Folketinget har den 22. december 2022 vedtaget en midlertidig bevillingslov for 2023. Loven træder i kraft 1. januar 2023 og vil gælde, indtil en finanslov for 2023 træder i kraft.
Nyheder 2022
Danske virksomheder ligger under gennemsnittet, når det kommer til deltagelse i EU’s rammeprogram for forskning og innovation. Det skal viden- og erhvervsklyngerne nu være med til at lave om på. Med en stor tillægsbevilling opruster de danske klynger i 2023 på EU-fronten.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har i 2022 uddelt 17 bevillinger under det første opslag til Global Innovation Network Programme (GINP)
Et pionercenter for udvikling af materialer og Power-to-X-teknologier til den grønne omstilling modtager 300 mio. kr. fra danske fonde. Forskningscenteret vil samle førende nationale og internationale forskere.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har i dag den 20. december 2022 indgået kontrakt med NNIT om udvikling af nyt it-system til administration af uddannelsesstøtte (SU).
I Sydtyskland indgår universiteter, forskningsinstitutioner og virksomheder med stor succes i nye samarbejdsformer, som indebærer, at virksomheder rykker helt ind på et forskningscampus. ICDK Münchens nye rapport giver inspiration til, hvordan de sydtyske erfaringer kan bringes i spil i Danmark.
Uddannelses- og Forskningsministeriet indkalder forslag til faglige medlemmer og suppleanter til Nævnet for Videnskabelig Uredelighed. Fristen for indstilling af kandidater er den 20. februar 2023.
I dette blogindlæg fortæller Mette Buskjær Rasmussen om sine første måneder på posten som forsknings- og innovationsattaché hos Innovation Centre Denmark i Tel Aviv.
Den tyske regering barsler med en ”fremtidsstrategi”, som skal øge Tysklands samlede innovationskraft. For at nå i mål med strategien, skal innovationsprocesserne speedes op via hurtigere viden- og teknologioverførsel, og her er Sydtyskland en frontløber. Læs mere i ICDK Münchens seneste blogindlæg.
Rumområdet har fået en ny hjemmeside, der skal gøre det lettere for dig som dansk rumaktør at finde netop den information og viden, du leder efter.
For tredje år i træk afholdes specialekonkurrencen om rigsfællesskabet, som skal øge kendskabet til rigsfællesskabet, især blandt unge. Tre glade specialeforfattere blev d. 30. november hædret i Grønland, Færøerne og Danmark ved en fælles, virtuel prisoverrækkelse.
Den europæiske rumorganisation, ESA, har netop afsluttet ministerkonferencen CM22. Medlemslandene gav samlede tilsagn til et budget på i alt 126 milliarder kroner til nye aktiviteter de næste tre til fem år.
14 yngre forskertalenter ved danske universiteter modtager de eftertragtede Starting Grants fra Det Europæiske Forskningsråd. De modtager hver ca. 11 millioner kroner til at etablere forskningsgrupper og forfølge deres frie og fremragende forskningsidéer de næste fem år.
DFiR's årskonference 2022 satte fokus på universitetsloven. Særligt var ledelse, finansiering og universiteternes samfundsrolle på dagsordenen. Deltagerne på årskonferencen betragtede fraværet af en langsigtet og stabil politisk ramme som den væsentligste udfordring for universiteterne.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder hermed forslag til ét medlem til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse
Professor Jesper Svejstrup, Københavns Universitet, er udpeget til vicepræsident for Det Europæiske Forskningsråd, ERC. Med udnævnelsen får Jesper Svejstrup en helt central rolle i Det Europæiske Forskningsråds støtte til excellent forskning inden for life science.
De seneste år har der været øget fokus i Danmark og Norden på hospitalernes væsentlige rolle som drivkraft for sundhedsinnovation. I dette blogindlæg fortæller innovationscenteret i Tel Aviv om samarbejdet og videnudvekslingen, som centeret har faciliteret mellem den danske sundhedssektor og Israel.
De sidste resultater for det europæiske program Horizon 2020 er nu endelig landet. Slutresultatet viser, at Danmark er med i 2.707 internationale forsknings- og innovationsprojekter og særligt aktive indenfor det grønne område og grundforskning.
I USA har man i mange år forsket i studerendes trivsel på universiteterne, og det kan gavne danske studerende. Derfor rejser otte ledere og otte studerende fra danske videregående uddannelsesinstitutioner til USA i næste uge for at mødes med førende amerikanske universiteter på øst- og vestkysten.
De nye Horizon Europe-arbejdsprogrammer for 2023-24 offentliggøres i slutningen af 2022. Det betyder nye muligheder for finansiering af forsknings- og innovationsprojekter. Vil du gerne vide mere om detaljerne i de nye arbejdsprogrammer, så følg vores webinarrække med start ultimo november.
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har netop sat navne på de 29 forskergrupper, der modtager rådets store og prestigefyldte Synergy Grant-bevillinger. Blandt modtagerne er fem forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet, der tilsammen modtager ca. 141 millioner kroner.
ICDK München kommer snart med en ny kortlægning af sydtyske test- og demonstrationsfaciliteter med inspiration til, hvordan de tyske erfaringer kan omsættes til en dansk kontekst. I et nyt blogindlæg får du en forsmag på nogle af rapportens spændende konklusioner.
I anledning af tyveåret for universitetsloven sætter DFiR med projektet Universiteter for fremtiden fokus på universiteternes fremtidige samfundsrolle og fremtidssikringen af sektoren. DFiR inviterer derfor til debat om, hvordan vi sikrer universiteter og forskere gode rammevilkår - for fremtiden.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har justeret kravene til ansøgere til EUopSTART for årets sidste deadline den 15. november 2022. Der er ikke længere krav om, at arbejdsprogrammerne for 2023-24 skal være præpubliceret, før ansøgere til Horizon Europe kan søge bevillinger fra EUopSTART-ordningen.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen udskyder ansøgningsfristen til puljen EUopSTART fra den 1. november til den 15. november 2022. Udsættelsen skyldes, at Europa-Kommissionens arbejdsprogrammer for 2023-24 for Horizon Europe er forsinket og dermed begrænset mulighed for at søge EU-midler.
I nyt blogindlæg fortæller Søren Tranberg Hansen om sine første uger på posten som forsknings- og innovationsattaché hos Innovation Centre Denmark Bangalore. Han sætter fokus på motivationen for at søge jobbet, de forandringer, som udstationeringen medfører, og målsætningerne for de næste tre år.
På baggrund af midler afsat i to politiske aftaler om kvalificeret arbejdskraft bevilges der midler til otte projekter på tværs af de videregående uddannelsesinstitutioner. I projekterne samarbejdes der med eksterne interessenter om at fastholde internationale studerende og dimittender i Danmark
Som ny formand har uddannelses- og forskningsministeren udpeget Nanna Højlund, næstformand i FH.
En ny kortlægning af fordelingen af grønne forskningsmidler viser, at der i alt er sat nye projekter i gang for 4,6 milliarder kroner i 2021 fra offentlige fonde, private fonde og EU. Samtidig giver en ny casesamling eksempler på projekter, der understøtter den grønne omstilling.
I 2025 planlægges den første af op til tre nye Copernicus satellitter opsendt. De vil gøre det muligt for første gang at identificere kilderne til menneskeskabte udledninger af CO2 og andre drivhusgasser fra rummet. En ny kortlægning skal se på, hvordan Danmark kan bruge data fra CO2 satellitterne
Handlinger tilknyttet webside