Gå til indhold

ICDK OUTLOOK: Havplanter kan blive ny grøn katalysator

29. januar 2025
Det globale potentiale for at anvende mere tang i fødevarer er stort, men også andre industrier øjner muligheder i den potente havplante, som kan dyrkes uden brug af land og gødning.

Den moderne tangindustri er fortsat i sin spæde start, men kan blive en katalysator for grøn omstilling, ikke mindst gennem samarbejde med Asien, som dominerer globalt.

Interessen for tang i fødevarer er stigende på globalt plan, og kun få tangarter udnyttes i dag i større skala. Det er efterspørgslen på flere og bæredygtige fødevarer, der er med til at drive interessen for tang, men også opdagelsen af de mange egenskaber som tang har i forhold til sundhed og medicinsk anvendelse.

Sydkorea er en global leder inden for tangproduktion og har i en årrække investeret massivt i forskning og udvikling. På 10 år er der udviklet 37 ny tangarter, som er mere produktive og modstandsdygtige over for klimaforandringer. Samtidig arbejder Sydkorea med avancerede dyrkningsteknologier, der både øger effektiviteten og sikrer bæredygtighed. Danmarks innovationscenter i Seoul (ICDK) dykker i ny rapport ned i perspektivet på grøn innovation med tang.

Dansk potentiale

Danmark har ikke stor tradition for at spise tang, men til gengæld stærke kompetencer inden for fødevareinnovation og grøn teknologi. Med den globale interesse for anvendelse af tang - i alt fra fødevarer til bioplastik - er Danmark en oplagt aktør til at udvikle og kommercialisere produkter, der bygger på tangens unikke egenskaber.

ICDK har siden 2021 understøttet forskningsnetværket Danish-Korean Blue Bioeconomy Alliance. Alliancen forbinder forskere, universiteter og virksomheder fra begge lande og arbejder for at styrke samarbejde og videndeling om tang.

Globale muligheder

I rapporten "Seaweed – a versatile ingredient in a changing market – collaboration with South Korea", som ICDK Seoul har udarbejdet i samarbejde med koreanske partnere, kan man læse mere om tangindustriens globale udfordringer og de muligheder, der ligger i et dansk-koreansk samarbejde. Rapporten fremhæver blandt andet, hvordan Koreas avancerede produktionsteknologier og Danmarks innovationskraft kan skabe løsninger, der imødekommer den stigende efterspørgsel på bæredygtige tangprodukter i Europa og resten af verden.

Fremtiden for tangindustrien kræver en global indsats for at skalere produktionen, udvikle nye arter og anvende moderne teknologi. Danmark og Korea har en unik mulighed for at lede denne udvikling og arbejde for, at tang bliver en katalysator i den grønne omstilling.


Innovation Centre Denmark har syv centre strategisk placeret i innovative hotspots rundt omkring i verden. ICDK bistår relevante danske økosystemer ved at fremme adgang til international viden, netværk, innovation, kapital og markeder. ICDK er etableret i samarbejde mellem Uddannelses- og Forskningsministeriet og Udenrigsministeriet.

Kontakt

Charlotte Rohlin Bastrup
Chefkonsulent
Tlf.: 72317901
Email: cro@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen