Gå til indhold
  • Dansk
  • English

Stor pris og hyldest til fem fremragende forskere

23. februar 2022
EliteForsk-priserne uddeles til fem forskere i international særklasse, der over et bredt felt bidrager med afgørende, ny viden om os selv og verden omkring os. De fem priser overrækkes af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i Moltkes Palæ i København.

Et hidtil uset indblik i udfordringerne ved techgiganternes indsamling af data gennem vores sladrende mobiltelefoner. Innovative kunstige muskler i silikone kombineret med talent for iværksætteri. Vedholdende slid for at forbedre sikkerheden af vores lægemidler til gavn for hundredetusindvis af patienter. Banebrydende viden om konsekvenserne ved langvarig stress hos børn. Dybdegående studier af fortidens klima og miljø med afgørende betydning for at forstå nutidens klimaudfordringer.

Det er, hvad dette års vindere af EliteForsk-priserne 2022 bidrager med af bemærkelsesværdig, ny viden til samfundet. De fem unge topforskere mestrer en helt særlig og svær disciplin, som er forskning i international særklasse, og som inspirerer unge studerende til at stræbe efter samme tårnhøje niveau.

- Jeg er virkelig glad for at kunne hylde fem forskere, som viderefører en flot tradition med dansk forskning i verdensklasse. Det er svært at træde nye stier ud uden nødvendigvis at vide, hvor de fører hen. Men det gør årets fem prismodtagere. På imponerende vis bidrager de fem prismodtagere til, at vores viden vokser, vores helbred bliver styrket, at vejen bliver banet for den grønne omstilling og døre bliver åbnet for nye eksporteventyr. Det kan de være stolte af, og det skal vi fejre, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

De fem forskere modtager hver især 1,2 mio. kr. som anerkendelse af det kæmpe arbejde, de og deres forskning har af betydning for vigtige udfordringer i samfundet. 1 mio. kr. går til prismodtagernes forskningsaktiviteter, mens de resterende 200.000 kr. er en personlig hæderspris.

Dette års modtagere af EliteForsk-priserne er:

Derudover uddeles 20 EliteForsk-rejsestipendier til talentfulde ph.d.-studerende på hver 200.000 kr. Stipendierne er øremærket udlandsophold, hvor de ph.d.-studerende kan besøge nogle af de bedste forskningsinstitutioner i verden for at dygtiggøre sig indenfor deres felt.

- Jeg glæder mig meget på de unge forskertalenters vegne, der med EliteForsk-stipendierne kan rejse ud i verden og hente inspiration fra de bedste forskningsmiljøer på den internationale scene. Jeg er sikker på, at de vender hjem med uvurderlige erfaringer, som vil gavne både samfundet og de unge forskere resten af deres karriere, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

For yderligere information

Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon 7231 8181.

Handlinger tilknyttet webside