Gå til indhold

Danmark i front gennem forskning og udvikling

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pinds tale ved overrækkelsen af ELFORSK-prisen den 8. juni 2017.

Det talte ord gælder

Kære alle sammen

Tak fordi jeg må have lov at uddele årets ELFORSK-pris. Det har jeg glædet mig til. Og tak til Uffe for en god debat om fremtidsdrømme.

Danmark er et lille land. Men vi er store på forskning.

Det gik for alvor op for mig, da jeg tiltrådte som uddannelses- og forskningsminister for et halvt år siden.

Vi har i mange år markeret os som verdensførende, når det gælder videnskabelige gennembrud. 

For 400 år siden fandt astronomen Tycho Brahe ud af, at verdensrummet ikke står stille, som man ellers troede den gang. Det forandrer sig. Stjerner som Stella Nova opstår og brænder ud.

For 200 år siden opdagede fysikeren H.C. Ørsted elektromagnetismen. Det er ham, vi kan takke for, at jeg kan tale i den her mikrofon, og vi kan tænde lys og computere.

Og for 80 år siden forbløffede seismologen Inge Lehmann verden ved at påvise, at jordens indre kerne var fast.

Også i dag er danske forskere blandt de bedste i verden. Og energiforskningen indtager flotte pladser på de internationale ranglister.

Både når det gælder antallet af videnskabelige artikler og kvaliteten af dem, er Danmark blandt de førende i verden.    

Særlig på det grønne område har vi markeret os internationalt. Vi er stærke på vindenergi og fjernvarme. Men vi er også godt på vej inden for nogle af de mere uprøvede forskningsområder som bioenergi, smart grid og systemintegration.

Vi skal leve af viden – også i fremtiden

Det tegner godt for Danmark.  For det er viden, vi skal leve af – også i fremtiden. 

Bacon og Buttercookies gør det ikke alene, og vi hakker hverken guld eller diamanter ud af bjergsider. Vi kan heller ikke leve af at være billigere end de andre. I stedet skal vi være klogere. 

Dansk energiteknologi står i dag for 11 procent af den samlede vareeksport – den største andel blandt alle EU-lande. Det kommer ikke af vind og sol alene. Der ligger årevis af excellent forskning bag den indsats.

Derfor skal vi blive ved med at styrke forskningsmiljøerne, også inden for energiområdet. 

Energiforskning er en vigtig prioritet for regeringen. Vi lancerer snart det såkaldte FORSK2025 katalog. Her kan man læse, hvad en bred kreds af organisationer, forskere og virksomheder mener, vi skal forske i fremover. Kataloget er et tænkt som et fagligt bagtæppe for Folketingets prioriteringer, når det gælder vores strategiske forskningsinvesteringer i de kommende år.

Kataloget peger på et stort behov for forskning i grøn omstilling. Og et vigtigt tema er netop forskning i ”Et effektivt, intelligent og integreret energisystem,” som der ordret står i kataloget.

Forskning skal gøre gavn

Også med ELFORSK-Prisen sætter I forskning i effektiv energianvendelse på dagsordenen.

Og hylder de projekter, som erhvervslivet, det offentlige og den enkelte person kan sælge eller tage i brug.

På den måde er I med til at gøre Danmark rigere og danskerne klogere.

Det vil jeg gerne sige tak for.

Som ingeniør og Tesla-direktør, Elon Musk har sagt:
“Really, the only thing that makes sense is to strive for greater collective enlightenment.”

Præsentation af projekterne

Nu vil jeg ikke trække tiden længere.

Vinderen af ELFORSK-Prisen 2017 er: ”Naturlig køling og ventilation via diffus loftsindblæsning og termoaktive konstruktioner”

Tillykke.

Og nu vil jeg læse dommerbegrundelsen op:

Vinderbegrundelsen

”Vinderen af dette års ELFORSK-Pris har udviklet en fleksibel systemløsning til naturlig køling og ventilation af kontor og institutionsbyggeri.

Det er lykkedes at udvikle en systemløsning, der giver et godt indeklima og et energibesparelsespotentiale på op til 50 procent for et typisk byggeri i bygningsklasse 2020.

Det er interessant, at løsningen er en kombination af to spændende teknologier i form af et termoaktivt dæk og et diffust loft.

Projektet har sat en ny standard for at anvende en bygning som en aktiv konstruktion, og at det sker ved hjælp af to store kommercielle spillere på markedet.

Det tillægges også en stor værdi, at hele fødekæden fra forskning til producent er repræsenteret i projektet, og at en del af forskningen er sket gennem to ph.d.-projekter.”

Et stort tillykke med ELFORSK-Prisen 2017.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 25. september 2023