Gå til indhold

Vesterhavet blæser unge fiskere i gang

Uddannelsesminister Morten Østergaards tale ved overrækkelse af prisen "Årets unge fisker" på Fiskeriskolen i Thyborøn 19. november 2012.

Det talte ord gælder.

Kære alle sammen og især kære unge fiskere.

Noget af det første man lægger mærke til, når man kommer til Thyborøn, er Vesterhavet. Det er svært at komme udenom. Man kan lugte saltvandet – og fiskene. Man kan høre mågernes skrig og bølgernes brusen, når vestenvinden sætter trumf på. Og så kan man se det store åbne hav, der strækker sig så langt øjet rækker.

Selv en landkrabbe som mig kan ikke undgå at blive draget af havet. Vesterhavet gør noget ved os.

De fleste af jer har sikkert hørt Nephews nye single "Hjertestarter". Her synger Nephew-drengene blandt andet: "Vesterhav, kom nu og blæs mig i gang".

Jeg vil tro, at det var Vesterhavet, der var med til at blæse flere af jer i gang med den uddannelse, som I nu har afsluttet. Nu skal det samme Vesterhav forhåbentlig blæse jer i gang med at bruge den uddannelse, som I har fået.

En uddannelse følger en resten af livet

For et år siden blev jeg udnævnt til uddannelsesminister. Og lige fra starten har det været mit og regeringens mål, at flere unge skal have en uddannelse. Og at uddannelserne skal være endnu bedre.

Vi ønsker, at I skal være en del af den dygtigste generation nogensinde. Det skal I, fordi uddannelse giver jer bedre og flere muligheder i jeres liv. Det skal I, fordi det giver jer bedre chancer for at få et godt arbejde og en god løn. Og det skal I, fordi det er vigtigt for vores samfund at have en veluddannet befolkning, så vi står stærkt i en benhård international konkurrence.

Jeg plejer at sige, at vi ikke kan blive kloge nok. Vi skal løfte uddannelsesniveauet for alle. Men det betyder ikke, at alle skal være akademikere – vi har stadig brug for nogen til at bygge vores huse og fange fisk til vores aftensmad.

Når jeg siger, at vi ikke kan blive kloge nok, betyder det, at flere ufaglærte skal blive faglærte. Det betyder, at flere unge skal tage en erhvervs- eller professionsrettet uddannelse efter deres ungdomsuddannelse. Det betyder, at vores skolelærere skal være endnu dygtigere. Og det betyder også, at flere skal på universitetet.

Hele Danmark skal løftes. Når man tager en uddannelse, så får man nogle færdigheder, som man har med sig resten af livet. Uanset, hvad man ender med at lave.

Det har I også fået. Og de færdigheder skal I nu for alvor ud og bruge. Det gælder både for dem af jer, der stævner ud som fiskere, og for dem, der sætter kurs mod Skagen for at forsætte jeres uddannelse på Skipperskolen.

Med en uddannelse følger nye færdigheder. Og med de færdigheder følger også et ansvar. Et ansvar for at bruge den viden, I har fået, og bruge den på en måde, der kommer os alle sammen til gavn. Og det må man sige, at fiskeriet gør.

Fiskeriet er vigtigt for Danmark

Danmark er omgivet af hav – vi har over 7.000 km. kyst. Derfor er det ikke så underligt, at fiskeri siden stenalderen har været en vigtig kilde til at få mad på bordet.

Og fiskeriet spiller stadig en vigtig rolle i Danmark. Ikke kun for danske maver, men også for dansk økonomi. Sidste år blev der landet mere end 700.000 tons fisk og skaldyr til en samlet værdi af flere milliarder kroner.

Fisk og skaldyr er også en vigtig eksportvare. I 2011 eksporterede fiskerisektoren for op mod 20 milliarder kr.

Selvom fiskeriet er et oldgammelt erhverv, er det altså ikke et forstenet erhverv. Tværtimod. Fiskeriet er topmoderne når det kommer til udstyr og teknik. Og det er en forudsætning, hvis fiskeriet skal kunne klare sig i en tid, hvor miljøhensyn og kvoter præger branchen.

Med jeres uddannelse som erhvervsfiskere er I godt rustet til at møde de udfordringer, som fiskeribranchen rummer. I har en masse viden om alt fra hydraulik til fiskearter. Og I har praktisk erfaring med det daglige arbejde som fisker.

Tillykke med uddannelsen

"Nogle gange ligner det kviksølv, andre gange champagne". Sådan beskrev Nephews forsanger, Simon Kvamm, for nylig Vesterhavet.

I dag ville det være mest passende, hvis det ligner champagne. For det er en festdag. Og jeg vil gerne ønske jer alle sammen tillykke med det blå bevis og jeres uddannelse som erhvervsfiskere. Jeg håber, at I nu vil lade Vesterhavet blæse jer i gang.

Prisoverrækkelse: Årets unge fisker

Og så skal vi til dagens anden prisoverrækkelse.

Jeg har fået lov til at uddele prisen som "Årets unge fisker".

Det er en pris, som går til en elev:

  • som har vist eksemplarisk opførsel under hele uddannelsesperioden,
  • som har været interesseret og engageret,
  • som har udvist godt kammeratskab og hjælpsomhed under praktikperioderne og under skoleopholdet,
  • og som har gennemført uddannelsen med et godt resultat.

Jeg har ladet mig fortælle, at det var et meget hårdt udskilningsløb i år. Og jeg ved, at dommerkomiteen havde mindst tre særligt dygtige elever med i den afgørende spurt.

I år går prisen til en ung fisker, som hele vejen gennem uddannelsesperioden har gjort sig positivt bemærket: Han er dygtigt og pligtopfyldende og har klaret alle kurser med flotte resultater. Han er en god kammerat og har på sin stille og rolige måde hjulpet dem, der havde brug for det. Og han har konsekvent søgt de mest udfordrende praktikpladser, hvor han har udvist en stor arbejdsvilje og en evne til at ville lære og vide mere.

Prisen som "Årets unge fisker" går til Rasmus Hagemann Christensen.

Og Rasmus, vil du komme herop. Du har været en eksemplarisk elev, og det er ikke så underligt, at din seneste skipper, Lars Kajgaard, har skyndt sig at tilbyde dig fast hyre på sin fiskekutter, Tove Kajgaard. Stort tillykke med prisen!

Rasmus Hagemann Christensen (tv) får overrakt prisen som ”Årets unge fisker” af uddannelsesminister Morten Østergaard. Foto: René Dandanell/Fiskeri Tidende.
Rasmus Hagemann Christensen (tv) får overrakt prisen som ”Årets unge fisker” af uddannelsesminister Morten Østergaard. Foto: René Dandanell/Fiskeri Tidende.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. februar 2024