Gå til indhold

Ny reform skal få flere til at vælge en professions- eller erhvervsrettet videregående uddannelse

08. oktober 2024
Fremtidens pædagoger, sygeplejersker og el-installatører skal uddannes på mere praksisnære og fleksible uddannelser med friere rammer og højere kvalitet. Med en kvalitetsreform til 2,1 mia. kr. vil regeringen få flere til at vælge de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.

Fremtidens pædagoger, sygeplejersker og el-installatører skal uddannes på mere praksisnære og fleksible uddannelser med friere rammer og højere kvalitet. Med en omfattende kvalitetsreform til 2,1 mia. kr. vil regeringen få flere til at vælge de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.

Regeringen har med reformprogrammet Forberedt på Fremtiden sat en ambitiøs reformkurs, der sætter en ny retning for hele uddannelsessystemet. Fra første skoledag til sidste arbejdsdag.

Med Forberedt på fremtiden VI – Professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser til fremtiden er turen kommet til de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.

Med en samlet prioritering på over 2 mia. kr. vil regeringen investere i kvaliteten på uddannelserne, skabe nye fleksible uddannelsesmuligheder og bedre rammer for efter- og videreuddannelse gennem et helt arbejdsliv.

Konkret foreslår regeringen, at fremtidens sygeplejersker, pædagoger, datamatikere og el-installatører skal tage en uddannelse med flere timer, mere vejledning og feedback, mere underviserkontakt og bedre praktikforløb.

Samtidig skal der være flere forskellige veje til en professions- og erhvervsrettet videregående uddannelse, så det i højere grad bliver muligt at vælge den uddannelse, der passer bedst til den enkelte, uanset baggrund, alder og livssituation. Derfor vil regeringen blandt andet give mulighed for at tage en uddannelse på deltid med sideløbende beskæftigelse, ligesom der skal oprettes nye merituddannelser inden for velfærdsfagene.

Regeringen vil desuden skabe flere attraktive udviklingsmuligheder inden for fagene, der gør det muligt at bygge på gennem hele arbejdslivet. Der skal blandt andet oprettes nye praksisrettede professionsmasteruddannelser inden for velfærdsfagene. Nye fleksi­ble efteruddannelsestilbud skal desuden gøre det muligt – også senere i livet – at dygtiggøre sig inden for sit fag. Efteruddannelsesforløbene vil være uden delta­gerbetaling og skal være fleksible, så de både kan tages som enkelte moduler eller som et mere samlet forløb – afhængigt af, hvad der giver mening for, hvor man er i livet.

Regeringen vil desuden ændre lovgivningen, så uddannelsesinstitutionerne kan oprette 400 nye studiepladser på engelsksprogede erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser fra 2027. De nye pladser skal oprettes inden for STEM-området og uden for de største byer.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Hvis Danmark i fremtiden skal være et stærkt velfærdssamfund, og hvis vi fortsat skal være med i front, når vi taler grøn omstilling og nye teknologier, er vi nødt til at få flere til at vælge de praksis- og erhvervsrettede fag. Derfor lægger vi i dag op til en omfattende kvalitetsreform, hvor vi skaber bedre og mere fleksible uddannelsesmuligheder på tværs af alder, drømme, behov og livsomstændigheder. Vi investerer i et massivt kvalitetsløft, større fleksibilitet og mulighed for fri efteruddannelse gennem hele livet. Vi er samtidig nødt til at erkende, at vi kun har det antal unge, vi har, og at der i fremtiden vil være endnu færre. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi med reformen vil åbne for, at flere internationale studerende kan få lov til at bidrage til det danske samfund på områder, hvor der er høj efterspørgsel på arbejdskraft.

Fakta:


For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsministeriet