Gå til indhold
Du er her: Forside Uddannelse Temaer og indsatsområder Bedre muligheder for uddannelse i hele Danmark

Bedre muligheder for uddannelse i hele Danmark

Topbillede
Et bredt flertal i Folketinget ønsker et Danmark, hvor unge menneskers muligheder i livet ikke bliver afgjort af, om man bor i en af de største byer eller i resten af landet. Der skal være gode muligheder for uddannelse i hele Danmark.

Gode uddannelsesmuligheder er ikke kun til gavn for den enkelte. Det gavner både det danske samfund generelt og lokalsamfundene, der har brug for udvikling, liv og adgang til kompetencer, der følger med lokale uddannelser. Bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark er desuden en stor gevinst for de unge, der ikke har lysten eller ressourcerne til at flytte til en storby, men som får mulighed for at uddanne sig tættere på, hvor de bor eller vokser op. Ofte på mindre uddannelsesudbud med mulighed for en tættere kontakt med undervisere og medstuderende.

Den 25. juni 2021 blev der indgået en bred aftale, som ønsker at ændre de strukturer, som trækker uddannelses-Danmark skævt. En skæv fordeling af uddannelserne har stor betydning for resten af samfundet. Det gælder ikke mindst i forhold til vækst, udvikling og muligheder.

Det kræver, at der skabes bedre varige vilkår for at drive uddannelser de steder i landet, hvor det er svært at rekruttere eller at få de unge med på uddannelsesvognen. Det handler både om etablering af nye uddannelsesudbud og udflytning af uddannelsespladser på tværs af alle slags videregående uddannelser.

Alle omfattede videregående uddannelsesinstitutioner afleverede i januar 2022 oplæg til, hvorledes aftalen om flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark kan udmøntes for egne institutioner.