Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Pressemeddelelser 2021 Fuld genåbning af de videregående uddannelser

Fuld genåbning af de videregående uddannelser

Der er gode nyheder til de 250.000 studerende på de videregående uddannelser landet over. Fra den 21. maj vil uddannelserne nemlig være fuldt genåbnet. Det kommer som følge af en ny aftale for genåbning af samfundet, der blev indgået natten mellem den 17. og 18. maj.

18. maj 2021

Regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet er enige om en plan for en fremskreden genåbning. Det betyder, at de videregående uddannelser fra den 21. maj har fået lov til at slå dørene helt op og åbne for 100 pct. fremmøde. 

- Jeg har set frem til den her dag i rigtig lang tid. Dagen, hvor vi endelig kan sige til de studerende, at nu er der åbnet helt på deres uddannelser. Med den fulde åbning giver vi de bedst mulige rammer for genstarten af det gode studieliv. Det har været et langt og sejt træk. Jeg har så stor respekt for den indsats, både de studerende og underviserne har lagt. Mange studerende går snart på læseferie. Genåbningen giver mulighed for, at flere studerende kan rykke eksamensforberedelserne fra kollegieværelset og ind på campus. Det giver noget på både den faglige og den sociale konto, siger uddannelses og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Siden den seneste nedlukning i vinteren 2020 har mange af de omkring 250.000 studerende og 40.000 ansatte på de videregående uddannelser været hjemsendte. Det ændrer sig nu. 

For de ansatte på de videregående uddannelser, der ikke møder ind i forbindelse med undervisning, bliver der tale om mulighed for 20 pct. fremmøde per 21. maj, 50 pct. fremmøde per 14. juni og 100 pct. fremmøde pr. 1. august, hvilket er på linje med øvrige offentlige ansatte, der er omfattet af den nye genåbningsaftale. Samtidig bliver det muligt at afholde sociale arrangementer indendørs i forbindelse med, at Sundhedsstyrelsen i den kommende tid opdaterer sine anbefalinger for netop sociale arrangementer. 

Krav for genåbning

Den seneste tid er der blevet lagt en imponerende indsats fra institutionernes side med at opbygge en omfattende testkapacitet. Det kommer fortsat til at spille en afgørende rolle i forhold til genåbningen i den kommende tid.

Det er nemlig fortsat et krav, at alle ansatte og studerende ved fysisk fremmøde har opnået et negativt resultat inden for de seneste 72 timer ved gennemførelse af enten antigen- eller PCR-test for COVID-19.

De gældende retningslinjer for afstand, hygiejne mv. drøftet i sektorpartnerskabet for de videregående uddannelser vil også fortsat gælde. Sektorpartnerskabet består blandt andet af rektorer, repræsentanter fra studenterorganisationer, arbejdstagerorganisationer og sundhedsmyndighederne. Primo juni skal partierne mødes for at drøfte en plan for normalisering af forholdene på bl.a. uddannelsesinstitutionerne.  


For yderligere oplysninger:

De videregående uddannelsesinstitutioners spørgsmål vedrørende COVID-19 kan rettes til: info-covid-19@ufm.dk.

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181.

Studerende får yderligere information fra deres uddannelsesinstitution og skal henvende sig til denne, såfremt der er spørgsmål.

 

Senest opdateret 09. december 2021