Gå til indhold

Finanslov: Regeringen hæver ambition for grøn forskning

31. august 2020
Forskning er en central del af den grønne omstilling. Derfor ønsker regeringen at hæve de øremærkede midler til grøn forskning i 2021, så de overstiger det historisk høje niveau i 2020. Det sker bl.a. med en ekstra, grøn forskningspulje på 750 millioner kroner.

Til trods for et fald i BNP bliver der ikke færre penge til forskning næste år. Det er nemlig regeringens ambition, at de øremærkede midler til grøn forskning i 2021 overstiger det historisk høje niveau for grøn forskning i 2020.

Med regeringens finanslovforslag for 2021 udgør det offentlige forskningsbudget 23,5 milliarder kroner. Det svarer til 1 procent af BNP og opfylder målsætningen om, at de offentlige investeringer i forskning er mindst 1 procent af BNP for forskningsområdet. Hertil kommer, at regeringen fra reserven til genstart af dansk økonomi prioriterer yderligere 750 millioner kroner i 2021 til grøn forskning.

- Forskning er nøglen til, at vi kan nå i mål med vores grønne ambitioner. Allerede sidste år løftede vi den grønne forskning med over en milliard kroner. Og selvom vi står i en helt anden økonomisk situation nu, har vi ikke råd til at slække på den grønne forskning. Tværtimod. Derfor skruer vi nu endnu engang op for den grønne forskning i forbindelse med genstarten af dansk økonomi efter COVID-19, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.  

I finanslovforslaget er der afsat en forskningsreserve på 1,5 milliarder kroner.

- Jeg ser frem til forhandlingerne med Folketingets partier om forskningsreserven. Sidste år samlede regeringen alle Folketingets partier om en ambitiøs prioritering af grøn forskning. Det vil vi gerne bygge oven på. Det håber jeg naturligvis, at Folketingets partier vil bakke op om, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Regeringen vil senere fremlægge et konkret oplæg til udmøntning af forskningsreserven i 2021.

Fakta:

  • Regeringen fastholder på finanslovforslaget et offentligt forskningsbudget på 1,00 procent af BNP svarende til 23,5 milliarder kroner i 2021.
  • Med regeringens ekstraordinære prioritering til grøn forskning fra reserven til genstart af dansk økonomi samt særlige udfordringer afledt af COVID-19 vil det samlede offentlige forskningsbudget i 2021 dermed udgøre 24,2 milliarder kroner.
  • Til sammenligning udgjorde det offentlige forskningsbudget i 2020 24,2 milliarder kroner i 2021-prisniveau.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon, tlf. 7231 8181

Handlinger tilknyttet webside