Gå til indhold

Syv forskningsprojekter på fem danske universiteter modtager Europas mest eftertragtede bevillinger

05. november 2024
Ni topforskere, fem danske universiteter og syv banebrydende forskningsprojekter har samlet modtaget bevillinger i millionklassen. De syv projekter skal over de næste seks år skabe banebrydende forskning på det europæiske kontinent.

Hvordan kan ældgamle nordiske bogstykker give perspektiver på 500 års middelalderboghåndværk? Og kan en ny måde at indtænke energi skabe et gennembrud for stabile vedvarende energikilder? Det er spørgsmål, som to af de i alt syv forskningsprojekter vil besvare med midler fra Det Europæiske Forskningsråd.

De syv projekter har modtaget Europas måske mest prestigefyldte bevillinger – nemlig ERC Synergy Grant, som årligt uddeles til mindre grupper af eliteforskere, der sammen skal løse komplekse videnskabelige problemstillinger.

De syv Synergy Grants gives til topforskerne fra Syddansk Universitet, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, som hver modtager op til ca. 74,6 mio. kr. (10 mio. euro) til at skabe banebrydende forskning sammen med andre europæiske eliteforskere. Der er vel at mærke tale om forskning, som ville være utænkelig for den enkelte forsker, men som derimod forudsætter samarbejde mellem de allerbedste forskere i Europa.

Glemte håndværk og stabil energi

Et af de syv forskningsprojekter tager sit udspring på Syddansk Universitet og skal studere og analysere nordiske bogfragmenter som kilder til middelalderens boghåndværk. På projektet samarbejder fire forskere fra Syddansk Universitet og Københavns Universitet og fra hver sit fagområde – nemlig palæografi (dvs. videnskab om gammel skrift), litteratur, historie og biokodikologi (dvs. studiet af biologiske informationer i manuskripter). Denne forskergruppe har til opgave at udvide perspektivet på europæisk boghistorie år 1000-1500 ved at genskabe middelalderbøgerne digitalt og udforske det håndværk, der var forbundet med bogproduktionen. Målet er at blive klogere på relationerne mellem de overleverede manuskripter og kaste lys over de internationale netværk, der forbandt Nordeuropa.

Foto af Middelalderskrift, fotograf: Veikko Somerpuro
Middelalderskrift. Fotograf: Veikko Somerpuro


På et andet af de udvalgte projekter skal fire topforskere på Aalborg Universitet at udforske og evaluere en ny teori, arkitektur og driftsprincip for energisystemer. Projektet skal give løsninger på nutidens massive udfordringer på med skiftet fra fossile kraftværker til vedvarende energikilder. Løsninger som har til formål at skabe et gennembrud i den stabile levering af energi og stimulere innovation i energisektoren.

Foto af professor Frede Blaabjerg i forskningslaboratorium
Professor Frede Blaabjerg i forskningslaboratorium, Aalborg Universitet

Dansk forsker modtager ERC-bevilling for tredje gang

At ni forskere på danske universiteter får en bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) er i sig selv en flot bedrift, men en af bevillingsmodtagerne har opnået noget helt særligt. Professor Liv Hornekær kan nemlig bryste sig af at have modtaget sin tredje forskningsbevilling fra ERC.

Hun modtog i 2008 et ERC Starting Grant og i 2024 et ERC Consolidator Grant – begge til fri og excellent forskning baseret på hendes egne forskningsidéer. Hun har nu også modtaget et ERC Synergy Grant, hvor hun sammen med to andre dygtige forskere på europæiske universiteter skal løse komplekse videnskabelige problemstillinger inden for kemisk fysik i forskningsprojektet IRASTRO.

Det er meget få forskere forundt at modtage tre bevillinger fra ERC, og Liv rykker dermed ind i en eksklusiv gruppe af fremragende europæiske forskere.

ERC støtter 57 nye eliteforskerteams, Danmark er med i syv

I alt støtter Det Europæiske Forskningsråd 57 forskningsprojekter i 2024 med en samlet støttepulje på 4,3 milliarder kroner. Ni forskere fra fem danske universiteter Danmark er med i syv projekter af de 57 projekter.

De ni bevillingsmodtagere

Navn(e) Projekttitel  Projektbeskrivelse Institution

Lars Boje Mortensen

Matthew Collins

CODICUM

The Medieval Book and Networks of Northern Europe c. 1000-1500: Texts, Crafts, Fragments

Syddansk Universitet (SDU) og
Københavns Universitet (KU)

Jenny Emnéus Custom-Made Custom-made Neurons for Cell Therapy in Parkinson’s and Huntington’s disease Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
Maarten Van De Meent GWSky

Making Sense of the Unexpected in the Gravitational-Wave Sky

Københavns Universitet (KU)
Liv Hornekær IRASTRO

Molecular Quantum Dynamics in Low Temperature Condensed Phase

Aarhus Universitet (AU)

Peter Bøggild

Mads Brandbyge

METRIQS Metamaterial Interfaces for Quantum Electronics Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
Bo Thamdrup RECLESS

Recycling versus loss in the marine nitrogen cycle: controls, feedbacks, and the impact of expanding low oxygen regions

Syddansk Universitet (SDU)
Frede Blaabjerg SAFEr Grid Store-And-Forward Energy Grid Aalborg Universitet (AAU)


Fakta om Det Europæiske Forskningsråd og ERC Synergy Grants

  • Uddannelses- og Forskningsstyrelsens opgave og rolle er at informere og rådgive de danske forskningsmiljøer om Det Europæiske Forskningsråd (ERC)
  • Det Europæiske Forskningsråd blev oprette af EU i 2007 og støtter banebrydende videnskab med de fire kernebevillinger: Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants og Synergy Grants.
  • Det Europæiske Forskningsråd er en del af EU’s forsknings- og innovationsprogram, Horizon Europe.

Læs mere

For yderligere oplysninger

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsstyrelsens pressetelefon: 7231 9000 eller mail: POK-presse@ufm.dk

Kontakt

Anne Overgaard Jørgensen
Specialkonsulent
Tlf.: 72318451
Email: aoj@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen