Gå til indhold

2023

Her kan du se nyhederne fra 2023
Viser 1-30 af 43 resultater
Danmark styrker sit bidrag til Den europæiske rumorganisation ESA
Publiceringsdato 25. maj 2023 Danmark øger sit bidrag til ESA. Det øgede bidrag vil primært tilgå programmer inden for jordobservation, rumteknologi, applikationer baseret på rumdata samt støtte til videnskabelige rummissioner. Samtidig forlænges finansieringen af ESA’s inkubationsmiljø ESA BIC Denmark frem til udgangen af 2026.
DFiRbrief 38: Hvad udad vindes, må ikke indad tabes
Publiceringsdato 23. maj 2023 Universiteternes relationer til omverden er styrket, men den demokratiske kultur og forskningsfrihed er udfordret. En del af løsningen er, at universiteterne får reel autonomi og økonomisk robusthed, mens ledelsens fokus på forskernes inddragelse, medbestemmelse, tryghed og forskningsfrihed styrkes.
Nordplus støtter 340 nye uddannelsesprojekter
Publiceringsdato 22. maj 2023 95 millioner kroner styrker uddannelsessamarbejdet i Norden og Baltikum. Det sker i kraft af uddannelsesprogrammet Nordplus, der henvender sig til alle uddannelsessektorer og organisationer og institutioner, der er involveret i læring og uddannelse.
Vil du deltage i et af de 70 nye COST-forskernetværk?
Publiceringsdato 22. maj 2023 70 nye internationale forskernetværk bliver nu finansieret af organisationen COST, The European Cooperation in Science and Technology. Netværkene skal bane vejen for ny viden inden for udvalgte fagområder. Danske forskere og virksomheder kan søge om at deltage i et af de nye forskernetværk.
Første møde i Forum for læreruddannelsen
Publiceringsdato 15. maj 2023 Som opfølgning på den politiske aftale om reform af læreruddannelsen fra september 2022 har uddannelses- og forskningsministeren nedsat et forum for læreruddannelsens primære interessenter, som skal følge og understøtte udviklingen af læreruddannelsen. Forummet har netop afholdt sit første møde.
Uddannelses- og Forskningsmødet 2024 afholdes den 11.-12. april
Publiceringsdato 11. maj 2023 Den 11.-12. april 2024 samler uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ledelser og beslutningstagere fra det videregående uddannelsesområde samt fra forsknings- og innovationssektoren. Mødet afholdes på Hotel Koldingfjord.
Nye Reformveje 2
Publiceringsdato 04. maj 2023 Reformkommissionen har offentliggjort sin anden rapport med anbefalinger. Rapporten omhandler børn og unges vej gennem hele uddannelsessystemet og kan læses i sin helhed på reformkommissionens hjemmeside.
DFiR og Videnskabernes Selskab inviterer til dagskonference om universitetssektoren
Publiceringsdato 03. maj 2023 Deltag i konferencen ”Udfordringer og visioner for Danmarks universiteter” d. 24. maj med paneldebat og lancering af analyser fra hhv. DFiR, KDVS og DEA på programmet.
Nu kan der igen søges til Global Innovation Network Programme
Publiceringsdato 02. maj 2023 Vær med til at styrke internationaliseringen af dansk forskning og innovation via netværksskabende aktiviteter mellem danske og internationale viden- og innovationsinstitutioner.
Konkurrence for erhvervsskoleelever: Fortæl om dit oplæringsophold i udlandet
Publiceringsdato 28. april 2023 Klip en 3-minutters film eller skriv en historie om dit oplæringsophold i udlandet og deltag i Uddannelses- og Forskningsstyrelsens OPU-konkurrence 2023. Der er præmier på op til 7.000 kroner til de bedste historier og film, og deadline er først til oktober.
Dansk deltagelse i Erasmus+ Teacher Academies
Publiceringsdato 26. april 2023 Fire danske institutioner skal bidrage til at styrke målsætninger og praksis for læreruddannelser og professionsudvikling i Europa gennem deltagelse i internationale partnerskaber.
Fristen for at indsende forslag til posten som bestyrelsesformand for DFF er udsat til 1. juni 2023
Publiceringsdato 26. april 2023 Bestyrelsesformanden for Danmarks Frie Forskningsfond (DFF), Maja Horst, tiltræder en stilling som dekan for Faculty of Arts på Aarhus Universitet 1. juni 2023 og udtræder derfor af Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse. Uddannelses- og forskningsministeren skal derfor udpege en ny formand.
Open Access – fri adgang til videnskabelige artikler fra danske universiteter er i vækst
Publiceringsdato 13. april 2023 Antallet af videnskabelige artikler fra danske universiteter, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er steget igen i år. Den seneste måling viser, at 69 procent er Open Access
Danske virksomheder anvender ærter, træer og ålegræs til grøn omstilling
Publiceringsdato 12. april 2023 Grise guffer tang, planter erstatter gift og skibe sejler på el. Det er nogle af de grønne projekter, som danske virksomheder indgår i under EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon. Nu kan du læse ti spændende fortællinger i ny udgivelse om virksomheder i grønt og internationalt samarbejde.
Ny kortlægning af aktuel dansk forskning i antisemitisme
Publiceringsdato 31. marts 2023 Uddannelses- og Forskningsministeriet har foretaget en kortlægning af aktuel dansk forskning i antisemitisme som led i den fhv. regerings handlingsplan mod antisemitisme (januar 2022).
Otte forskere modtager en af de fineste europæiske forskningsbevillinger og tre af dem endda for anden gang
Publiceringsdato 31. marts 2023 Otte erfarne universitetsforskere har netop modtaget de eftertragtede Advanced Grants fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) til fri forskning baseret på deres egne idéer. Tre af forskerne har allerede et ERC Grant på CV'et og kan derfor nu bryste sig af at være dobbeltmodtagere af ERC-bevillinger.
Glæd dig til Forskningens Døgn - et fantastisk festivalprogram står klart
Publiceringsdato 27. marts 2023 Yelly-yoga i Kerteminde, robotbygning i Lyngby og adelig taffelmiddag på Djursland. I uge 17 står biblioteker, museer, hospitaler, foreninger og mange andre klar med en lang række events som en del af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn, hvor forskningen kommer ud til dig.
Ny kortlægning belyser omfanget og karakteren af forskning i udsathed blandt børn og unge
Publiceringsdato 24. marts 2023 En kortlægning af forskning i udsathed blandt børn og unge giver et overblik over omfanget og karakteren af forskning i udsathed blandt børn og unge. Samtidig belyser kortlægningen perspektiver på behovet for yderligere forskning på området, og hvordan forskningsområdet kan styrkes.
Ny kortlægning om forskning i erhvervsuddannelser
Publiceringsdato 24. marts 2023 En ny kortlægning af forskning i erhvervsuddannelser viser begrænset forskning og udvikling i erhvervsuddannelserne, et fragmenteret forskningsmiljø og udfordringer med at tiltrække nye forskere. Kortlægningen belyser desuden en stigende afhængighed af eksterne midler.
Nye medlemmer af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd
Publiceringsdato 24. marts 2023 Uddannelses- og forskningsministeren har netop udpeget seks nye medlemmer af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd. Professor Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitet er fortsat formand for rådet.
Danske Space Explorers går sammen i partnerskab
Publiceringsdato 23. marts 2023 30 danske universiteter, virksomheder, teknologiske institutter, medier, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og andre rumaktører er blevet enige om at arbejde sammen om at skabe de bedste rammer for udviklingen af et styrket Space Exploration miljø i Danmark i perioden 2023-2025.
Indkaldelse af forslag til bestyrelsesformand og to menige bestyrelsesmedlemmer til Danmarks Frie Forskningsfond pr. 1. januar 2024
Publiceringsdato 23. marts 2023 Uddannelses- og Forskningsstyrelsen indkalder hermed forslag til formand og to menige medlemmer til Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelse. Der er frist: torsdag 27. april 2023 kl. 16.00.
Nu kan du søge EUopSTART-tilskud til Horizon Europe-ansøgninger
Publiceringsdato 16. marts 2023 Der er godt nyt til dig, som vil søge midler fra Horizon Europe. Nu er EUopSTART-puljen igen åben. Med en EUopSTART-bevilling kan du få dækket en del af dine omkostninger forbundet med at udarbejde en ansøgning til Horizon Europe. Årets første frist til EUopSTART er den 25. april 2023.
83 internationale forskere sætter kurs mod Danmark på prestigefyldte europæiske forsknings- og mobilitetsstipendier
Publiceringsdato 15. marts 2023 De 83 forskere har hver modtaget et individuelt forsknings- og mobilitetsstipendie med en dansk værtsorganisation under Marie Skłodowska-Curie-programmet i Horizon Europe. Programmet støtter international forskeruddannelse og -mobilitet samt karriereudvikling.
Nye tal for efteroptagelsen 2022 offentliggjort
Publiceringsdato 10. marts 2023 I efteroptagelsen 2022, som er den endelige optagelse per 1. oktober 2022, er der i alt optaget 56.836.
DFiRbrief 36: Hvordan vil krudt og kugler ændre dansk forskning og innovation?
Publiceringsdato 01. marts 2023 Nye geopolitiske balancer vil medføre nye muligheder for forskning og innovation inden for forsvars-, rum-, og sikkerhedsteknologi. Men en forventet opprioritering af området vil også foranledige en række principielle og nødvendige drøftelser, som DFiR tager hul på i dette brief og en ny debatrække.
Fornem placering til dansk universitetsforskning i Horizon Europe
Publiceringsdato 28. februar 2023 Tre danske universiteter er med i Top 10 over de hidtil mest aktive deltagere i Horizon Europe. Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet er nummer 3, 4 og 6 på listen over de ti universiteter i Europa, der opnår flest midler til forskning fra Horizon Europe.
Danmarks Frie Forskningsfond får nyt bestyrelsesmedlem
Publiceringsdato 24. februar 2023 Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har udpeget professor Klaus Petersen til bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond per 1. marts 2023.
Save the date - The National Space Conference 2023
Publiceringsdato 23. februar 2023 The Ministry of Higher Education and Science, the Center for Defence, Space & Security (CenSec) and the University of Southern Denmark have joined forces to manage and develop the annual National Space Conference in 2023 which will take place on 9-10 November.
DFiR debatrække: Forskning, innovation og teknologiudvikling i en ny geopolitisk situation
Publiceringsdato 22. februar 2023 Deltag i debatten om udviklingen af det danske forsknings- og innovationsøkosystem inden for forsvars-, rum-, og sikkerhedsteknologi.