Gå til indhold

Nyt pionercenter skal udvikle materialer og Power-to-X-teknologier til den grønne omstilling

20. december 2022
Et pionercenter for udvikling af materialer og Power-to-X-teknologier til den grønne omstilling modtager 300 mio. kr. fra danske fonde. Forskningscenteret vil samle førende nationale og internationale forskere.

Et nyt pionercenter skal sætte fart på udviklingen af bæredygtige og skalerbare materialer og Power-to-X-teknologier til den grønne omstilling. Centeret ’Pioneer Center for Accelerating P2X Materials Discovery’, i daglig tale CAPeX, skal blandt andet udvikle mere effektive og robuste materialer til at omdanne vand og CO2 til bæredygtige brændstoffer og kemikalier ved hjælp af grøn strøm fra vindmøller og solceller.

Pionercenteret modtager en samlet bevilling på 300 mio. kr. fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og VILLUM FONDEN. Den statslige finansiering udgør 116 mio. kr.

Centerets projektperiode vil løbe over 13 år og drives i et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Aalborg Universitet (AAU) og placeres i et nyt tværfagligt "Climate Challenge Laboratory" på DTU. Her vil forskere fra DTU, AAU, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, og Syddansk Universitet skabe et banebrydende tværfagligt miljø for power-to-X-teknologi i samarbejde med internationale partnere fra Stanford University, Utrecht University og University of Toronto.

Pionercenteret er et initiativ, som har til formål at etablere helt ekstraordinære eliteforskningsmiljøer, som skal kunne måle sig med verdens bedste forskningsmiljøer.

Initiativet understøtter samtidig bl.a. missionen om grønne brændstoffer til transport og industri (Power-to-X mv.), der er igangsat i forlængelse af grøn forskningsstrategi fra 2020.

Handlinger tilknyttet webside

Kontakt

Louise Berth Andersen
Kontorchef
Tlf.: +45 72 31 81 26
Email: lba@ufm.dk