Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Pressemeddelelser 2021 Bred aftale om forskning sætter kurs mod et grønnere, sundere og teknologisk stærkere Danmark

Bred aftale om forskning sætter kurs mod et grønnere, sundere og teknologisk stærkere Danmark

Den første delaftale i forbindelse med finanslovsforhandlingerne er indgået mellem regeringen og samtlige af Folketingets partier. En bred aftale på næsten 3 mia. kr. der fortsætter et højt niveau for grøn forskning og giver et markant løft til bl.a. digitalisering, ny teknologi og sundhedsforskning

28. oktober 2021

Forskningen er den store løftestang, når Danmark i fremtiden skal være rigere, grønnere og dygtigere. Derfor prioriterer regeringen sammen med alle Folketingets partier 2,9 milliarder kroner til forskningsmidler, som skal gå til at fremtidssikre Danmark, der hvor potentialet er størst. 

- Det er den første aftale, jeg indgår som ny minister, og jeg er meget glad for, at vi har indgået en bred aftale. Med aftalen prioriterer vi at finde løsninger på store samfundsudfordringer og skabe danske arbejdspladser. Derfor er det her en aftale med fokus på det grønne område, sundhed og markante prioriteringer inden for digitalisering, teknologi og innovation, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Fortsættelse af den høje grønne prioritering

Den grønne forskning bliver igen prioriteret markant med en samlet bevilling på 1,6 milliarder kroner, så det samlede niveau for øremærkede bevillinger til grøn forskning og udvikling i 2022 bliver 2,4 milliarder kroner, når man medregner øvrige bevillinger på finanslovsforslaget for 2022*.

Det giver blandt andet. mulighed for at fortsætte indsatsen inden for de fire grønne missioner:

  • Fangst og lagring eller anvendelse af CO2,
  • Grønne brændstoffer til transport og industri (Power-to-X mv.),
  • Klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion
  • Cirkulær økonomi med fokus på plastik og tekstiler

Markant teknologisatsning skal skabe arbejdspladser

Med aftalen afsættes der 0,6 milliarder kroner til at understøtte forskning og innovation inden for digitalisering og nye teknologier. Det er for eksempel forskning inden for robot- og droneteknologi, big data og kunstig intelligens, kvanteteknologi, cyber- og informationssikkerhed og rumbaseret teknologi og data. Det skal blandt andet bidrage til at fastholde produktion og arbejdspladser i Danmark.

- Vi skal sørge for, at forskningen hele tiden bidrager til at skabe danske arbejdspladser. Prioriteringen af nye teknologier og digitalisering skal komme produktionsDanmark til gode, men også skabe grobund for at virksomheder kan udvikle nye løsninger og produkter, som kan eksporteres og sælges i hele verden, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Fortsat prioritering af life science, sundhed og velfærdsteknologi

Forskning og innovation inden for sundhed og med betydning for den danske life science-industri prioriteres med 0,4 milliarder kr. Det bidrager til danskernes livskvalitet og skaber arbejdspladser. 

Aftalen styrker særligt den ikke-kommercielle og praksis- og patientnære kliniske forskning. Det skal skabe grundlaget for, at patienterne får den bedste behandling – også på områder, hvor sygdomme kan ramme socialt skævt.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressesekretær Nynne Jespersen Lee, tlf. 7231 8107, e-mail: nljl@ufm.dk
Direktør Nils Agerhus, tlf. 2075 7817, e-mail: nag@ufm.dk 

Ida Auken, Socialdemokratiet, 3337 4040
Ulla Tørnæs, Venstre, 3337 4520
Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti, 3337 5126
Astrid Carøe, Socialistisk Folkeparti, 3337 4405
Stinus Lindgreen, Radikale Venstre, 3337 4712
Victoria Velásquez, Enhedslisten, 6162 5328
Britt Bager, Konservative, 3337 4231
Peter Seier Christensen, Nye Borgerlige, 3337 5809
Uffe Elbæk, Frie Grønne, 6162 5078
Henrik Dahl, Liberal Alliance, 6162 4573
Torsten Gejl, Alternativet, 6162 4651
Jens Rohde, Kristendemokraterne, 3337 5873

*29. oktober er der tilføjet sætningen: når man medregner øvrige bevillinger på finanslovsforslaget for 2022.

Senest opdateret 29. oktober 2021