Gå til indhold

Aktive Unge: Rap og samfundsdebat på programmet

Foreningen Rapolitics fik ni musikalske og tankevækkende dage, da de afholdt træningsseminaret Raplab MENA, hvor unge rappere fra Egypten, Libanon og Palæstina mødtes i Danmark. På dagsordenen var samfundsdebat og tanker om det at være ung - formidlet gennem rapmusik.

KØBENHAVN: Det var 40 vidt forskellige unge i alderen 16-28 år, der fuld af historier, rap og samfundsengagement mødtes med foreningen Rapolitics til et ni dage langt træningsseminar støttet af EU’s Program Aktive Unge. 

De unge var fra Egypten, Libanon og Palæstina, og har været vidner på første parket til tumulten og optøjerne omkring Det Arabiske Forår. De har på egen krop mærket problematikken omkring det at være ung i Mellemøsten.

For projektleder og bestyrelsesmedlem i Rapolitics, Mathias Findalen, var meningen med kurset netop, at kunstnere kunne formidle deres opfattelse af hverdagen - og hvad det vil sige at være ung - gennem deres rapmusik, som skulle indspilles på tværs af nationaliteter.

Stærkt sammenhold  

Seminariet var desuden fuld af spændende og lærerige punkter med undervisere og coaches udefra.

"Deltagerne fik bl.a. et kursus i, hvordan man kan lave kortfilm med sin mobiltelefon, et seminar om sociale medier, og hvordan man kan bruge dem til aktivisme, og så fortalte Dansk Ungdoms Fællesråd om emnet dialog. Desuden var vi ude på tre gymnasier, hvor vi viste en dokumentarfilm om hiphop i Palæstina og holdt en koncert. Det store scoop var dog, da vi fik en workshop-session med en af USA's stærkeste kvindelige rappere, Aisha Fukushima, der har udviklet begrebet ”raptivism”, en sammentrækning af ordene ”rap” og ”activism”, fortæller Mathias Findalen.

"Derudover indspillede de fire sange sammen, og vi lavede en længere cypher på 15 minutter, hvor over 25 rappere deltog og rappede på samme track. Disse indspilninger skal ses som et ungdomsmanifest om unges fremtid - både lokalt og globalt, afslutter Mathias Findalen.

De unge boede sammen i Mellemfolkeligt Samvirkes lokaler i nærheden, og de faldt hurtigt i hak og dannede et stærkt sammenhold, der efterfølgende har udmøntet sig i fælles projekter og aktiviteter.

Fællesprojekt i Gaza

"Vi kan se på både YouTube, Facebook og Twitter, at de har aktiviteter i gang sammen, inspireret af seminariet i Rapolitics. Bl.a. et civilsamfundsprojekt i Gaza, der sætter fokus på misbrug af børn, indspilning af sange i Egypten, og desuden i Libanon, hvor vi er nogle stykker fra Rapolitics, der skal ned og undervise", fortæller Mathias Findalen.

Han forklarer, at rap-musikken kan ramme flere – bl.a. også de unge indvandrere - end andre musikformer, og er en fantastisk katalysator for at udtrykke de unges holdninger – som de har mange af.  Seminaret var en kæmpe oplevelse, og den endte i en stor koncert, hvor alle rappede sammen på kryds og tværs. "Så selvom det var hårdt arbejde for en lille forening som Rapolitics at stå for al planlægning, kan vi ikke udelukke, at vi vil gentage succesen", afslutter Mathias.


Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019