælland

Også attraktive uddannelser i Region Sjælland

Indlæg af regionsrådsformand Heino Knudsen (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) bragt i Sjællandske Medier 15. juni 2021.

Forleden blev et sjovt danmarkskort delt på sociale medier. Kortet viste, hvordan danskere opfatter landsdele forskelligt, alt efter hvor de selv bor. Det viste f.eks., at jyder og fynboer typisk opfatter hele Sjælland som København. Selvom kortet var ment som en joke, så kunne vi som henholdsvis nordjyde og lollænder godt nikke genkendende til præmissen. For der er en tendens til, at det øvrige Sjælland bliver glemt eller opfattet som opland til København. Men selvom vi kan være stolte af en grøn hovedstad i rivende udvikling, så er Region Sjælland meget andet og mere end København.

I sidste uge præsenterede regeringen et udspil, der skal sikre en bedre uddannelsesbalance i hele Danmark. Region Sjælland er kendetegnet ved større byer som Næstved, Holbæk og Kalundborg. Men på trods af byernes størrelser må de ofte vinke farvel til deres unge, når de skal tage en videregående uddannelse. Uddannelsesmulighederne er i stigende grad rykket ind mod København, og vi kan se, at 60 pct. af de unge, der flytter til en anden by for at tage en uddannelse, bliver i området når de er færdiguddannede.

Når de unge over tid flytter til København, får lokale virksomheder sværere ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft, og lokale skoler og daginstitutioner får sværere ved at rekruttere lærere og pædagoger. Det bliver en selvforstærkende effekt, hvor livsnerven i lokalområderne risikerer at forsvinde, i takt med at lokale uddannelser lukker og flytter til København.

Regeringen ønsker at stoppe den udvikling og skabe en bedre uddannelsesbalance. Det gør vi ved at reducere en smule på, hvor mange unge, der kan optages i København, samtidig med at vi vil styrke eksisterende uddannelser og skabe nye uden for de store byer. I Region Sjælland foreslår regeringen blandt andet et medicinstudie i Køge, en radiografuddannelse i Næstved, pædagog og lærer i henholdsvis Holbæk og Hillerød, arkitekt- og byplanlægning i Kalundborg samt nye tekniske uddannelser på Lolland-Falster.

Vi har allerede set gode eksempler på lokale uddannelser, der gør en stor forskel for deres lokalområder i Region Sjælland. Ingeniøruddannelserne i Kalundborg og sygeplejerskeuddannelsen i Holbæk er begge eksempler på, at når uddannelsesinstitutioner, kommuner og erhvervsliv arbejder sammen, så skaber de muligheder, vækst og liv i deres lokalområder.

Vi skal ikke acceptere, at København fylder hele sjællandskortet. Region Sjælland har masser at byde på, og med regeringens uddannelsesudspil sikrer vi en bedre uddannelsesbalance på hele øen.

Senest opdateret 22. juni 2021