Gå til indhold
Du er her: Forside Ministeriet Ministeren Taler Det er vigtigt at fejre sine succeser

Det er vigtigt at fejre sine succeser

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensens tale ved kåringen af Årets Erhvervsakademipraktik 2021.

Det talte ord gælder.

Kære 8 finalister. Kære Caroline, Mergim, Melanie, Michelle, Mie, Vicky, Jesper og Tobias. Kære virksomheder. Og kære erhvervsakademier!

I de fleste forlystelsesparker. Der står der sådan et glasbur: Som er fyldt med bamser. I alle regnbuens farver. Og så hænger der sådan en metalklo øverst. Hvis man smider en 10’er i, så kan man styre kloen, og måske få den til at gribe en bamse, som man vinder med hjem. Jeg har læst mig til, at det hedder en ”Bamsekran”.

Dygtige studerende

Nu er jeg ikke ude på at sammenligne jer studerende med bløde tøjdyr. I er godt nok alt andet end det. Men jeg kom til at tænke på den her bamsekran, fordi: Det her med at blive trukket ud af de vante rammer. Ryge gennem slusen og dumpet ned i virkeligheden. Midt i en virksomhed. Det er det, der sker, når man er i praktik.

Og det er en udfordring! Det gælder om at komme ud og give den gas! Bruge det, man har lært. Ikke sidde og putte sig ovre i hjørnet, men komme på banen og skabe noget. Måske endda udfordre.

Det er svært. Det kræver mod. Men det er jo gået rigtig godt for jer. For I sidder her i dag.

Viden ud i virksomhederne

Og I har taget jeres virksomheder med under armen. Det er jo jer virksomheder, der styrer kranen, kan man sige. Det er jer, der skal spotte potentialet, gribe talentet og i det hele taget få trukket energi og nye kompetencer ind i jeres firmaer. Det hele gennem praktikken.

Det er vigtigt. Det er vigtigt, at vi kan trække dygtige studerende ind i små og mellemstore virksomheder over hele landet. Det er en forudsætning for vækst. Det er en forudsætning for, at vi udvikler os som samfund. Ikke går i stå.

Og det er en forudsætning for, at vi er beredt, når de store forandringer blæser ind over os. Hvad enten vi taler klima, corona eller computerkraft.

Erhvervsakademier

Og så er der jer, kære erhvervsakademier. Det her år har været virkelig skørt. Men! 10.000 studerende har stadig været i praktik her i efteråret. I har insisteret på at gennemføre så meget som muligt, så normalt som muligt. Inklusiv Årets Erhvervsakademipraktik.

Lige netop praktikken er jo det, der er en af jeres helt store styrker! Det her med, at jeres studerende bliver uddannet med benene plantet i virkeligheden herude. At de mærker stoffet mellem hænderne. Og at virksomhederne mærker: Her kommer en stærk og brugbar kraft, der ved, hvad det går ud på. Hvad enten det handler om svinefedt eller sikkerhedsudstyr.

Det er vigtigt at fejre sine succeser. Og det er en succes, når man er hamrende gode til at være i tæt dialog med dem, som skal aftage vores studerende. Endnu en gang: Godt arbejde.

Jeg kunne blive ved med at rose jer allesammen. Men det er jo en prisuddeling i dag, og kloen kan ikke fange jer alle sammen. Kun 3 går gennem nåleøjet. Så herfra er der bare at sige: Pøj pøj!

Se talen på video:

 

Senest opdateret 10. maj 2021