Deltag i debatten om potentialer og risici ved kunstig intelligens i dansk forskning og innovation.
Nyheder 2023
Ny evaluering viser, at de Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS) bidrager til erhvervslivets teknologiske udvikling – især grønne teknologier. 44 pct. af GTS’ernes kunder vurderer, at GTS-løsninger bidrager til introduktion af nye produkter. 41 pct. af disse er inden for grøn omstilling.
Med 14 bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) til forskere i Danmark rykker vi op i top 10 over de lande, der modtager flest ERC-bevillinger. Forskerne modtager hver ca. 15 millioner kroner til at forfølge egne idéer, sætte deres eget forskerhold og løfte deres videnskabelige karriere.
0-6 års området og det gode børneliv er i fokus for Partnerskab for børneforsknings nye ansøgningsrunde, som netop er åbnet for ansøgninger til forskningsprojekter.
Forsker gør os klogere på 1700-tallets kvindelige tænkere, virksomhed udvikler app til mennesker med epilepsi og startup forvandler mikromåling af celler til nye muligheder. Magasinet EUindblik sætter denne gang fokus på fri forskning og innovation og møder forskerne og virksomhederne bag.
Uddannelses- og forskningsministeren har pr. 1. december 2023 udpeget professor Nikolaj Elf som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning.
Den nationale Rumkonference 2023 blev afholdt 9.-10. november på Syddansk Universitet (SDU), som var en perfekt ramme om de 300+ deltagere, 50 talere og paneldeltagere og et imponerende udstillingsområde. Deltagerne havde mange livlige debatter, og ideer til nye projekter og samarbejde så dagens lys
Nye nøgletal for EU’s rammeprogram for forskning og Innovation, Horizon Europe, viser, at forskere og virksomheder i Danmark deltager aktivt i europæisk forsknings- og innovationssamarbejder om at løse globale udfordringer.
Antallet af private danske virksomheder, der investerer og engagerer sig i forskning og udvikling (FoU) falder og FoU-investeringerne koncentreres i færre og større virksomheder. I dette brief opsummerer DFiR erfaringerne fra en international workshop og undersøger udviklingen i udvalgte brancher.
Uddannelses- og Forskningsministeren har udpeget fire nye medlemmer til Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse.
Uddannelses- og forskningsministeren har pr. 1. november 2023 udpeget landsdommer ved Østre Landsret, Mikael Friis Rasmussen, som ny formand for Nævnet for Videnskabelig Uredelighed.
Participate in the debate on potentials and risks of artificial intelligence in Danish research and innovation.
Uddannelses- og Forskningsministeriet tager i de kommende uger temperaturen på studielivet på landets videregående uddannelser. Det sker ved, at alle studerende og nyuddannede i denne uge får en invitation til at deltage i spørgeskemaundersøgelsen Danmarks Studieundersøgelse.
Tre danske forskere fra universitets- og museumsverdenen modtager de største bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd til at deltage i internationale og interdisciplinære projekter. Når forskere krydser landegrænser og klassiske videnskabelige discipliner opstår synergi og kimen til gennembrud.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsens direktør Mikkel Leihardt er i disse dage i Japan i forbindelse med statsminister Mette Frederiksens besøg i landet. Formålet er at styrke det bilaterale dansk-japanske samarbejde.
Forum for International Koordination og Samarbejde har udarbejdet sin første statusrapport, der præsenterer implementeringen af retningslinjerne på baggrund af Udvalg om Retningslinjer for Internationalt Forsknings- og Innovationssamarbejde.
I et nyt blogindlæg fra ICDK Bangalore kan du læse om besøget fra Københavns Universitet (KU), som har været rundt i Indien for at finde samarbejdspartnere, styrke forskningsrelationer og diskutere forskningsprioriteter med indiske nøgleaktører.
En ny kortlægning viser, at der i perioden 2020-2022 blev fordelt knap 15 mia. kroner til nye grønne forsknings- og innovationsprojekter. Midlerne kommer fra offentlige og private fonde samt EU. En stor del af midlerne går til projekter inden for grøn omstilling af landbrugs- og fødevareproduktion.
En ny outlook-rapport samler erfaringer fra fremtrædende amerikanske universiteter og forskere i forhold til det gode studieliv. Den beskriver, hvordan man kan sikre gode overgange, skabe en følelse af at høre til, samt hvordan positiv psykologi kan have indflydelse på de studerendes trivsel.
Dansk forskning skal have mest muligt udbytte af, at Danmark hvert år bidrager med godt 600 millioner kroner for at være medlem af ni internationale forskningsfaciliteter. Derfor opstilles nu en række strategiske mål og sigtelinjer for udbyttet og brugen af hver facilitet.
In line with the growing interest in space exploration, the conference will, for the first time, span over two days and include six dedicated tracks. The online programme contains a number of confirmed speakers and an in-depth description of the highly relevant topics on today’s space agenda.
Forskning i vandkvalitet. Grøn omstilling af fødevareproduktion. Udvikling af nye supercomputere. Det er et lille udpluk af de mange støttemuligheder i EU’s specialiserede partnerskaber i Horizon Europe. Ny side på ufm.dk guider dig rundt i de forskellige partnerskaber og deres støttemuligheder.
Der har længe været arbejdet på at færdiggøre den aftale, der giver UK status som associeret til Horizon Europe. Associeringen betyder, at forskere og virksomheder fra UK som udgangspunkt vil kunne ansøge og deltage på lige fod med partnere fra andre associerede lande og EU-medlemslande.
Hvad gør, at bykulturer opstår, blomstrer og siden forsvinder? Hvordan er forholdet mellem sprog og mytologi hos aztekere, og på hvilken måde præger civilsamfundets elite vores fælles værdier og normer? Det skal danske forskere nu undersøge via en bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd.
I dette brief opsummeres på centrale pointer fra den debatrække om forskning og innovation inden for forsvar og sikkerhed, som DFiR afholdt i foråret og sommeren 2023
Et lille EU-projekt med en afgrænset problemstilling og en kort tidshorisont kan ofte være appetitvækker for virksomheder og organisationer, der vil afprøve Horizon Europe. De finansieres via den såkaldte cascade funding i Horizon Europe, og pt. er der 45 aktuelle opslag efter mini EU-projekter.
VIA University College er netop føjet til rækken af danske videregående uddannelsesinstitutioner, der indgår som partnere i en række ’Europæiske Universiteter’. Med det nye partnerskab følger 14,4 millioner euro over en fireårig periode.
Det Europæiske Forskningsråd har netop vedtaget og offentliggjort deres arbejdsprogram for 2023-24. Arbejdsprogrammet byder på nye tiltag blandt andet for bevillingerne Advanced Grants og Proof of Concept Grants, nye evalueringspaneler og tilpasninger i evalueringsprocessen samt frister for 2024.
Grønlands Forskningsråd og Danmarks Frie Forskningsfond har fået i opdrag at indstille egnede kandidater til Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke og uddannelses- og forskningsministeren til posten som forskningsleder for den historiske udredning af forholdet ml. Grønland og Danmark
Danmark er netop kåret som vinder af årets udgave af European Innovation Scoreboard, hvor blandt andet EU-landene dyster på deres forsknings- og innovationsperformance. Danmark overgår sidste års vinder Sverige og er nu det stærkeste EU-medlemsland ift. forsknings- og innovationsperformance.
Handlinger tilknyttet webside