Gå til indhold

Udvid din horisont: Få en forsker på besøg

12. februar 2024
Nu kan du igen bestille et foredrag med et af Danmarks klogeste hoveder. Under festivalen Forskningens Døgn i april rykker næsten 300 forskere igen ud i hele landet og deler ud af deres viden. Foredraget kan være hjemme i din stue, på dit job eller måske et helt tredje sted. Og det er gratis.

Vil du vide mere om galakser, bæredygtigt fiskeri, fedme eller obduktion af strandede hvaler? Uanset i hvilken retning dit videbegær peger, har du nu chancen for at stille din nysgerrighed.

Næsten 300 forskere står klar til at forlade hjemmebanen og rykke ud på skoler, universiteter, biblioteker, virksomheder, foreninger eller i private hjem med den nyeste viden inden for deres forskningsfelt.

Bestil en Forsker er en populær ordning under den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn, som foregår hvert år i slutningen af april i uge 17. Uddannelses- og Forskningsministeriet arrangerer festivalen.

Alle – også privatpersoner - kan bestille en forsker til at holde et foredrag. Det varer typisk 30 - 90 minutter. Det kræver blot et publikum, som består af mindst 20 personer, og passende rammer for forskeren og tilhørerne. De fleste foredrag holdes fysisk, men der er også mulighed for virtuelle foredrag.

Man kan vælge mellem i alt 312 forskellige foredrag inden for eksempelvis fysik, astronomi, krop og sundhed eller kultur og samfund. Forskerne kommer primært fra de danske universiteter og professionshøjskoler, mens enkelte kommer fra museer og private virksomheder

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Forskning er fundamentet for nogle af de mest fascinerende og forunderlige ting i vores hverdag. Forskningen er for alle, og den stimulerer nysgerrighed hos både børn og voksne. Bestil en Forsker er et fedt initiativ, hvor man kan lære noget nyt. Forskerne er samtidig med til at bekæmpe misinformation, og det er vigtigt i den tid, vi lever i. Derfor glæder det mig, at så mange dygtige forskere igen i år rykker ud til danskerne. Jeg håber, at mange også i år vil gribe muligheden for at blive klogere.

Fakta

  • I 2023 blev der afholdt 620 foredrag af 264 forskere. I år har 294 forskere tilmeldt sig ordningen.
  • Man kan bestille en forsker fra den 12. februar til og med den 18. marts.
  • Bestil en Forsker-foredragene afholdes fra lørdag den 20. til fredag den 26. april under Forskningens Døgn.

    For yderligere oplysninger:


    Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside