Du er her: Forside Aktuelt Pressemeddelelser 2020 Regeringen vil afsætte yderligere 100 millioner kroner til corona-forskning

Regeringen vil afsætte yderligere 100 millioner kroner til corona-forskning

Uddannelses- og forskningsministeren beder Finansudvalget om at afsætte yderligere 100 millioner kroner til coronarelateret forskning og udvikling. Mange virksomheder har gode ideer, og flere forskningsprojekter har så stort potentiale, at der er behov for flere penge.

30. marts 2020

Onsdag den 25. marts fik ni forskningsprojekter del i en ekstraordinær bevilling på 50 millioner kroner til forskning, som skal være med til hurtigt at skaffe ny viden og nye løsninger i kampen mod COVID-19.

Men der er potentiale og brug for mere forskning. Sundhedsmyndighederne vurderer, at endnu flere af de 31 forskningsprojekter, som i første omgang søgte om forskningspenge, er relevante at sætte i gang hurtigst muligt. Derfor beder uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen nu Finansudvalget om at øge beløbet med 100 millioner kroner, så bevillingen bliver på i alt 150 millioner kroner.

- Det er imponerende, så mange yderst relevante forslag til forskningsprojekter vi har modtaget. Derfor håber jeg, at vi kan afsætte endnu flere penge, så projekterne hurtigt kan blive sat i gang og være med til at give os viden og løsninger på nogle af de hidtil usete udfordringer, vi står over for med coronavirus, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Hvis Finansudvalget godkender den ekstra bevilling, er der både penge til at støtte flere af de forskningsansøgninger, der allerede er modtaget, og der er penge til at støtte for eksempel små og mellemstore virksomheders innovations- og udviklingsprojekter, som kan hjælpe samfundet i coronakrisen.

- Der er en enorm iderigdom ude i virksomhederne. Derfor gælder det om at handle hurtigt og få mobiliseret virksomhederne - både de etablerede virksomheder, start-ups og iværksættere. Det er dem, der kan udvikle eksempelvis bedre diagnostisk og andet medicinsk udstyr, teknologier til at monitorere smitten eller andre løsninger, som kan bruges i hele samfundet i kampen mod coronavirus, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. .

Det bliver Danmarks Innovationsfond, der skal stå for støtten til virksomheder. Der bliver etableret en fast track ordning, så ansøgnings- og bevillingsprocessen kan blive foretaget ekstraordinært hurtigt, så virksomhederne kan komme i gang med arbejdet. Derudover vil Danmarks Frie Forskningsfond via en fast track ordning kunne hjælpe nye coronarelaterede forskningsprojekter.

Finansudvalget skal behandle anmodningen fra uddannelses- og forskningsministeren torsdag den 2. april 2020.

NB. Pressemeddelelsen opdateret med det godkendte aktstykke fra 3. april.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Angående forskningsprojekter og bevillinger: Chefkonsulent i Styrelsen for Forskning og Uddannelse, Jens Haisler, 7231 8248, jha@ufm.dk

For uddannelses- og forskningsministeren: Ministeriets pressetelefon: 7231 8181

Senest opdateret 10. juni 2020