Gå til indhold

DFIR rapport: Forsknings­informeret velfærds­innovation i de danske kommuner

09. oktober 2024
De danske kommuner står over for store udfordringer med at sikre borgernær velfærd i en tid med frisættelsesdagsordenen og strukturelle forandringer. DFIR har derfor undersøgt, hvordan forskning kan styrke kommunernes velfærdsydelser til gavn for borgere og samfund.

Kommunernes opgaver inden for dagtilbud, skole, socialområdet, beskæftigelse og sundhed bliver i stigende grad påvirket af en aldrende befolkning, øgede krav til sundhedsvæsenet og mangel på fagprofessionelle til borgernære opgaver. Samtidig oplever kommunerne en stigende kompleksitet i de problemstillinger, de skal løse, herunder beskæftigelsesindsatser, social udsathed, mistrivsel blandt unge og ulighed i sundhed og uddannelse.

DFIR's rapport afdækker, hvordan den borgernære velfærd i de danske kommuner kan drage større nytte af forskning og innovation. Rapporten viser, at der ofte enten ikke findes tilstrækkelig relevant forskning, eller at den forskning, der eksisterer, ikke bliver anvendt optimalt i kommunerne. Samtidig peger rapporten på, at kommunerne blandt andet i kraft af fravær af et tydeligt mandat til at indgå i forsknings- og udviklingsaktiviteter, ikke har tilstrækkelig kapacitet til at bringe forskningsinformeret viden i anvendelse. I rapporten præsenterer DFIR også to internationale eksempler på tiltag til at skabe et understøttende system for mobilisering af forskning og udvikling i kommunerne fra hhv. Norge og Nederlandene. På den baggrund præsenterer DFIR en række anbefalinger, der har til formål at styrke samspillet mellem forskning og praksis og gøre forskningsinformeret velfærdsinnovation til en integreret del af de kommunale opgaver.

Kontakt

Signe Bodil Nipper Nielsen
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 83 33
Email: sbnn@ufm.dk
Thomas Trøst Hansen
Sekretariatsleder
Tlf.: +45 72 31 81 48
Email: ttrh@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd