Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Pressemeddelelser 2021 Pandemiforsker får Forskningskommunikationsprisen 2021

Pandemiforsker får Forskningskommunikationsprisen 2021

Professor Lone Simonsen har formået at gøre kompliceret ny viden om corona-pandemien jordnær og relevant for danskerne i en kritisk tid. For den indsats hædres professoren med Forskningskommunikationsprisen 2021.

29. april 2021

Forskning har været altafgørende i både at forstå og løse den historiske krise, som corona-pandemien har bragt Danmark og resten af verden i. En af dem, der har været absolut bedst til at formidle sin forskning, er Lone Simonsen, professor på Institut for Naturvidenskab ved Roskilde Universitet. Hun bliver nu hyldet for sin formidling af corona-pandemien med tildelingen af Uddannelses- og Forskningsministeriets Forskningskommunikationspris 2021.

- Jeg har stor respekt for forskere, der stiller sig frem og fortæller os andre om den nyeste forskning. Under corona er det ekstra vigtigt, at alle har adgang til den nye viden, der løbende kommer frem. Især når det gælder et emne med så meget misinformation. Det har Lone Simonsen formået i meget høj grad. Derfor fortjener hun denne fine hæder, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Juryens vurdering

Juryen, der har vurderet kandidaterne til Forskningskommunikationsprisen 2021, består af formandsgruppen i Danmarks Frie Forskningsfond og et ekspertpanel fra Videnskab.dk. Juryen fremhæver Lone Simonsens stærke kommunikative evner, viljen til at udtale sig ofte i tv og radio, og at hun effektivt benytter sin historiske indsigt til at sætte perspektiv på pandemien i et let forståeligt sprog. Desuden vurderer juryen, at Lone Simonsen har udmærket sig ved at fortolke og viderebringe de mange data og sammenlignelige erfaringer fra historiske hændelser, så folk kan handle på et oplyst grundlag.

Lone Simonsen har en kandidatgrad i biolog og kemi fra Roskilde Universitet og en ph.d.-grad fra USA. Hun har opbygget en specialviden inden for epidemiologi og har en længere årrække fra 2000 til 2015 arbejdet som seniorforsker på National Institutes of Health i USA. Lone Simonsen har siden 2018 været professor ved Roskilde Universitet.

Tid og sted

Dato: 29. april 2021
Sted: Børsgade 4 (og via Zoom)
Tid: 13.30-15.30

Pressen er velkommen.
Ønskes presseadgang, kontakt pressekonsulent Hans Øbing-Thomsen:

Alle er velkomne til at overvære arrangementet via Zoom.

Om Forskningskommunikationsprisen

  • Forskningskommunikationsprisen uddeles hvert år til en forsker, der gennem vedkommende formidling formår at skabe bred opmærksomhed om sin forskning.
  • Uddannelses- og forskningsministeren uddeler prisen under Forskningens Døgn. Prisen er indstillet af Danmarks Frie Forskningsfond.
  • Med prisen følger 200.000 kroner.

De indstillede kandidater vurderes på baggrund af følgende kriterier:

  • Evnen til at engagere publikum uden for videnskabelige kredse og samtidig fastholde et højt fagligt niveau i såvel forskning som formidling.
  • Evnen til via formidling at øge forståelsen for forskningens betydning for samfundet.
  • Evnen til at formidle på inddragende og dialogskabende vis og dermed bidrage til en positiv vekselvirkning mellem videnskaben og det øvrige samfund.

For yderligere oplysninger kontakt:

Pressekonsulent Hans Øbing-Thomsen, tlf.: 7231 8125, e-mail: hoet@ufm.dk
Projektleder Lotte Skov Holm, tlf.: 7231 8075, e-mail: lh@ufm.dk

Senest opdateret 29. april 2021