Trods COVID-19 er der liv i den internationale mobilitet i erhvervsuddannelserne
Opgørelser fra en række erhvervsskoler viser, at over 300 elever aktuelt er afsted på praktikophold i udlandet via den danske PIU-ordning (Praktik i Udlandet).
PIU-ordningen er rettet mod elever på hovedforløb i en erhvervsuddannelse og giver tilskud til praktikophold i udlandet finansieret af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB). Elever afsted på PIU-ophold er ofte elever, som ikke har været i stand til at finde en dansk praktikplads, og som tager en praktikperiode i udlandet for at kunne komme videre i deres uddannelse - eller elever som ganske enkelt har valgt at gribe en spændende mulighed for at få arbejdserfaring fra et andet land.
Sofie Jacobsen er en af de elever, der har valgt at benytte PIU-ordningen. Foto: privatfoto.
Modsat elever i uddannelsesprogrammet Erasmus+ - der ofte tager på udlandsophold fra erhvervsuddannelsernes grundforløb eller de erhvervsgymnasiale uddannelser og er afsted på korte ophold på 2-4 uger - er elever gennem PIU-ordningen afsted på ophold i mange måneder, og de er ansat med løn i deres udenlandske praktikvirksomhed eller fra deres danske arbejdsgiver.
Oplysninger fra erhvervsskolerne viser, at der trods coronasituationen fortsat er gang i international mobilitet blandt elever fra erhvervsuddannelserne. Nogle elever vælger at rejse hjem før tid, fordi hverdagen i udlandet er meget påvirket af coronasituationen, men samtidig er der løbende nye elever, der tager afsted for at fortsætte deres uddannelse.
To af dem, der har valgt et praktikophold i udlandet, er Sofie og Monique, som begge er taget til Norge. De fortæller i artiklerne her om deres ophold: