Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Pressemeddelelser 2022 Hver tredje kandidatstuderende har under 10 timer om ugen: - Det giver virkelig stof til eftertanke

Hver tredje kandidatstuderende har under 10 timer om ugen: - Det giver virkelig stof til eftertanke

Hver tredje kandidatstuderende har under 10 timers planlagt undervisning og vejledning om ugen. Det viser en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

03. september 2022

Når de kandidatstuderende indleder en ny uge på deres studie, er der stor forskel på, hvor mange timers planlagt undervisning og vejledning, de kan se frem til at modtage. Nogle kan i princippet overstå en hel uges undervisning på halvanden dag. Det gælder hver tredje studerende, der har under 10 planlagte undervisnings- og vejledningstimer på skemaet om ugen.

Timetallet er især lavt for de studerende på humaniora og samfundsvidenskab. Historie, jura og pædagogisk psykologi er nogle af de studier med relativt mange studerende, hvor antallet af planlagte undervisnings- og vejledningstimer er lavest. Studierne har i gennemsnit under ni timer om ugen.

Det betyder, at forventningerne til de studerende er, at de selv tilrettelægger mellem 28 og 30 timers selvstudie om ugen, før de er oppe på, hvad der svarer til et fuldtidsstudie.

På det tekniske og sundhedsvidenskabelige område kan de studerende i gennemsnit se frem til over 20 timers planlagt undervisning og vejledning på en uge.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen siger:

- Det giver virkelig stof til eftertanke, at så mange kandidatstuderende i dag har så få timer. Kandidatstuderende kan uden tvivl tilegne sig meget viden på egen hånd, men vi kan samtidig se, at en del studerende oplever mistrivsel, ensomhed og stress. Det harmonerer dårligt med, at så mange skal tilrettelægge op til 30 timers selvstudie hver uge. Regeringen har allerede stoppet de årlige besparelser på uddannelse, som blev indført under den tidligere regering, og investeret i uddannelse for at løfte kvaliteten. Vi er nødt til at spørge os selv politisk – regering og Folketinget – om vi ikke kan gøre det bedre og bør gøre det bedre? At man som studerende skal sikres et ordentligt timetal, og i det hele taget nok kontakt med underviserne. Kvalitet bør mere i fokus i debatten om uddannelse.

Fakta: Sådan fordeler antal undervisnings- og vejledningstimer sig på kandidatuddannelserne

Tabel 1

Gennemsnitligt antal planlagte undervisnings- og vejledningstimer pr. uge på kandidatuddannelser fordelt på hovedområder, timer, 2021/2022

 

Timer per uge

Gennemsnit for alle kandidatuddannelser

14,6

Humaniora

9,7

Natur

18,9

Samfund

10,1

Sundhed

20,4

Teknik

21,7

Anm.: Timetal for efteråret 2021 og foråret 2022 er sat sammen med bestanden pr 1/10-2021. Opgørelsen af antal planlagte undervisnings- og vejledningstimer viser, hvor mange lektioners undervisning og vejledning, uddannelsen forventes at tilbyde de studerende. Udgangspunktet er et typisk studieforløb. Timetallet er opgjort i forhold til den del af uddannelsen, der er opgjort som undervisning, og opgørelsen af uddannelsens længde er dermed eksklusiv praktikforløb, udlandsophold og opgaveskrivning herunder specialeskrivning. Til brug i beregningerne er der antaget 30 ugers undervisning per uddannelsesår.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet.


For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181

Senest opdateret 03. september 2022