Nyt partnerskab for børneforskning
Danmark skal være et foregangsland inden for børneforskning og pædagogik i forhold til små børn. Et nyt partnerskab for børneforskning skal derfor styrke børneforskningsområdet gennem et tæt samarbejde mellem forskningsmiljøer, uddannelsesmiljøer og relevante interessenter på området. Formålet med indsatsen er at understøtte forskning, der bidrager til, at alle børn i dagtilbud trives, lærer, udvikler sig og dannes.
Det er et centralt element i indsatsen, at der skal være tale om praksisnær forskning, der bl.a. understøtter pædagoguddannelsen, professionsudøvelsen og den løbende kvalitetsudvikling af området.
Partnerskabet skal definere og prioritere indsatsområder for den pædagogiske forskning og udmønte de i alt 200 mio. kr., der blev afsat til indsatsen i forbindelse med fordelingen af forskningsreserven for 2021. Herudover skal partnerskabet bidrage til at skabe sammenhæng i den samlede forskningsindsats på området, formidle forskningen til praksis og sikre indlejring af forskningen i pædagoguddannelsen og andre relevante uddannelser.
Rammerne for partnerskabet er nu på plads, og partnerskabet organiseres med fire organer:
- En bestyrelse bestående af bl.a. repræsentanter fra uddannelses- og forskningsinstitutioner samt KL og BUPL (i alt ni personer inkl. formand)
- Et repræsentantskab bestående af uddannelses- og forskningsinstitutioner, aftagere og interessenter på området, som rådgiver bestyrelsen
- Et praksispanel, der vurderer indkomne ansøgninger ift. praksisrelevans
- Et videnskabeligt panel, der vurderer indkomne ansøgninger ift. forskningsfaglig kvalitet
Modellen for organisering af partnerskabet er udarbejdet på baggrund af anbefalinger fra en gruppe af universiteter, professionshøjskoler, forskningsinstitutioner samt KL og BUPL.
Uddannelses- og forskningsministeren igangsætter nu processen med nedsættelse af partnerskabet. I den forbindelse beder Uddannelses- og Forskningsministeriet om indstillinger til medlemmer af partnerskabets bestyrelse fra Danske Universiteter, Danske Professionshøjskoler, BUPL og KL.
Læs mere:
- Notat: Organisering af Partnerskab for børneforskning (pdf)
- Bilag 1: Inspiration til vurderingskriterier (pdf)
- Bilag 2: Medlemmer af gruppen til etablering af Partnerskab for børneforskning (pdf)
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181.
Kontakt
Handlinger tilknyttet webside