Europæiske bevillinger til danske forskere
Danmark modtog i 2014 seks ERC Advanced Grants udover de allerede tildelte 22 bevillinger til unge forskere (13 Starting Grants og 9 Consolidator Grants). Det blev offentliggjort den 4. juni 2015 af Det Europæiske Forskningsråd.
Professor Klaus Bock, der er medlem af det videnskabelige råd i Det Europæiske Forskningsråd, siger:
- Dansk grundvidenskabelig forskning har gennem de sidste 20 år udviklet sig overraskende positivt sammenlignet med mange andre europæiske lande. Det er efter min vurdering blandt andet resultaterne af de mange tiltag, der nu manifesterer sig i tildelingerne af så mange prestigefyldte ERC bevillinger. Det højeste antal nogensinde siden etableringen af ERC i 2007.
Fem forskere har opnået bevillinger inden for ’Fysik og ingeniørvidenskab og naturvidenskab’, og deres forskning spænder fra kræftbehandling over krypteringsteknologi til kvantefysik.
En forsker har opnået en bevilling inden for ’Humaniora og samfundsvidenskab’ til forskning i den politiske magts dynamik i svage stater.
Bevillingsmodtagere inden for 'Fysik og ingeniørvidenskab og naturvidenskab'
Bedre kræftbehandling med intelligent billeddiagnostik
Rigshospitalet og Københavns Universitet
Bevilling: 2.072.000 euro
Om fem år står vi med nye og mere effektive billeddiagnostiske metoder til PET skanninger og målsøgende radioterapi til kræftpatienter. Andreas Kjær vil med ERC-bevillingen udvikle nye metoder, hvor PET skanninger kan påvise om for eksempel prostatakræft er aggressiv og dermed forudsige om den vil sprede sig eller ej. Denne information kan lægerne benytte til at vælge den mest optimale behandling af den enkelte patient. Ved udvikling af metoder til målrettet bestråling af netop de mest aggressive kræftceller vil det endvidere blive muligt at opnå større effekt med samme stråledosis.
Undervandsrobotter skal udforske bakteriernes betydning i verdens største dybhavskløfter
- Professor Ronnie N. Glud
Syddansk Universitet
Bevilling: 3.185.000 euro
Professor Ronnie N. Glud arbejder med at kortlægge og forstå produktionen og nedbrydningen af organisk materiale i havet og hvordan dette vekselvirker med klimaforhold samt kulstof- og kvælstofkredsløbene på Jorden. Et fokusområde er oceanernes dybhavsgrave, der tilsyneladende fungerer som hot spots med store mængder organisk materiale. Det storstilede forskningsprojekt skal undersøge tre af verdens største dybhavsgrave; Atacamagraven, Japangraven og Kermadecgraven. Her lever uudforskede organismer, der under ekstreme trykforhold effektivt omsætter store mængder af organisk materiale. Projektet vil undersøge disse organismer og forstå deres rolle i det globale kulstofkredsløb. Til projektet skal udvikles en række nye undervandsrobotter, der kan gennemføre eksperimenter og målinger under nogle af de mest krævende forhold i havet.
Ny krypteringsteknik vil ’sløre’ digitale fodspor
- Professor Ivan Damgård
Aarhus Universitet
Bevilling: 2.421.995 euro
I dag håndterer vi enorme mængder af information, viden og transaktioner digitalt og vi vil i stigende grad gerne styre hvor meget, vi oplyser om os selv, når vi interagerer med hinanden på nettet. Med krypteringsteknikken – Multiparty computation (MPC) – er det muligt at konstruere et netværk af individuelle computere, der kan kontrollere nøjagtigt hvilke informationer, der frigives fra systemet uden at give fri adgang til alle informationer. Med ERC-bevillingen vil Ivan Damgård og hans forskerhold videreudvikle centrale parametre indenfor krypteringsteknologien, optimere teknologien og styrke feltets teoretiske fundament.
Nye veje til effektiv IT-udvikling
- Professor Kim Guldstrand Larsen
Aalborg Universitet
Bevilling: 2.493.750 euro
Udviklingen af ny it skal være mere effektiv, hvis teknologien skal følge trit med behovet for at styre kæmpestore og komplekse samfundsvigtige systemer inden for offentlig transport og energiforsyning. Kim Guldstrand Larsen vil angribe problemet på en ny måde ved at kombinere to datalogiske discipliner ('model checking' og 'machine learning'). Målet er bedre ”cyberfysiske” systemer, hvor it styrer processer og systemer i den fysiske virkelighed via sensorer og indlejrede computere.
Kvantefysikkens achilleshæl
- Professor Peter Lodahl
Københavns Universitet
Bevilling: 2.499.981 euro
En af de helt store udfordringer inden for kvantefysikken er at få de eksperimenter, som fungerer på lille skala udviklet til større skala, der virker udenfor laboratoriet. Peter Lodahl forsker i teknologi til kvantekommunikation baseret på kredsløb af lys i stedet for kredsløb baseret på elektroner. Peter Lodahls gruppe har udviklet verdens mest effektive foton-kanon integreret på en optisk chip, som skaber og styrer en strøm af fotoner. Det har givet dem ultimativ kontrol over vekselvirkning mellem stof og lys og med ERC-bevillingen kan de videreudvikle kvantefotoniske netværk, gennemføre fundamentale eksperimenter og udvikle helt nye teknologier til gavn for erhvervslivet.
Bevillingsmodtager inden for 'Humaniora og samfundsvidenskab'
Nyt lys på politisk magt i svage stater
- Professor Christian Lund
Københavns Universitet
Bevilling: 2.469.285 euro
Professor Christian Lund vil med ERC-bevillingen undersøge den politiske magts dynamik i lokale institutioner i svage stater – hvordan udøver de politisk myndighed og forvalter adgang til ressourcer herunder ejendomsret til naturressourcer og anerkender disse rettigheder? Ambitionen er at redefinere den eksisterende forskning om såkaldte forfejlede og svage stater, ved at undersøge hvilken politisk myndighed som rent faktisk udøves snarere end at måle, hvordan disse stater ikke lever op til teoretiske idealer.
Det Europæiske Forskningsråd
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) yder tilskud til internationale, banebrydende forskningsprojekter af videnskabelig topkvalitet inden for alle forskningsområder og emner. De forskningsprojekter, som opnår støtte, udvælges udelukkede på baggrund af deres videnskabelige kvalitet. Forskere fra hele verden kan i åben konkurrence søge om følgende bevillinger:
Bevillingstype | Beløb | Varighed |
---|---|---|
Starting Grant | 1,5 million euro | Op til fem år |
Consolidator Grant | 2 millioner euro | Op til fem år |
Advanced Grant | 2,5 millioner euro | Op til fem år |
Proof of Concept | 150.000 euro | Op til 12 måneder |
Det er et krav, at forskningen gennemføres i et EU-medlemsland eller et associeret land.
Læs mere
Kursus: Den succesfulde ERC-ansøger
EuroCenter, Styrelsen for Forskning og Innovation holder ansøgningskursus målrettet kommende ansøgere til Det Europæiske Forskningsråd. Kurset holdes den 20. oktober i Aarhus. Kurset holdes på engelsk.
Program, praktiske oplysninger og tilmelding
Handlinger tilknyttet webside