Du er her: Forside Aktuelt Nyheder

Nyheder

Nyheder fra ministeriet, Styrelsen for Forskning og Uddannelse samt Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte.
Testede du Kulturnatten i Uddannelses- og Forskningsministeriet?
Publiceringsdato 17. oktober 2017 Uddannelses- og Forskningsministeriet inviterede alle nysgerrige på videnskabelig leg, tests og eksperimenter på årets Kulturnat. Flere end 4.000 deltog. Se video og billeder her.
FORSK2025: Nu skal kataloget tages i brug
Publiceringsdato 12. oktober 2017 På tirsdagens debatmøde om FORSK2025 lød der en fælles opfordring til organisationer, videninstitutioner, ministerier og politikere: Brug FORSK2025. Det er samfundets efterspørgsel efter forskning.
Sulten efter støtte til din forskning?
Publiceringsdato 11. oktober 2017 Så har vi den perfekte menu til dig. Til forret serverer vi et webinar med introduktion til Horizon 2020. Til hovedret får du et kursus i, hvordan du skriver en god ansøgning til Horizon 2020. Efter denne menu er du klar til at tage en bid af EU’s kage på ca. 30 milliarder euro.
Derfor skal du opleve Kulturnatten i Uddannelses- og Forskningsministeriet
Publiceringsdato 11. oktober 2017 Læs hvordan du overtaler vennerne, børnene, teenageren, manden, konen og din date til at besøge Uddannelses- og Forskningsministeriet på Kulturnatten 2017. Det er fredag den 13. oktober fra kl. 18-24.
Livslang læring står øverst på agendaen i Frankrig
Publiceringsdato 10. oktober 2017 Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser: Frankrigs universiteter skal i højere grad anspore til livslang læring. Medlemmer fra sekretariatet var i sidste uge på studietur i Frankrig for at blive klogere på deres arbejde med fremtidens universitetsuddannelser.
Danmarks Frie Forskningsfond går i luften med ny hjemmeside
Publiceringsdato 09. oktober 2017 Danmarks Frie Forskningsfonds hjemmeside skal med nyt design øge brugervenligheden.
Konference: Europæisk uddannelsessamarbejde gennem 30 år
Publiceringsdato 04. oktober 2017 Styrelsen for Forskning og Uddannelse inviterer til konference om europæisk uddannelsessamarbejde med Erasmus+ i de danske institutioner. På konferencen sættes der fokus på effekterne af Erasmus+ og fremtidsperspektiver for det populære uddannelsesprogram. Det er gratis at deltage.
Årets sidste ansøgningsrunde til EUopSTART
Publiceringsdato 04. oktober 2017 EU offentliggør i disse dage de nye forsknings- og innovationsemner i Horizon 2020, som kan søges i 2018-20. Overvejer du at søge et konkret emne? Så få EUopSTART til at betale halvdelen af dine udgifter til ansøgningsarbejdet. Årets sidste frist for at søge EUopSTART er den 30. oktober 2017.
EU øremærker forskningsmidler for de næste tre år
Publiceringsdato 04. oktober 2017 EU har offentliggjort de første forsknings- og innovationsemner, der kan søges om støtte til de næste tre år. Emnerne er inden for Informations- og Kommunikationsteknologi (IKT), Nano, Transport, Samfund og Fremtidens teknologier. De øvrige emner forventes klar den 8. oktober 2017.
Danmark og Sydafrika underskriver samarbejdsaftale om forskning
Publiceringsdato 03. oktober 2017 Ny samarbejdsaftale mellem Danmark og Sydafrika skal være med til at øge forskningssamarbejde og udveksling af viden mellem danske og sydafrikanske forskere, universiteter, virksomheder m.fl.
Danmark fejrer 50-året for medlemskab af det Europæiske Sydobservatorium
Publiceringsdato 03. oktober 2017 I 1967 blev Danmark medlem af det Europæiske Sydobservatorium (ESO), som udvikler og driver en række af verdens bedste observatorier. I går blev 50-året for dansk medlemskab fejret med deltagelse af blandt andet ESOs nye generaldirektør, Xavier Barcons.
Universiteterne arbejder med kvalitet på forskellig vis
Publiceringsdato 02. oktober 2017 Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser: Der er mange måder at arbejde med kvalitetssikring på universiteterne. Det stod klart, da Universitetsudvalget fik besøg af tre uddannelsesledere fra universiteterne.
Meld en regel
Publiceringsdato 02. oktober 2017 Regler og love er med til at udstikke retning og skabe klare rammer for, hvad og hvordan ting skal gøres. Men regler kan også blive forældede eller unødvendigt komplicerede.
Humanistisk forskning vigtigere end nogensinde
Publiceringsdato 02. oktober 2017 Danmarks Frie Forskningsfond sætter fokus på humaniora som kilde til innovation, sammenhængskraft og refleksion i en ny publikation, der skal vise bredden og vigtigheden af humanistisk forskning i dagens samfund.
Danske landmænd elsker satellitter og GPS
Publiceringsdato 29. september 2017 Som første EU land nogensinde er der i Danmark indhentet tal om anvendelsen af satellitteknologi i landbruget. Tallene viser, at danske landmænd i stor stil brugersignaler fra rummet og højteknologiske løsninger til at få et større udbytte og bruge mindre gødning og sprøjtegift.
Hvordan bliver universitetsuddannelserne bedre?
Publiceringsdato 22. september 2017 Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om bedre Universitetsuddannelser: Kom med bud på, hvordan fremtidens universitetsuddannelser kan blive endnu bedre, og send dem til Universitetsudvalgets nye idebank.
Søren Pind åbner nyt hus for uddannelse, forskning og erhvervsliv i Kina
Publiceringsdato 22. september 2017 Uddannelses- og forskningsministeren tager til Kina for at åbne Industriens Fonds Hus i Beijing, som fremover bliver omdrejningspunkt for danske og kinesiske forskere og studerende. Ministeren er også hovedtaler på Kinas største innovationsforum.
Nyt aftagerpanel følger gymnasiereformens virkning
Publiceringsdato 21. september 2017 Undervisningsminister Merete Riisager nedsætter sammen med uddannelses- og forskningsminister Søren Pind et nyt aftagerpanel for gymnasierne. Panelets hovedopgave bliver at følge, om den nye gymnasiereform resulterer i fagligt stærkere og mere studieparate studenter.
Danske virksomheder investerer mere i vidensamarbejde med GTS’erne
Publiceringsdato 20. september 2017 De Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS’erne) samarbejder mere med danske virksomheder. Det viser publikationen Performanceregnskab for GTS-net 2017. Samarbejdet giver virksomhederne adgang til at afprøve nye teknologier på deres produkter.
Flagskib inden for molekylær biovidenskab rammer Big Science Business Forum 2018 i København
Publiceringsdato 20. september 2017 European Molecular Biology Laboratory (EMBL) har annonceret deres deltagelse i Big Science Business Forum 2018 (BSBF2018) og vil derfor være at finde til Europas første samlede business forum for leverandører og interessenter på det såkaldte Big Science marked.
Forskere søges til internationale netværk
Publiceringsdato 19. september 2017 Forsker du i civile rettigheder og demokrati i Europa, fysik og kvanteteknologier eller klimaændringer i tørre landområder? Så er du ’efterlyst’ af det internationale forskernetværk COST. De leder nemlig efter danske repræsentanter til de styrende organer i en række internationale forskernetværk.
Big Data fra rummet skal bruges i undervisningen
Publiceringsdato 19. september 2017 IT-Universitetet og Styrelsen for Forskning og Uddannelse starter nyt samarbejde om at give studerende og forskere bedre kendskab til mulighederne ved nye applikationer med udgangspunkt i Big Data fra satellitter.
EliteForsk 2018: Prestigefulde forskerpriser i nye rammer
Publiceringsdato 14. september 2017 Uddannelses- og forskningsministeren uddeler hvert år de prestigefulde EliteForsk-priser til Danmarks dygtigste forskere. Som noget nyt hædres EliteForsk-prismodtagerne ved en prisuddeling i et nyt format i Operaen, København, torsdag den 1. marts 2018.
Fokus på dansk-brasiliansk forskningssamarbejde
Publiceringsdato 12. september 2017 En dansk delegation har været i Brasilien for at tage pulsen på det dansk-brasilianske forsknings- og innovationssamarbejde. Mobilitet, fælles forskningspublikationer og samarbejde med industrien var i fokus.
Lovende forskertalenter opnår prestigefulde europæiske bevillinger
Publiceringsdato 12. september 2017 Otte talentfulde forskere i Danmark modtager eftertragtede bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd til fri grundforskning. Tilsammen modtager de 90 millioner kroner til ny og banebrydende forskning i blandt andet landbrugsmyrer, grønlandske iskerner og gærcellefabrikker.
Høring: Ny ordning til vurdering af danske ansøgninger til European Space Agency (ESA)
Publiceringsdato 12. september 2017 Virksomheder, forskere og myndigheder skal have et såkaldt støttebrev for at kunne søge midler fra ESA’s teknologiudviklingsprogrammer. Ny ordning opstiller nye kriterier, der blandt andet skal bidrage til at øge væksten i den private sektor og digitalisere offentlige myndigheder.
Ny uddannelsesstation i Fredericia for læreruddannelsen
Publiceringsdato 07. september 2017 En ansøgning fra UC Lillebælt om at blive del af en ny forsøgsordning er nu godkendt. Fra næste år kan professionshøjskolen tilbyde dele af læreruddannelsen i Fredericia.
Nordeuropa cementeret som centrum for fremtidens materialeforskning
Publiceringsdato 04. september 2017 Fredag den 1. september 2017 åbnede verdens kraftigste røntgen-laserfacilitet, European XFEL (X-ray Free Electron Laser), i Hamborg. Danmark er stærkt involveret i projektet, og åbningen cementerer Nordeuropas centrale rolle for fremtidens materialeforskning.
10 millioner til forskning i kvalitet i uddannelserne
Publiceringsdato 01. september 2017 Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind vil nu bruge 10 millioner kroner på ny forskning i, hvordan man måler uddannelseskvalitet og bliver klogere på resultaterne.
Digitale værktøjer øger studerendes engagement
Publiceringsdato 31. august 2017 Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser: Digitale værktøjer i undervisningen skaber bedre interaktion mellem undervisere og studerende var en af pointerne, Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser tog med sig hjem fra inspirationstur til Aarhus Universitet.
Søren Pind drøfter fremtidigt uddannelsessamarbejde mellem Danmark og Vietnam
Publiceringsdato 30. august 2017 Vietnam stiger i popularitet hos danske uddannelsesinstitutioner, og flere danske studerende ventes at tage studie- eller praktikophold i landet. Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind mødtes med sin vietnamesiske kollega for at drøfte de fremtidige muligheder.
Forskningens Døgn giver inspiration til ny sydafrikansk videnskabsfestival
Publiceringsdato 29. august 2017 Spirende videnskabsfestival i Sydafrika henter inspiration fra Forskningens Døgns landsdækkende arrangementer, bottom-up-styring og ”pakkeløsninger”.
Danmarks Frie Forskningsfond annoncerer opslag til HERA JRP IV ’Public Spaces: Culture and Integration in Europe’
Publiceringsdato 29. august 2017 Det nye fælleseuropæiske opslag HERA JPR ’Public Spaces: Culture and Integration in Europe’ giver nu danske forskere mulighed for at søge forskningsmidler til transnationale forskningsprojekter. Ansøgningsfrist for interessetilkendegivelser (outline proposals) er d. 24. oktober 2017 kl. 14.00 CST.
1,5 millioner kroner til arktisk forskning
Publiceringsdato 29. august 2017 Styrelsen for Forskning og Uddannelse uddeler knap 1,5 millioner kroner til tre forskningsprojekter om blandt andet sundhedsuddannelser i Grønland, bæredygtig ressourceudnyttelse og krabbefiskeri i Arktis.
Universitetsudvalget fik inspiration til gode undervisningsformer
Publiceringsdato 25. august 2017 Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser: Uddannelseskvalitet og god undervisning var i fokus, da Universitetsudvalget holdt sit første møde efter sommerferien.
Konference: Innovation i verdensklasse – hvordan får vi mere af det?
Publiceringsdato 22. august 2017 Det spørgsmål sætter Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFIR) til debat på konferencen Innovation i verdensklasse den 5. september 2017 kl. 13-17 på Axelborg i København. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind lægger for og åbner konferencen.
Nyt studieadministrativt system leveres af Netcompany
Publiceringsdato 22. august 2017 Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte har indgået kontrakt med Netcompany IT and Business Consulting A/S.
Ny handlingsplan for ESS-indsats frem mod 2025 er klar
Publiceringsdato 17. august 2017 Det går rigtigt godt med det danske forberedelsesarbejde for det europæiske forskningsanlæg European Spallation Source (ESS), som Danmark sammen med Sverige er værter for. Det konkluderer en rådgivningsgruppe i en ny handlingsplan, der også gør status over den igangværende ESS-indsats frem mod 2025.
Det Europæiske Forskningsråd satser på ekstra store forskningsprojekter
Publiceringsdato 08. august 2017 Forskningsbevillinger fra det Europæiske Forskningsråd (ERC) er normalt personlige og gives til én forsker. I et nyt opslag for ERC Synergy Grants giver ERC nu mulighed for, at to til fire topforskere i fællesskab kan søge om op til 10 millioner euro til ekstra store forskningsprojekter.
Uddannelses- og Forskningsministeriets nyhedsbrev holder sommerferie
Publiceringsdato 07. juli 2017 Nyhedsbrevet fra Uddannelses- og Forskningsministeriet går på sommerferie og udsendes ikke fra 8. juli til 7. august 2017.
Opslag: Tilskud til deltagelse i Arctic Circle-konferencen i Reykjavik
Publiceringsdato 06. juli 2017 Kandidatstuderende, ph.d.-studerende og postdocs kan nu søge om støtte til at deltage på Arctic Circle-konferencen i Reykjavik den 13.–15. oktober, hvor der sættes fokus på arktisk forskning. Der er ansøgningsfrist den 25. juli 2017.
35 nye internationale forskernetværk søger danske medlemmer
Publiceringsdato 03. juli 2017 COST-aktioner er overskriften for en række internationale forskernetværk, der skal bane vejen for ny, banebrydende videnskab. Nu kan danske forskere og virksomheder søge om at blive medlem i et af de 35 netværk, der spænder fra forskning i tørkeområder over spilteori til kvanteteknologier.
Unge med international gymnasieuddannelse får bedre adgang til videregående uddannelser
Publiceringsdato 29. juni 2017 Elever fra den internationale ungdomsuddannelse International Baccalaureate får fra næste år bedre mulighed for at blive optaget på en videregående uddannelse i Danmark. Deres karaktergennemsnit omregnes fremover til den danske karakterskala på en ny måde.
Husk deadline for indstillinger til EliteForsk 2018
Publiceringsdato 29. juni 2017 Hvem skal modtage næste års prestigefulde EliteForsk-priser? Fristen for at indstille kandidater til EliteForsk-priser og EliteForsk-rejsestipendier til uddeling i 2018 er den 14. august 2017 kl. 12.00
20 millioner kroner til forskeruddannelse uden for universiteterne
Publiceringsdato 28. juni 2017 Det Frie Forskningsråd uddeler 20 millioner kroner til ph.d.-stipendier, der skal gennemføres på forskningsinstitutioner uden for universiteterne. Otte talentfulde ph.d.-studerende kan nu indlede en forskerkarriere på bl.a. SFI, KADK og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Skyd genvej til Erasmus+
Publiceringsdato 28. juni 2017 Danske uddannelsesinstitutioner og organisationer får nu deres egen indgang til viden om Erasmus+. De nye indgange skal gøre det nemmere at få overblik over det europæiske uddannelsessamarbejdes mange muligheder.
Konference: Nye læringsmetoder udfordrer anerkendelse af uddannelser på tværs af grænser
Publiceringsdato 26. juni 2017 Styrelsen for Forskning og Uddannelse har i dag åbnet en konference med fokus på de udfordringer og muligheder, som de nye teknologier giver i forhold til at anerkende nye læringsmetoder og nye uddannelser på tværs af landegrænser.
Det Frie Forskningsråd sender to forskertalenter til årets nobeltræf i Tyskland
Publiceringsdato 23. juni 2017 I slutningen af juni afholdes det 67. Lindau Nobel Laureate Meeting i Bodensee i Tyskland. Det Frie Forskningsråd sender to forskertalenter til konferencen, som i år er dedikeret til kemien.
Nordplus uddeler 10 millioner euro til nye uddannelsesprojekter
Publiceringsdato 23. juni 2017 Nordisk Ministerråds uddannelsesprogram Nordplus uddeler mere end 10 millioner euro til uddannelsesprojekter i de nordiske og baltiske lande. I alt har 403 institutioner og organisationer modtaget støtte til projekter om udveksling og samarbejde.
8,2 millioner kroner til formidling af forskning
Publiceringsdato 23. juni 2017 Uddannelses- og Forskningsministeriet har fordelt Udlodningsmidlerne 2017. I alt blev der uddelt godt 8,2 millioner kroner til projekter, der skal fremme forståelsen for forskningens betydning for samfundet
Det er ikke attraktivt for forskerne at være vært for videnskabelige kongresser
Publiceringsdato 23. juni 2017 Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) har i en ny rapport identificeret barrierer og gevinster for værtskab for videnskabelige kongresser. De samfundsøkonomiske gevinster af et dansk værtskab er tydelige, hvorimod de videnskabelige gevinster ikke altid står mål med indsatsen.
Danske virksomheder og forskere får nemmere adgang til rådgivning om EU-finansiering
Publiceringsdato 21. juni 2017 Styrelsen for Forskning og Uddannelse har forbedret to hjemmesider om EU-rådgivning og -finansiering. Målet er at gøre det endnu nemmere for virksomheder, forskere og andre interessenter dels at finde EU-rådgivning, dels at søge og administrere projekter finansieret af EU-programmet Horizon 2020.
Danmark stadig i top på innovation i Europa
Publiceringsdato 21. juni 2017 Igen er Danmark placeret som nummer to over de mest innovative lande i EU i Europa-Kommissionens store rapport om innovation. Region Hovedstaden er en af EU's mest innovative regioner.
Ny vejledning til etablering af uddannelsesstationer
Publiceringsdato 21. juni 2017 Uddannelses- og forskningsministeren godkendte i marts 2017 en forsøgsordning, som skal give erhvervsakademier og professionshøjskoler mulighed for at henlægge (distribuere) relevant og kvalitetssikret uddannelsesaktivitet til lokaliteter, som ikke har status som godkendt udbudssted.
Ny rapport viser stigende udbud af lærere i fremtiden
Publiceringsdato 20. juni 2017 Nye tal viser en balanceret udvikling i udbuddet af lærere. På kort sigt vil der imidlertid være regionale udfordringer. Derfor vil regeringen nu styrke meritlæreruddannelsen, så den i højere grad kan understøtte de regionale behov.
Udbud: Foranalyse til udviklingen af FAIR forskningsdata i Danmark
Publiceringsdato 20. juni 2017 Styrelsen for Forskning og Uddannelse udbyder hermed opgaven med at undersøge gevinster og omkostninger samt muligheder og barrierer ved større adgang til og genbrug af forskningsdata i Danmark.
Praktikperiode forkortes med seks måneder for journaliststuderende på DMJX
Publiceringsdato 19. juni 2017 Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og de øvrige journalistuddannelser har i længere tid haft udfordringer med at skaffe praktikpladser til alle journaliststuderende. Et forsøg på DMJX med at forkorte praktikperioden skal løse problemet.
Enighed om det fortsatte arbejde med kompetenceudvikling i folkeskolen
Publiceringsdato 16. juni 2017 Parterne på området er enige om at målrette kompetenceudviklingen i folkeskolen gennem en række sigtelinjer. Dette skal understøtte arbejdet med at opnå fuld kompetencedækning i 2020. To nye rapporter viser, at det er muligt at øge kompetencedækningen, men at det kræver en målrettet indsats.
15,9 millioner euro til udlandsophold med Erasmus+
Publiceringsdato 16. juni 2017 Danske institutioner og organisationer modtager 15,9 millioner euro til at igangsætte 162 nye projekter om udlandsophold for elever, studerende, unge, undervisere og medarbejdere. Styrelsen for Forskning og Uddannelse har netop offentliggjort resultatet af første Erasmus+-ansøgningsrunde i 2017.
Studerende får ny mulighed for at studere og arbejde samtidig
Publiceringsdato 12. juni 2017 Nu får studerende en ny mulighed for at kombinere job og studie. Regeringen sender i dag et lovforslag i høring, som skal give universiteterne mulighed for at oprette kandidatuddannelser på deltid. Det er et vigtigt skridt til at bringe Danmark klogere ind i fremtiden, siger ministeren.