Gå til indhold

Frivillig på husbåd i Amsterdam

19-årige Mohamed El Ghazi er frivillig med Erasmus+ seks måneder i Amsterdam, hvor han bor og arbejder på en husbåd.

Foto: Mohamed El Ghazi
Foto: Mohamed El Ghazi

Trods krymmel på det hollandske brød og nogle lidt for ivrige rotter, der fik husbåden til at lække, så er 19-årige Mohamed El Ghazi glad for at være taget til udlandet for at arbejde som frivillig gennem Erasmus+.

”Man lærer at begå sig internationalt med mennesker fra andre lande. Man lærer andre kulturer at kende og bliver venner med mennesker fra andre steder i verden. Og så lærer man meget om sig selv, og hvad man vil og ikke vil,” siger Mohamed El Ghazi.


Foto: Mohamed El Ghazi
Foto: Mohamed El Ghazi
Han bor og arbejder på en husbåd fem minutter fra centrum af Amsterdam hos en organisation, der tilbyder sejlture til privatpersoner. Han bor sammen med to andre frivillige, en mand fra England og en kvinde fra Estland, på husbåden, hvor de har fælles køkken og stue. Derudover har de hver især eget værelse med køjeseng og et begrænset antal kvadratmeter – det er jo en båd. Livet på båden er ikke helt så eksotisk, som det måske lyder. Især ikke da nogle af Amsterdams rotter fik sneget sig ombord og fik bidt hul på båden, så der lækkede vand ind, og de alle måtte flytte til en anden båd i en måned. Men Mohamed har taget udfordringerne som en del af oplevelsen med at være alene af sted i et nyt land.

”Man står fuldstændig på egne ben. For man kan ikke lige tage hjem og besøge sin mor, hvis man har en dårlig dag. Man bliver nødt til at være meget selvstændig,” siger han.

Fra ide til virkelighed

Ideen til at tage til udlandet og arbejde frivilligt fik Mohamed El Ghazi, da han gik i 3. g og så et opslag fra organisationen ICYE (International Cultural Youth Exchange) på sit gymnasium. Til informationsmøder hos ICYE hørte han om de forskellige muligheder for at blive frivillig gennem Erasmus+, hvor han ville kunne komme på ophold i Europa med tilskud til blandt andet flybillet, mad og bolig.

”Jeg vidste, at jeg ville tage et sabbatår efter gymnasiet. Jeg blev interesseret i at tage til udlandet, fordi jeg gerne ville ud og møde nye mennesker og på den måde få en helt ny oplevelse,” siger Mohamed, der fortæller, at han meldte sig ind i ICYE. Derefter talte han med dem om, hvilken slags projekter han var interesseret i, og de sendte mails, når der var nogle konkrete projekter, som passede med det, han var på udkig efter.

Der gik noget tid, før det rette match var der, men da Mohamed El Ghazi efter 3.g var i gang med sit sabbatår og arbejdede i en butik, var der bid: En organisation i Amsterdam søgte en frivillig til et ophold med kort varsel, og han slog til. Og ifølge Mohamed har det været en fordel, at det netop var et ophold støttet af Erasmus+, han kom af sted på, blandt andet fordi han dermed fik økonomisk støtte til udlandsopholdet

Kræver aktiv indsats

Overgangen til en hverdag, der foregår på engelsk, har ikke været den store udfordring, for Mohamed El Ghazi taler fint engelsk. Og hvis der er et ord, han ikke kan huske, så er forskellen mellem dansk og hollandsk heller ikke større, end man kan gøre sig forståelig. 

Foto: Mohamed El Ghazi
Foto: Mohamed El Ghazi

Til gengæld er der andre udfordringer ved at være alene i udlandet – blandt andet at få skabt en hverdag med oplevelser, når man ikke har det store netværk.

”Vi tre frivillige bor og arbejder samme sted, så det der med at komme ud kan være lidt svært. Derfor har jeg selv måttet være aktiv og skabe muligheder, så jeg ikke bare kom til at have en hverdag, hvor det var arbejde og så bagefter hjem og sidde og kigge ind i min telefon,” siger Mohamed, der også har en cykel, så han selv kan køre rundt i Amsterdam.

I forhold til at finde det rette ophold, råder Mohamed El Ghazi andre unge til at bruge noget tid på at forventningsafstemme med det sted, man skal være frivillig, inden man ankommer. Det kan nemlig være lidt kaotisk, når man ankommer og alt er nyt. Derfor hjælper det, hvis man på forhånd har en god ide om det praktiske arbejde, og hvad man kommer til at lave. Derudover er han ikke i tvivl om, hvordan han vil råde andre unge, der overvejer at tage til udlandet og arbejde frivilligt.

”Undersøg de forskellige muligheder, for der er så mange, at der altid vil være noget, der passer til én. Hvis det er noget, man gerne vil, så gør det - det er en oplevelse, og man lærer en masse.”

Hvem?

Mohamed El Ghazi, 19 år og fra København.

Hvad?

Frivillig gennem Erasmus+, hvor han får tilskud til udlandsopholdet, der inkluderer tilskud til flybillet, mad, bolig og lommepenge. Tilskuddet gives til unge mellem 18 og 30 år til ophold, der varer op til et år.

Hvor?

Amsterdam, Holland. Mohamed arbejder for organisationen Windseeker, som tilbyder forskellige ophold til havs. Han arbejder på kontoret med forskellige kontoropgaver og skal samlet være af sted i seks måneder.

Hvordan?

Mohamed har fundet opholdet i Amsterdam gennem organisationen ICYE, der formidler kontakt mellem organisationer og unge, der gerne vil til udlandet og arbejde frivilligt.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. januar 2024

Afsendere