Gå til indhold

Bred aftale om delvis genåbning af forskningslaboratorier

17. april 2020
Et bredt flertal bestående af alle Folketingets partier er blevet enige om en udvidelse af den første fase i genåbningen af Danmark. Den udvidelse omfatter en delvis genåbning af landets forskningslaboratorier.

Flere af landets forskere, phd-studerende mv. kan se frem til at vende tilbage til deres laboratorier, efter at alle Folketingets partier er blevet enige om en bred aftale om en udvidelse af fase et i genåbningen af Danmark.

- Både de studerende og uddannelserne har håndteret lukningen af de videregående uddannelser virkelig godt, og det er vigtigt, at vi stadig holder fast. Der har været et stort ønske og behov for at genåbne visse forskningslaboratorier, som er afgørende for forskningen og dermed vores fremtid, og derfor er det godt, at det nu bliver muligt med en delvis genåbning, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, der understreger at den delvise genåbning er forudsat af, at der stadig holdes afstand og sundhedsmyndighedernes anbefalinger overholdes. 

Der vil blive gennemført en delvis genåbning af forskningslaboratorier for forskere og studerende, så der bl.a. bliver mulighed for at fortsætte og afslutte post doc- eller PhD-forløb samt videreføre forskningsforsøg og forskningsprojekter, som ellers går tabt.

- Forskning er nøglen til fremtiden. Derfor er det vigtigt, at forskernes og de studerendes arbejde på laboratorierne ikke går i stå eller går tabt, så vigtig forskning i f.eks. den grønne omstilling, eller helt aktuelt at corona-forskning, ikke tabes på gulvet, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Præcis hvilke laboratorier, der får mulighed for at genåbne, ligger endnu ikke fast, men der vil blive tale om laboratorier, hvor det er afgørende for forskningen at være fysisk til stede på laboratorierne. Uddannelses- og Forskningsministeriet vil i samarbejde med uddannelsesinstitutionerne fastlægge rammer og omfang for den delvise åbning.

Den delvise genåbning vil ske inden for sundhedsmyndighedernes vejledninger og omfatter også, at de berørte aktører aftaler de praktiske forhold og udarbejder retningslinjer for, hvordan genåbningen skal forløbe.

Den delvise genåbning af forskningslaboratorier er en udvidelse af første fase i genåbningen, som for de videregående uddannelser også omfatter syv sundhedsfaglige uddannelser.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon 7231 8181.

Handlinger tilknyttet webside