Gå til indhold

Danmark klarer sig også godt på rumdelen i Horizon Europe

07. juli 2022
Danmark modtager nu 25 millioner kroner til elleve rumprojekter fra EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon Europe for 2021 og 2022. Rumdelen indgår i programmets klynge 4, der omfatter det digitale område, industrien og rummet. Både virksomheder og universiteter får glæde af millionerne.

Projekterne med danske partnere spænder vidt fra udvikling af en arktisk service om isbjerge på baggrund af data fra Copernicus satellitterne til udvikling af 5G teknologi til fremtidens telefoni.

På rumdelen er den danske succesrate exceptionelt høj på over 50 %, dvs. Europa Kommissionen (EC) har givet bevilling til mere end halvdelen af de ansøgte beløb til de danske partnere. Det er en del over gennemsnittet på området. Dertil kommer, at de godkendte danske projektpartnere stort set har fået de beløb, de har ansøgt om. Der er altså ikke skåret i budgetterne, hvilket de danske partnere kan være yderst tilfredse med.

Desuden er ét rumprojekt på EC’s såkaldte reserveliste. Det betyder, at hvis der er penge tilovers, så er projektet godkendt til at få bevilling. Så hvis vi er heldige, kan vi komme op på 12 rumprojekter med dansk deltagelse.

Til sammenligning modtog danske deltagere i rumprojekter i alt 42 mio. kr. fra EU’s forrige forsknings- og udviklingsprogram Horizon 2020 i hele perioden 2014-2020. Med bevillinger på 25 mio. kr. er der allerede opnået mere en halvdelen på bare to år.

Der var generelt hård konkurrence om at få del i EU’s forsknings- og innovationsmidler, og langt fra alle lande lykkedes med at komme med i de udvalgte rumprojekter. Under arbejdsprogrammet for 2021/2022 gav EC bevillinger til i alt 54 rumprojekter for 1,9 mia. kr.

De elleve succesfulde rumprojekter med danske partnere kommer oven i projekter for 260 mio. kr. til 69 andre projekter med dansk deltagelse i klynge 4 i 2021.

13 af de 54 rumprojekter, der netop har modtager bevilling administreres af EUSPA (European Union Space Agency) og omfatter kun projekter finansieret af 2021 budgettet. Projekter finansieret af 2022 budgettet bliver først uddelt senere. Så der kan komme endnu flere rumprojekter med dansk deltagelse.

Der tages forbehold for at opgørelsen fra EC kan bliver justeret.

Fakta om klynge 4 - Det digitale område, industrien og rummet
Programmet for det digitale område, industrien og rummet - kendt som klynge 4 - i Horizon Europe rummer seks underprogrammer med forskellige fokusområder. Resultaterne for samtlige underprogrammer er nu offentliggjort.

Læs mere

 

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside