Gå til indhold

Uddannelses- og forskningsministeren rejser til USA: Vil hæve bidrag til forskning i rummet markant

23. august 2023
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Florida i USA for at overvære opsendelsen af Andreas Mogensen til den internationale rumstation ISS. Ministeren rejser afsted med ønsket om, at Danmark fremover øger sit engagement i det internationale rumsamarbejde markant.

Det bliver med dansk opbakning fra Kennedy Space Center i Florida, når Andreas Mogensen begynder sin rejse mod den internationale rumstation ISS. Det europæiske rumagentur ESA har nemlig inviteret uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund til USA for at overvære opsendelsen.

 Og med sig på rejsen har ministeren en plan for at styrke dansk rumforskning. Helt konkret vil uddannelses- og forskningsministeren foreslå Folketingets partier at prioritere 125 mio. kr. mere til rumforskning fra forskningsreserven ved forhandlinger til efteråret. Dermed vil Danmark øge bevillingerne til rumforskning i det europæiske rumagentur ESA til 425 mio. kr. i 2024 i forhold til 250 mio. kr. i 2022, da regeringen trådte til.

Det er det europæiske rumagentur ESA, som står bag Andreas Mogensens mission til ISS, og det er gennem ESA, at Danmark bidrager til missionen.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:


- Vi rejser til USA med ønsket om en markant forøgelse af Danmarks bidrag til ESA i bagagen. Danmark skal spille en større rolle i europæisk rumfart og forskning i rummet, ikke kun nu hvor vi sender en dansk astronaut til ISS, men også når vi kigger flere år ud i fremtiden. Rumområdet er af kritisk betydning for blandt andet den grønne omstilling og Danmarks sikkerhed. Samtidig ligger der et betydeligt kommercielt potentiale for dansk erhvervsliv ved investeringer i rummet. Nu er det på tide at sætte handling bag ordene, og jeg ser frem til at vende emnet med mine kollegaer, når forhandlingerne om forskningsreserven begynder til efteråret.

Fakta

  • De 125 mio. kr., som uddannelses- og forskningsministeren vil hæve bidraget til ESA med, skal vedtages i finansloven for 2024.
  • Uddannelses- og forskningsministeren inviterer i efteråret til politiske forhandlinger om fordeling af forskningsreserven for 2024 som en del af finanslovsforhandlingerne.
  • Med forslaget vil Danmarks bidrag til det europæiske rumforskningssamarbejde blive over 1 mia. kr. i ESA’s treårige budgetperiode fra 2023 til 2025 (obligatoriske og ikke-obligatoriske bidrag).
  • Regeringen tog allerede i februar initiativ til at sætte flere penge af til rumforskning i 2023 sammen med et bredt flertal i Folketinget.


For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside