Gå til indhold

Flere mænd vil være pædagoger – flere kvinder vil læse it

29. juli 2020
Flere mænd er i år blevet optaget på pædagoguddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen, mens flere kvinder er blevet optaget på STEM-uddannelser, blandt andet it. Uddannelses- og forskningsministeren håber, at det kan være med til at ændre et kønsstereotypt uddannelsesbillede.

Nogle uddannelser har typisk en større andel af kvinder, mens andre har en større andel af mænd, men på en række uddannelser er dette billede imidlertid under forandring. 

I 2020 har velfærdsuddannelserne således tiltrukket flere mænd, mens STEM-uddannelserne har tiltrukket flere kvinder. En virkelig positiv udvikling, mener uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen:

- Hvis vi skal nå i mål med at få nok studerende ind på en række uddannelser, skal vi have begge køn i spil. Vi skal have kvinderne med på de uddannelser, hvor de generelt har været underrepræsenteret, og mændene med på de uddannelser, som der typisk er få mænd, der søger mod. Der ser nu ud til at ske på en række uddannelser, og det er en fantastisk nyhed, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

I 2020 er der optaget 13 procent flere kvinder på STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering og Mathematics) sammenlignet med 2019. Det svarer til 630 flere kvinder. Til sammenligning er der optaget 7 procent flere mænd. Særligt it-uddannelserne skiller sig ud. På it-uddannelserne, hvor en stor del af dem er STEM-uddannelser, er der nemlig i år optaget 20 procent flere kvinder sammenlignet med 2019, hvilket svarer til 355 kvinder. Til sammenligning blev der optaget 11 procent flere mænd.

På sygeplejerskeuddannelsen og pædagoguddannelsen er der også udvikling i kønsbalancen. I 2020 blev der således optaget 10 procent flere mænd på sygeplejerskeuddannelsen sammenlignet med 2019. Til sammenligning blev der optaget 5 procent flere kvinder.

På pædagoguddannelsen er stigningen i optaget først og fremmest trukket af mandlige ansøgere, idet der blev optaget 62 flere mænd sammenlignet med 24 flere kvinder. Det svarer til en stigning på 5 procent flere mænd sammenlignet med 2019.

- Som mand skal det være okay at sige, at man gerne vil være sygeplejerske, ligesom det skal være okay, hvis man som kvinde gerne vil arbejde med teknik og it. Jeg håber, at blandt andre de mænd, som gerne vil være pædagog, og de kvinder, der har søgt ind på STEM-uddannelser, kan være med til at gøre op med et billede af, at nogle uddannelser mest er for kvinder og nogle mest er for mænd, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

I alt udgør kvinderne med 57 procent flertallet blandt de nye studerende. Der er ingen procentvis ændring i andelene mellem hhv. kvinder og mænd blandt de optagne i forhold til i 2019.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressehenvendelser til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen: Ministeriets pressetelefon: 7231 8181.

Handlinger tilknyttet webside