Gå til indhold

44 millioner til at styrke fremtidens sygeplejersker

08. januar 2020
Skiftet fra studie til praktik kan give et praksischok for de studerende på sygeplejerskeuddannelsen, og det er her, der er størst risiko for, at de falder fra. Uddannelses- og forskningsministeren vil derfor styrke praktikforløb og lette overgangen med særtilskud på 44 millioner kroner.

Når sygeplejerskestuderende skifter bøger og undervisningslokaler ud med patienter og hospitaler, kan det være en barsk overgang til virkeligheden. Og det er i overgangen, at der er størst risiko for, at de studerende falder fra. Det har en kortlægning tidligere vist.

Derfor afsætter uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen med opbakning fra regeringens støttepartier nu 44,2 millioner kroner som ekstrabevilling til initiativer, der kan bidrage til at styrke overgangen mellem studie- og praktikperioder på sygeplejerskeuddannelsen.

Det kan for eksempel være til opbygning af simulationsfaciliteter og læringsformer, der kan gøre de studerende bedre rustet til praktikken.

- Det kan være overvældende at komme fra studiet og ud i en travl og til tider barsk hverdag for de sygeplejerskestuderende. Den overgang skal være lettere, så de studerende bliver bedre rustet, og så færre falder fra, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

- Der er brug for endnu flere af fremtidens sygeplejersker i sundhedsvæsenet. Mange sygeplejersker har i dag alt for travlt. Derfor vil vi i regeringen ansætte 1000 flere sygeplejersker, og her spiller uddannelse en vigtig rolle. Den enkelte sygeplejerske skal have mindre travlt og bedre tid til omsorg - det er afgørende i et godt og nært sundhedsvæsen, som er så vigtig en del af vores velfærdssamfund, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Ud over regeringens støttepartier, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet, har regeringen tilslutning til aktstykket fra Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

En rapport fra 2018 fra Rambøll omkring rekrutteringsudfordringerne blandt sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter pegede på overgangen fra studie- til praktikperiode som den største risikoperiode for frafald.

De 44,2 millioner kroner fordeles mellem professionshøjskolerne på baggrund af studenterårsværk på sygeplejerskeuddannelsen i 2018.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Kommunikationskonsulent Nynne Jespersen Lee, Uddannelses- og Forskningsministeriet, nljl@ufm.dk, tlf. 72 31 81 07

Handlinger tilknyttet webside