Nordiske universiteter har nu mulighed for at søge om midler til at etablere nye nordiske forskningsinfrastruktur-hubs, der skal styrke samarbejdet om forskningsinfrastruktur i Norden. Det er NordForsk, der har afsat 60 millioner NOK til de nye hubs, der kan søges senest den 21. maj 2025.
Nyheder
Ny rapport fra Danmarks innovationscenter i Boston udforsker, hvordan innovative hjemmebehandlingsformer både kan vise sig at være et vigtigt middel mod pressede sundhedssystemer og samtidig rumme et markant vækstpotentiale for danske sundhedsinnovatører.
Der er nu åben for registrering til fire webinarer i maj måned om ESA’s nye programmer, som ESA forventes at præsentere dem på ministermøde i Bremen den 26.-27. november 2025. Webinarerne er skræddersyet til det danske rumøkosystem. Det første webinar indledes af Andreas Mogensen.
Danmark har sammen med Norge og Den Europæiske Rumorganisation ESA besluttet at forlænge det danske rumprojekt ASIM’s levetid indtil foråret 2026. Et bevis på stærkt internationalt samarbejde, siger uddannelses- og forskningsministeren.
I sidste uge offentliggjorde ESA en ny strategi, som vil styre prioriteringen og indholdet af de programmer, der præsenteres på ESA’s ministermøde 26.-27. november 2025. UFS har anmodet ESA om at præsentere strategien i fire webinarer skræddersyet til det danske rumøkosystem.
92 forskere, som netop har modtaget det prestigefyldte Postdoctoral Fellowship i Horizon Europe, vil gennemføre deres forskningsprojekter ved danske institutioner. De vil i de kommende år tilføre ny international ekspertise og innovation til de danske forskningsmiljøer.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder hermed forslag til fem menige medlemmer til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse.
Forskere og innovationsaktører i Danmark kan se tilbage på et halvt år med stærke resultater, fortæller nye tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen om Danmarks deltagelse i Horizon Europe-programmet.
Ane Sofie Hansen er 1. marts tiltrådt stillingen som vicedirektør i styrelsen med ansvar for data, jura og økonomistyring. Hun kommer fra en stilling som stabschef i Fødevareministeriets departement.
DFIR's årskonference havde fokus på forskningsinformeret velfærdsinnovation i de danske kommuner. På konferencen var der tilslutning til, at der er et behov for bedre brobygning mellem forskning og praksis, kloge finansieringsmodeller og langsigtede samarbejder.
Et nyt initiativ skal gøre det lettere for førende schweiziske og danske aktører inden for kvanteforskning at knytte bånd på tværs af landegrænser. En platform for professionel matchmaking skal forbinde kvanteforskere og virksomheder og skabe mulighed for at søge midler fra nationale puljer og EU.
Danmark risikerer at miste talent, når kønsbalancen i forskningen er skæv – særligt inden for naturvidenskab og teknik. Nye analyser afdækker årsagerne til kvinders underrepræsentation og peger på løsninger. DFIR fremlægger aktuelle tal for at styrke debatten om en mere ligelig forskningssektor.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har besluttet at nedlægge magasinet EUindblik, og den sidste udgave med syv fantastiske fortællinger om forskere udkommer kun digitalt. Fremover vil styrelsen formidle artikler om europæisk forskning og innovation via bl.a. styrelsens hjemmeside.
Det globale potentiale for at anvende mere tang i fødevarer er stort, men også andre industrier øjner muligheder i den potente havplante, som kan dyrkes uden brug af land og gødning.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har indgået kontrakter med syv godkendte teknologiske serviceinstitutter, som skal udvikle ny teknologi for 357 millioner kroner om året de næste fire år. Institutterne skal bl.a. gøre banebrydende og innovativ teknologi tilgængeligt for dansk erhvervsliv.
Med efteroptagelsen 2024, som er den endelige opgørelse af optaget på de videregående uddannelser per 1. oktober 2024, er der i alt optaget 58.870 studerende.
Forskere med iværksætterlyst belønnes for evnen til at omsætte deres forskning til innovation med en Proof of Concept-bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC). Bevillingerne er netop uddelt, og seks af de innovative forskere er at finde på danske uddannelsesinstitutioner.
Uddannelses- og forskningsministeren har udpeget Einstein Professor Stefan Hecht, Humboldt-Universität zu Berlin som nyt medlem af bestyrelsen for Danmarks Grundforskningsfond.
Flere store digitale aktører har uden held forsøgt sig med en virtuel hybrid mellem den virkelige og digitale verden – det såkaldte metaverse. Men i Sydkorea er der fortsat store ambitioner. Det er konklusionen i en ny outlook rapport fra Innovationscenteret i Seoul (ICDK).
Fjorten mindre humanistiske uddannelser får en økonomisk håndsrækning på knap 19,5 mio. kr. årligt i perioden 2025 til 2027. Fagene leverer uddannelse og forskning inden for felter, som vurderes at have en samfundskritisk rolle for Danmark.
I 2024 har topforskere og forskertalenter på danske forskningsinstitutioner igen mod-taget flere af de eftertragtede bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) til banebrydende forskning. I alt har 43 forskere baseret i Danmark i 2024 fået en af ERC’s bevillinger.
DFIR har været i Finland for at hente inspiration til dansk forsknings- og innovationspolitik. Her arbejder man målrettet mod at øge investeringerne til 4 % af BNP i 2030. Studieturen gav indsigt i greb som styrkede private investeringer, universitetsautonomi og strategisk planlægning.
Som en del af regeringens digitaliseringsstrategi udmøntes 45 millioner kroner til et digitalt løft på videregående uddannelser samt efteruddannelse af it-specialister i den danske arbejdsstyrke. I alt har 13 innovative projekter fået bevillinger.
Flere end 100 EU-rådgivere samlet til møde i det landsdækkende netværk EU-DK Support. De rådgiver om ni EU-programmer, der spænder fra støtte til forskning over digitalisering til studieophold i udlandet. Fokus på mødet var synergier mellem EU-programmerne og rådgivning til gavn for danske ansøgere.
GenAI har stået centralt i den danske forsknings- og innovationspolitiske debat det seneste år, bl.a. som hovedtema på Uddannelses- og Forskningsministerens topmøde i april, 2024. På baggrund af en ny rapport konkluderer DFIR, at der er stort potentiale for øget anvendelse af genAI blandt forskere.
Deltag i debatten om potentialer og risici ved kunstig intelligens i dansk forskning og innovation.
Med ni bevillinger til forskere på danske institutioner klarer Danmark sig igen flot, når det gælder de prestigefyldte midler til fri forskning fra Det Europæiske Forskningsråd. Projekterne spænder fra forskning i den digitale barndom til molekyler, og de fordeler sig bredt over hele landet.
Med bevillinger fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsens Global Innovation Network Programme kan 19 danske aktører se frem til globale samarbejder med udenlandske forsknings- og innovationsaktører. Målet er at skabe netværk, der nedbryder barrierer og åbner for innovation på tværs af kontinenter.
Der var stor ros til regeringens nye nationale rumstrategi og dens ti år lange perspektiv på en netop overstået konference. Konferencen pegede især på de kompetente danske rumaktørers veletablerede samarbejde som et yderst vigtigt aktiv og en forudsætning for at få gennemført strategien.
Indien er blevet en central aktør på den globale rumarena. Med en ny og mere åben indisk tilgang til internationalt samarbejde og en ny dansk rumstrategi, er affyringsrampen for danske innovationspartnere klar til takeoff.
Handlinger tilknyttet webside