Gå til indhold

Fem forrygende forskere vinder EliteForsk-priser i dag

26. februar 2024
H. M. Dronning Mary og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund overrækker i dag de fem prestigefyldte EliteForsk-priser til fem yngre forskere, der har markeret sig særligt med deres forskning.

Hvad foregår der inde i en stjerne, når den dør og bliver til en supernova? Hvordan interagerer mikroorganismer med hinanden? Kan man kortlægge alle bakterier i Danmark? Hvordan påvirker jura menneskers ret til at flygte? Kan feltet mellem menneskelig kreativitet og kunstig intelligens forklares videnskabeligt?

Det er nogle af de store spørgsmål, der optager de fem prisvindende forskere til daglig. De mange spørgsmål og flere års undren har ledt de fem forskere frem til resultater, der bidrager med bemærkelsesværdig ny viden til samfundet.

I dag bliver de hyldet ved en prisuddeling i Den Sorte Diamant i København, fordi de har leveret forskning i verdensklasse, som er med til at inspirere yngre forskere til at følge i deres fodspor og stræbe efter samme tårnhøje faglige niveau.

Prismodtagerne modtager hver især 1,2 mio. kr. som anerkendelse for deres store arbejde og den betydning, som deres forskning har for samfundet. 1 mio. kr. går til prismodtagernes forskningsaktiviteter, mens de resterende 200.000 kr. er en personlig hæderspris.

Læs mere om de fem vindere af EliteForsk 2024:

Derudover uddeles 18 EliteForsk-rejsestipendier til ph.d.-studerende, der har opnået store resultater tidligt i deres karriere på hver 200.000 kr. Stipendierne er øremærket udlandsophold, hvor de ph.d.-studerende kan besøge nogle af de bedste forskningsinstitutioner i verden for at dygtiggøre sig inden for deres felt.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Vi lever i en tid med store udfordringer som klimakrise, krig og epidemier, som mange har holdninger til, uden reelt at have viden der understøtter den holdning. Videnskaben er i fare for at drukne i et hav af misinformation og fake news, som også truer vores demokratier. Men videnskaben står i skarp kontrast til spredning af misinformation. Derfor er det vigtigt, at vi hylder og anerkender de forskere, der er med til, at vi som samfund kan løse de udfordringer, vi står overfor. De fem EliteForsk-vindere, vi fejrer i dag, er blandt de dygtigste forskere inden for deres felter - hver dag dedikerer de sig til at gøre os alle klogere og samtidig bekæmpe misinformation. Stort tillykke til de fem prismodtagere og til de 18 dygtige ph.d.-studerende, der modtager et rejsestipendium.

Fakta

  • EliteForsk-priserne uddeles for 18. gang i år og blev uddelt første gang i 2007.
  • Initiativet sætter fokus på dansk topforskning og skaber opmærksomhed om værdien af dansk forskning.
  • EliteForsk skal synliggøre forskerne som rollemodeller og vække nysgerrighed og begejstring for videnskab hos studerende og yngre forskere.
  • Blandt tidligere vindere finder man blandt andre Eske Willerslev, der vandt prisen i 2011 og Vincent Hendricks, der vandt prisen i 2008.

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser til uddannelses- og forskningsministeren kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Pressehenvendelser angående EliteForsk-prisuddelingen kan rettes til Uddannelses- og Forskningsstyrelsens pressetelefon: 72 31 90 00 eller mail:  POK-Presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsministeriet