Gå til indhold

Februar 2020: Seneste nyt fra esas-projektet

Den seneste tid har stået i planlægningens tegn i esas-projektet. Efter længere tids detailplanlægning, analyser og drøftelser med institutionerne blev det i januar besluttet at flytte pilotudrulningen til efteråret. Imens arbejdes på færdiggørelse af funktionalitet, test og lokal forberedelse.

Indhold


Ændring i tidsplanen for implementering

esas-projektet har analyseret på efterårets test- og konverteringsaktiviteter og drøftet status med pilotinstitutioner og styregrupperne. På den baggrund er det vurderet, at der er brug for mere tid inden pilotudrulning til at sikre samspillet mellem esas og de lokale integrationer, til yderligere tematiske tests og færdiggørelse af esas samt til implementeringsforberedelse.

Styregrupperne har derfor givet deres tilslutning til en overordnet plan om at flytte pilotimplementeringen til oktober 2020. Udrulning på de øvrige institutioner vil efter planen ske forår og efterår 2021. Alle institutioner er orienteret om hovedelementerne i planen. Detaljerne i tids- og udrulningsplanen er næsten på plads og meldes ud så snart, de er godkendt - forventeligt indenfor 1-2 uger. De opdaterede planer vil også blive lagt på  esas-projektets hjemmeside.


Ændring af den grundlæggende uddannelsesstruktur

Gennemgangen af erfaringerne fra test- og konverteringsaktiviteterne i efteråret har samtidig resulteret i, at styregrupperne har godkendt en anmodning om en nødvendig ændring af den grundlæggende uddannelsesstruktur i esas. Ændringen har vist sig nødvendig for ikke at skabe et uforholdsmæssigt stort vedligeholdelsesarbejde af uddannelsesstrukturer på institutionerne. 

Har man tidligere set esas’ uddannelsesstruktur på tæt hold og er interesseret i at se, hvad ændringen af uddannelsesstrukturen handler om, kan man se nedenstående skitse samt to videoklip fra netop afholdte videomøder.

Skitse af ændringen:

Nyuddannelsesstruktur

Videoer:

Videoerne ligger også på esas’ hjemmeside under ”Materialer” (punktet ”Tekniske videovejledninger” og ”Brugerrettede videovejledninger”). 


Fokus på test og færdiggørelsesaktiviteter

Projektet er lige nu i lyset af den ændrede tidsplan og ændringen af uddannelsesstrukturen i gang med at replanlægge esas’ test- og færdiggørelsesaktiviteter.

Frem til sommerferien vil der på test- og udviklingssiden være fokus på at få uddannelsesstrukturen på plads, få testet de sammenhængende forretningsprocesser i esas yderligere og få esas færdiggjort til pilotudrulning. De gennemførte fejlrettelser fra funktionelle tests mm. skal også ifølge planen gentestes.

Endvidere arbejdes der videre med at sikre de lokale integrationer, sådan at 3. partsleverandører har adgang til de nødvendige specifikationer, miljøer og testdata.

Ændringen af uddannelsesstrukturen er en større opgave, der skal passes ind i planerne. Der planlægges derfor med at færdiggøre esas i to etaper. En version 1.1, der arbejdes på frem til sommer og rulles ud til piloterne til efteråret 2020. Versionen understøtter den del af det studieadministrative årshjul, der skal bruges af pilotinstitutionerne – inklusiv den nye uddannelsesstruktur og de besluttede snitflader til de lokale integrationer. En version 1.2, der dækker hele det studieadministrative årshjul, forventes at være færdigudviklet og testet ultimo 2020, og vil dermed være klar, når der udrulles til de resterende institutioner i 2021. nemStudie vil være klar til at blive taget i brug af alle institutioner samtidig med udrulningen af esas.


Tematiske tests

Testaktiviteterne er som opfølgning på efterårets funktionelle tests blevet udvidet, og der vil frem til sommer være fokus på test og gentest af de sammenhængende forretningsprocesser i esas med deltagelse af testpersoner fra institutionerne. Der er p.t. planlagt følgende tematiske tests:

  • Studieforløb og uddannelsesstruktur
  • Optagelse (del 2)
  • Åben uddannelse inkl. nemStudie
  • SU og ungedatabasen
  • Indberetning - bl.a. STÅ-indberetning (til esas version 1.2 – testes efteråret 2020)

Testdeltagere koordineres via esas’ leverancestyregruppe. På baggrund af tilbagemeldinger fra de funktionelle tests, vil deltagerne i overvejende grad skulle have et forhåndskendskab til esas.


Implementeringsaktiviteter

På implementeringsområdet er konceptet for det uddannelsesforløb, der vil blive tilbudt institutionerne, ved at være på plads. På baggrund af tilbagemeldinger fra institutionerne er det planlagte uddannelsesforløb for studieadministrative medarbejdere blevet udvidet fra én til to dage, så der bliver mere tid til det enkelte emne. Der vil på alle kurser deltage både en underviser fra leverandøren Netcompany og en repræsentant fra SIU’s implementeringsteam. Mere information følger senere.

For at understøtte den lokale implementering har projektet ud over de planlagte uddannelsestilbud netop udsendt en invitation til institutionernes studieadministrative ledere til en workshop om arbejdsgangene i esas, og om hvad man på ledelsesniveau kan gøre for at forberede og understøtte en god overgang til esas. Workshoppen afholdes den 1. april. Tilmelding mv. fremgår af invitationen.


Kort nyt

esas-miljøer opdateret

esas-miljøerne test, integration og præprod blev i sidste uge opdateret med ændringen af uddannelsesstrukturen. Ændringen testes nu og vil også indgå i de planlagte tematiske tests. Projektet er i gang med at rydde op i testdata efter opdateringen af miljøerne. Opdatering af konverteringsmiljøet med den nye uddannelsesstruktur er også under planlægning.

Brugervejledning version 1.0

Version 1.0 af esas’ brugervejledning blev i sidste måned sendt til institutionernes implementeringsansvarlige. I brugervejledningen beskrives, hvordan de studieadministrative processer håndteres i esas. Brugervejledningen holdes løbende opdateret i takt med esas’ færdiggørelsesaktiviteter og er p.t. ved at blive opdateret med ændringen i uddannelsesstrukturen.

Vejledning til import af certifikater til integrationsmiljøer

Der er lavet en kort vejledning, som beskriver hvordan man importerer certifikater til brug for integrationsmiljøer på esas. Vejledningen findes på esas' hjemmeside under "Materialer".  


Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 02. december 2021