Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Pressemeddelelser 2022 Han satte ord på vores tanker, bekymringer og adfærd under corona-pandemien: Her er vinderen af Forskningskommunikationsprisen 2022

Han satte ord på vores tanker, bekymringer og adfærd under corona-pandemien: Her er vinderen af Forskningskommunikationsprisen 2022

Michael Bang Petersen er som spidsen for HOPE-projektet blevet kendt som en sober, nuanceret formidler af sine forskningsresultater. Derfor vinder han Forskningskommunikationsprisen 2022 – en hæder til forskere, der gennem særlig god formidling skaber bred opmærksomhed om et forskningsemne.

29. april 2022

Årets vinder af Forskningskommunikationsprisen 2022 og de 200.000 kroner, der følger med, er fundet.

Michael Bang Petersen har som leder af forskningsprojektet HOPE kastet lys over coronapandemien og undersøgt, hvordan tilliden mellem stat og borger udviklede sig i en mørk tid, hvor sygdom, nedlukninger og hurtigt udviklede vacciner vendte vores hverdag på hovedet.

Prisen gives hvert år til en forsker eller et forskerhold, der har gjort en særlig indsats for at kommunikere deres forskning til en bred offentlighed. Den skal skabe større opmærksomhed om og anerkendelse af forskeres populærvidenskabelige formidling.

Juryen fremhæver, at Michael Bang Petersen utrætteligt har stillet op i medierne, hvor han roligt og sagligt har formået at sætte ord på danskernes tanker om og reaktioner på pandemien, som vi alle kan forstå, med afsæt i resultaterne fra HOPE-projektet. Gang på gang har prisvinderen sat fokus på væsentligheden af tillid og god kommunikation, hvis krisehåndtering skulle lykkes, og han har selv optrådt som eksponent for begge dele.

Juryen består af formandsgruppen i Danmarks Frie Forskningsfond og et ekspertpanel fra Videnskab.dk.

Michael Bang Petersen er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet. Hans forskning er tværdisciplinær, hvor han navigerer i krydsfeltet mellem statskundskab, psykologi og biologi. Helt unikt inddrager han indsigter fra alle fagområderne i sin forskning og formidler taltunge resultater, så vi andre kan følge med.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen siger:

-    Det er en vanskelig opgave at formidle kompleks forskning. Men vi har brug for, at forskningen slår rod og kommer ud i samfundet. Derfor hylder vi dem, der gør forskning relevant og bringer den tættere på alle dem, den handler om. Michael Bang Petersen har dedikeret sin forskning til demokratiets tilstand i en pandemitid, hvor det har været allervigtigst. Utrætteligt og roligt har han afdækket og sat ord på følelser, vi gik rundt med, da nedlukninger, fraværet af vores nære, bekymringer for hurtigt udviklede vacciner eller frygt for at miste sit arbejde ramte mange af os. Michael Bang Petersen forskede, formidlede og rådgav beslutningstagere på en og samme tid med HOPE-projektet. Det skylder vi ham stor tak for, og jeg er meget glad for at overrække ham dette års Forskningskommunikationspris.

Forskningskommunikationsprisen

  • Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler hvert år Forskningskommunikationsprisen til en forsker eller et forskerhold, der gennem god formidling har skabt bred opmærksomhed om et forskningsemne. Prisen blev uddelt første gang i 2004.
  • Formålet er at hædre forskere, der har gjort en særlig indsats for at kommunikere deres forskning til en bred offentlighed. Prisen skal således skabe større opmærksomhed om og anerkendelse af forskeres populærvidenskabelige formidling. Prisen skal samtidig bidrage til at skabe debat i befolkningen om forskning og forskningens betydning for vores samfund og hverdag.
  • Med prisen følger 200.000 kr.
  • Det er formandsgruppen i Danmarks Frie Forskningsfond, der vurderer indstillingerne og nominerer tre kandidater, som et ekspertpanel fra Videnskab.dk evaluerer. Den samlede indstilling gives til uddannelses- og forskningsministeren, der udpeger vinderen og uddeler prisen.

Forskningens Døgn

  • Prisoverrækkelsen finder sted under Forskningens Døgn, som er Uddannelses- og Forskningsministeriets videnskabsfestival.
  • Fra 22. april til 29. april 2022 finder over 700 begivenheder og foredrag sted i hele landet – gratis.

 

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Senest opdateret 29. april 2022