Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Nyheder 2022

Nyheder 2022

Her kan du se nyhederne fra 2022
Viser 1-51 af 51 resultater
Danmark klarer sig også godt på rumdelen i Horizon Europe
Publiceringsdato 07. juli 2022 Danmark modtager nu 25 millioner kroner til elleve rumprojekter fra EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon Europe for 2021 og 2022. Rumdelen indgår i programmets klynge 4, der omfatter det digitale område, industrien og rummet. Både virksomheder og universiteter får glæde af millionerne.
Dansk forskning og teknologiudvikling på Andreas Mogensens mission
Publiceringsdato 30. juni 2022 10 danske forsøg har nu fået chancen for at blive klar til Andreas Mogensens mission til ISS i 2023. European Space Agency og UFM har udvalgt forsøgene, der spænder vidt fra klimaforskning via Månen til søvnforskning og 3D print.
Nordplus støtter 305 nye uddannelsesprojekter
Publiceringsdato 28. juni 2022 74 millioner kroner skal nu styrke uddannelsessamarbejdet i Norden og Baltikum
DFiRbrief 31: Faciliteter til forskning og innovation skaber økosystemer og innovationskraft
Publiceringsdato 27. juni 2022 En ny analyse af vindenergisektoren, udarbejdet på opdrag af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, fremhæver fordele ved et sammenhængende økosystem af faciliteter tæt forankret i sektoren og viser, hvorfor man med fordel kan sammentænke faciliteter med forsknings- og innovationsmidler.
Danmark fortsætter succesen i Horizon Europe
Publiceringsdato 21. juni 2022 120 millioner kroner fra Horizon Europe er på vej til forskere og virksomheder i Danmark til forskning og innovation i blandt andet kvanteteknologi og kunstig intelligens. Det viser de nyeste resultater i programmet Det digitale område, industrien og rummet - kendt som klynge 4 - i Horizon Europe.
Ny survey: Del dine bedste tips og let vejen for nye ansøgere til Horizon Europe
Publiceringsdato 15. juni 2022 Nu kan du være med til at præge Uddannelses- og Forskningsstyrelses kommende oplysningskampagne om Horizon Europe. Brug fem minutter på at besvare en kort survey. Surveyen henvender sig til dig, der arbejder med forskning og innovation og har lidt eller ingen erfaring med Horizon-programmerne.
Nyt blogindlæg fra Innovation Centre Denmark: Rekruttering og karriereveje på et schweizisk eliteuniversitet - Inspiration for Danmark?
Publiceringsdato 13. juni 2022 Forsknings- og innovationsattaché Ulrik Kjølsen-Olsen ved ICDK München har skrevet et nyt blogindlæg om talenttiltrækning og rekruttering af forskere til universiteter med inspiration fra ETH Zürich.
DFIR på Folkemødet 2022
Publiceringsdato 10. juni 2022 Kom og deltag i debatten, når DFIR som medvært på 3 arrangementer på Folkemødet 2022 debatterer retningen for fremtidens universiteter, rammerne for tværfaglig forskning, og finansiering af innovativ forskning.
Innovation Centre Denmark lancerer ny hjemmeside
Publiceringsdato 07. juni 2022 Innovation Centre Denmark har netop lanceret ny hjemmeside. Den nye samlede platform gør det nu nemmere for de danske forsknings- og innovationsaktører at få indblik i de 7 globale innovationsknudepunkter og tage direkte kontakt med centrene.
Uddannelses- og Forskningsmødet 2023 afholdes den 30.-31. marts 2023
Publiceringsdato 03. juni 2022 Den 30.-31. marts 2023 samler uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen ledelser og beslutningstagere fra det videregående uddannelsesområde samt fra forsknings- og innovationssektoren. Mødet afholdes på Hotel Koldingfjord.
Vil du deltage i et af de 70 nye COST-forskernetværk?
Publiceringsdato 31. maj 2022 70 nye internationale forskernetværk bliver nu finansieret af organisationen COST, The European Cooperation in Science and Technology. Netværkene skal bane vejen for ny viden inden for udvalgte fagområder. Danske forskere og virksomheder kan søge om at deltage i et af de nye forskernetværk.
Ny ICDK Outlook peger på danske muligheder i det sydkoreanske hydrogenmarked
Publiceringsdato 30. maj 2022 Ny rapport fra Innovation Centre Denmark i Seoul giver indblik i Sydkoreas nationale målsætninger og marked for hydrogen samt muligheder for danske virksomheder og forskningsinstitutioner.
2022 er det europæiske år for unge
Publiceringsdato 24. maj 2022 Kender du unge, der gerne vil have mulighed for at lære, dele deres visioner med andre, møde folk og involvere sig i aktiviteter i hele Europa? Så fortæl dem om Det europæiske år for unge! EU har besluttet at dedikere 2022 til den unge generation, dens visioner og de spørgsmål, der optager den mest.
Andreas Mogensens mission rykker nærmere
Publiceringsdato 18. maj 2022 Andreas Mogensen har til deadline fået ca. 200 velovervejede og fantasifulde forslag til at navngive sin mission og 14 spændende og meget forskellige forslag til danske forsknings- og teknologiudviklingsaktiviteter. Nu går processen med at udvælge det rigtige navn og de bedste aktiviteter i gang.
Konkurrence for erhvervsskoleelever: Fortæl om dit oplæringsophold i udlandet
Publiceringsdato 18. maj 2022 Optag og klip en 3-minutters film eller skriv en historie om dit oplæringsophold i udlandet og deltag i Uddannelses- og Forskningsstyrelsens OPU-konkurrence. Der er præmier på op til 7.000 kroner til de bedste historier og film.
ICDK Outlook: 10 store danske virksomheder deler indsigter om deres F&U-aktiviteter i Kina
Publiceringsdato 08. maj 2022 I en ny rapport undersøger ICDK Shanghai F&U-aktiviteter fra 10 forskningstunge danske virksomheder i Kina. Rapporten kortlægger bevæggrundene for at investere i F&U i Kina samt generelle tendenser i forhold til talentrekruttering, digitalisering, samarbejde med forskningsinstitutioner mm.
Nyt partnerskab for børneforskning
Publiceringsdato 06. maj 2022 Rammerne er nu på plads for et nyt partnerskab for børneforskning, der skal styrke den danske pædagogiske forskning rettet mod de mindste børn. Uddannelses- og Forskningsministeriet beder derfor nu en række organisationer om indstillinger til medlemmer af partnerskabets bestyrelse.
Ny DFiR-rapport: God tværfaglighed i forskning og innovation
Publiceringsdato 05. maj 2022 God tværfaglighed i forskning og innovation er en forudsætning for at skabe løsninger af samfundsudfordringer, og det skaber fundamentet for nye videnskabelige erkendelser. Hvordan tværfaglighed i højere grad kan fungere har DFiR beskæftiget sig med og giver anbefalinger til.
Ny rapport fra ICDK Tel Aviv om udvikling af innovationsmodeller og –metoder for nordiske hospitaler med inspiration fra Israel
Publiceringsdato 29. april 2022 Hospitaler spiller en central rolle i at fremme nordisk sundhedsinnovation og offentlig-privat samarbejde. I ny rapport giver ICDK Tel Aviv nordiske hospitaler anbefalinger til, hvordan innovationsmodeller kan udvikles baseret på erfaringer fra Israel – en frontløber i sundhedsinnovation.
DFiR brief 30: Når tværfaglighed lykkes, er det virkelig godt
Publiceringsdato 29. april 2022 Når mennesker med forskellige baggrunde får et samarbejde til at fungere, giver det en ekstra kvalitet. DFiR har i projektet God tværfaglighed i forskning og innovation arbejdet med, hvordan man kan være bevidst om særlige rammer for tværfaglighed og øge sandsynligheden for, at det lykkes.
Seks forskere i Danmark modtager prestigefyldte forskningsbevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd
Publiceringsdato 26. april 2022 Seks forskere i Danmark belønnes nu af Det Europæiske Forskningsråd for deres exceptionelt gode forskningsidéer med i alt 116 millioner kroner. Bevillingerne går til fri forskning, der spænder bredt fra mineralers strukturelle egenskaber til bæredygtig bevarelse af arkæologiske områder under vand.
To tyrkiske uddannelser er fjernet fra SU-listen
Publiceringsdato 19. april 2022 Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har genvurderet SU-godkendelsen af to tyrkiske uddannelser og har på grund af manglende dokumentation fjernet dem fra listen over SU-godkendte uddannelser.
Open Access – fortsat stigning i fri adgang til videnskabelige artikler fra danske universiteter
Publiceringsdato 07. april 2022 Antallet af videnskabelige artikler fra danske universiteter, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er stigende. Den seneste måling viser, at 63 procent er Open Access
Gensynsglæde og overraskelser på rumkonferencen 2022
Publiceringsdato 31. marts 2022 Rumkonferencens højdepunkter var en ny mission til Andreas Mogensen og god tid til netværk med hinanden og ESA. Dertil kom fokus på Europa og rummet, danske virksomheders muligheder i rummet og nye rummissioner. Konferencen samlede 200 glade deltagere i DTU’s Glassal, imens 100 fulgte med online
Danmark er helt i top på uddelingsliste for europæiske forskningsstipendier
Publiceringsdato 30. marts 2022 Danmark er flot fra start i den første runde af de individuelle forskningsstipendier i Marie Skłodowska-Curie Actions-programmet. Hver femte ansøgning med en dansk værtsorganisation har succes. De danske forskningsmiljøer kan dermed snart byde 77 internationale forskere velkommen.
Syv døgn fuld af fascinerende forskning
Publiceringsdato 28. marts 2022 Kom med under havets overflade til et fjernt koralunivers, hør om et rumprojekt, der tog Danmark med storm, eller lær at bygge en robot.
Nye medlemmer til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse og faglige forskningsråd
Publiceringsdato 25. marts 2022 Indkaldelse af forslag til 2 bestyrelsesmedlemmer til Danmarks Frie Forskningsfond og 32 medlemmer af Danmarks Frie Forskningsfonds faglige forskningsråd pr. 1. januar 2023. Frist torsdag 28. april 2022 kl. 16.00.
Indkaldelse af forslag til nationale forsknings- og teknologiudviklingsaktiviteter på ISS
Publiceringsdato 24. marts 2022 Andreas Mogensen skal på mission til ISS i seks måneder fra juli 2023! Send dit forslag til danske forsknings- og teknologiudviklingsaktiviteter, der sætter fokus på rumstrategien og teknologier til den grønne omstilling. Aktiviteten kan finde sted på Andreas’ mission eller senere. Deadline: 8 maj.
Opsamlingsrapport om VEU-arbejdsgruppens arbejde 2018-2021
Publiceringsdato 21. marts 2022 VEU-arbejdsgruppen har siden 2018 fulgt de iværksatte initiativer på det videregående videre- og efteruddannelsesområde (VVEU) fra ”Trepartaftale om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse” (oktober 2017).
Internationalt skolesamarbejde, når det er bedst
Publiceringsdato 18. marts 2022 Hvad er klimaaftryk og klimavenlig mad? De spørgsmål følte en grønlandsk 9. klasse sig ret sikre på. Men i denne uge mødte de for første gang deres jævnaldrende projektpartnere i et EU-projekt om klimavenlig mad. Og i hverken Sverige eller Frankrig er det altså ”eco-friendly” at spise meget kød.
Ny ICDK Outlook: Decentralized Clinical Trials
Publiceringsdato 18. marts 2022 Fremtidens kliniske forsøg flytter ud af hospitalerne og hjem til patienterne. USA fører an i udviklingen, hvor der er store muligheder for læring for Danmark. Ny rapport (Outlook) fra Innovation Centre Denmark i Silicon Valley og i Boston sætter fokus på dette område.
14 topforskere i Danmark modtager 207 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd
Publiceringsdato 17. marts 2022 Det Europæiske Forskningsråd har sat navne på modtagerne af deres store forskningsbevillinger målrettet erfarne forskere. Danmark modtager fjorten af bevillingerne til fri og excellent forskning med et samlet beløb på mere end 207 millioner kroner. Otte af bevillingerne går til kvinder.
Danmark kommer rigtig godt fra start inden for det digitale område, industri og rummet i Horizon Europe
Publiceringsdato 10. marts 2022 140 millioner kroner fra Horizon Europe er på vej til forskere og virksomheder i Danmark til forskning og innovation i bl.a. nye grønne teknologier og materialer. Hver 4. ansøger har succes med deres ansøgning. Det viser resultaterne fra første ansøgningsrunde.
Definition af grøn forskning, udvikling og innovation i UFM-regi
Publiceringsdato 02. marts 2022 Uddannelses- og Forskningsministeriet (UFM) har fastlagt en overordnet definition af grøn forskning, udvikling og innovation inklusiv syv undertemaer til anvendelse på tværs af UFM i strategier, analyser, kortlægninger, monitorering og andre tiltag i forbindelse med den grønne omstilling.
Efterårets frister til EUopSTART er nu klar
Publiceringsdato 01. marts 2022 Efterårets ansøgningsfrister til EUopSTART i 2022 er nu klar. Det bliver den 30. august og den 1. november 2022. Opslagsteksten for EUopSTART er opdateret med de to nye frister og gælder hele 2022.
Rækken af virtuelle læringstilbud om Horizon Europe fortsætter
Publiceringsdato 25. februar 2022 Under corona er virtuel læring blevet det nye sort. Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har omfavnet det og omlagt fysiske informationsmøder om Horizon Europe til virtuelle. I 2021 udbød vi mere end 20 webinarer med over 3.000 tilmeldte, og tilbuddet fortsætter i år med fire webinarer alene i marts.
DFiR brief 29: Klimamål og midler
Publiceringsdato 23. februar 2022 Sektorsamarbejde, faciliteter og opskalering af kendte teknologier. De tre udfordringer blev særligt fremhævet på Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds konference om, hvordan forskning og innovation bedst bidrager til, at Danmark når i klimamål.
Ny rapport giver et fælles videngrundlag om vilkårene for studerende med funktionsnedsættelser på de videregående uddannelser
Publiceringsdato 11. februar 2022 Arbejdsgruppen om studerende med funktionsnedsættelser under Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har nu afleveret sin rapport om et fælles videngrundlag om vilkårene for studerende med funktionsnedsættelser på de videregående uddannelser.
Mod nye mål - Ny rapport fra Det Tværministerielle Rumudvalg tager hul på implementeringen af de nye målsætninger i Danmarks rumstrategi
Publiceringsdato 09. februar 2022 Med de nye målsætninger er det bl.a. ambitionen at øge integrationen af rumområdet i den grønne forskning, innovation, udvikling og demonstration. Et nyoprettet Forum for Rumbaseret Innovation og Forskning skal bidrage hertil. Rapporten belyser også EU’s nye rumprogram, rumøkonomien og meget mere.
Nye værktøjer skal hjælpe til at forbedre forholdene for studerende med funktionsnedsættelser
Publiceringsdato 04. februar 2022 Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) har udarbejdet et fagligt vejledende materiale målrettet studerende og de videregående uddannelsesinstitutioner og platformen minstudieplan.dk til planlægning af studieforløb for studerende med funktionsnedsættelse.
Regeringen hjælper KU med huslejestigningen på Niels Bohr Bygningen
Publiceringsdato 04. februar 2022 Københavns Universitet skal kun betale den oprindelige husleje for Niels Bohr Bygningen plus de tillægsønsker, universitetet har godkendt, så længe voldgiftssag pågår.
Webinarrække om EU-finansiering til grønne projekter
Publiceringsdato 01. februar 2022 Hør om konkrete muligheder for EU-finansiering til grønne projekter, når flere ministerier, klimapartnerskaber, viden- og erhvervsklynger, virksomheder, Innovationsfonden m.fl. afholder fire webinarer. Det første webinar om Power-to-X løber af stablen den 1. marts 2022.
Slut med restriktioner på de videregående uddannelsesinstitutioner
Publiceringsdato 26. januar 2022 Alle restriktioner bliver ophævet på de videregående uddannelsesinstitutioner. Covid-19 er ikke længere en samfundskritisk sygdom, og fra tirsdag den 1. februar kan hverdagen vende tilbage for studerende og ansatte.
Nu kan du igen søge EUopSTART-tilskud til Horizon Europe-ansøgninger
Publiceringsdato 24. januar 2022 Den 24. januar åbnede EUopSTART-puljen igen for ansøgninger. Potentielle ansøgere til en lang række Horizon Europe-programmer kan via puljen få dækket nogle af de udgifter, der er forbundet med at udarbejde en Horizon Europe-ansøgning. Årets første ansøgningsfrist er den 15. marts 2022 kl. 12.00.
Ny finansuddannelse kommer til Esbjerg
Publiceringsdato 21. januar 2022 Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen har netop godkendt en ny finansuddannelse i Esbjerg. Allerede fra i år bliver det muligt at tage en professionsbachelor i finans på Erhvervsakademi SydVest.
Rumkonferencen 2022 – Sæt kryds i kalenderen
Publiceringsdato 20. januar 2022 24. marts afholder Uddannelses- og Forskningsministeriet rumkonferencen 2022. Vi garanterer en inspirerende og overraskende dag med taler fra både uddannelses- og forskningsministeren og ESA’s generaldirektør, når hele Danmarks rumsektor samles om spændende temaer fra jord til rum og tilbage igen
Nye geologiske studier bidrager til en langsigtet løsning for Danmarks radioaktive affald
Publiceringsdato 19. januar 2022 Arbejdet med at finde et slutdepot for Danmarks radioaktive affald går ind i en ny fase. Ni nye rapporter fra GEUS om geologien i 500 meters dybde i Danmark er blevet offentliggjort. Rapporterne skal være med til at finde to lokaliteter til videre undersøgelser inden lokalisering af et slutdepot.
Restriktionerne på de videregående uddannelsesinstitutioner forlænges til den 31. januar
Publiceringsdato 13. januar 2022 På baggrund af indstilling fra Epidemikommissionen har regeringen fået opbakning fra Folketingets Epidemiudvalg til at forlænge en række tiltag i håndteringen af COVID-19-smitten i samfundet.
Nyt system til uddannelsesstøtte sendt i udbud
Publiceringsdato 10. januar 2022 Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har ud fra prækvalifikationskriterier kvalificeret fire leverandører til at deltage i udbuddet om udvikling, implementering og efterfølgende drift og vedligehold af nyt system til administration af uddannelsesstøtte.
ASIM flyttes til ny position på rumstationen og bidrager med mere ny viden
Publiceringsdato 10. januar 2022 ASIM instrumentet skal flyttes til en ny position den 10. januar 2022. Det sker ved hjælp af rumstations robotarm. ASIM har allerede fået lov at blive længere på ISS, fordi den har vist sig yderst værdifuld. Så sent som i 2020 fangede ASIM uventet eksplosionen af en neutronstjerne og kom i Nature.
Nye strategiske rammekontrakter for de videregående uddannelsesinstitutioner er på plads
Publiceringsdato 04. januar 2022 21 af de 34 videregående uddannelsesinstitutioner har indgået strategiske rammekontrakter med uddannelses- og forskningsministeren. Kontrakterne for de resterende institutioner underskrives i første kvartal 2022.