Gå til indhold

Vidensfestival med topforskning på plakaten: Nu kommer forskningen helt tæt på danskerne

21. april 2023
I dag starter den landsdækkende videnskabsfestival ”Forskningens Døgn”, der med mere end 700 events og foredrag over hele landet bringer forskernes viden tættere på danskerne. Og så er det gratis at deltage.

Fra i dag fredag den 21. april til fredag den 28. april kan danskere over hele landet få et kig ind i forskernes verden, der er skjult for de fleste. Her kan danskerne få et kig ind i alt fra rummets mystik, DNA-sekventering og skønlitteraturens betydning for vores sundhed.

Forskerne står klar til at besvare hundredvis af spørgsmål, når de åbner dørene og rykker ud på landets biblioteker, hospitaler, museer, hjem i stuerne, torve og i private foreninger.

Formålet er at sætte fokus på, hvordan forskning og innovation er med til at løse samfundets udfordringer.

I år lanceres blandt andet nyt undervisningsmateriale for folkeskolens mellemtrin med fokus på bæredygtighed. Materialet sætter fokus på danskernes CO2-udledning gennem forbrug som tøj, elektronik og mad og skal gøre elever i 5. og 6. klasse bevidste om, hvordan man kan leve mere bæredygtigt.

I løbet af ugen kan danskere deltage i over 700 events med forskere, der undersøger alt fra universets små og store mysterier.

Alle events og foredrag er gratis at deltage i. Du kan blandt andet blive klogere på fremtiden for robotter, sammenhængen mellem timer af søvn og dit immunforsvar, og hvordan en krokodille ser ud indvendigt.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Forskningens Døgn er en hyldest til den barnlige nysgerrighed og den voksne fascination ved forskning. Det er også en unik mulighed for, at borgerne kan komme helt tæt på forskernes spændende arbejde. I hele Danmark vil der være rig mulighed for at opleve den forskning, som på mange forskellige måder beriger os som mennesker og udvikler vores samfund. Jeg er stolt af, at vi igen i år kan præsentere et fantastisk program med mange dygtige og dedikerede forskere, som brænder for at formidle deres viden til hele Danmark. 

Fakta

  • Forskningens Døgn blev etableret i 2005 af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
  • Den landsdækkende videnskabsfestival varede i begyndelsen en dag, men er sidenhen blevet udvidet
    til en uge.
  • Festivalen byder på 700 gratis event og over 250 forskere, der rejser Danmark rundt og fortæller om deres forskning.
  • Hvert år har festivalen mere end 75.000 besøgende børn, unge og voksne og over 100 lokale arrangør.

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside