Målrettet uddannelsesindsats skal styrke kvantetalentet i Danmark
Kvanteforskning og -teknologi forgrener sig ind på betydningsfulde felter som kunstig intelligens og national sikkerhed. Det er derfor også et område, som oplever voksende opmærksomhed fra både dansk erhvervsliv, forskningsmiljøer såvel som forsvaret.
For at styrke indsatsen offentliggjorde regeringen i 2023 en kvantestrategi gældende for 2024-2027. Strategien indeholder blandt andet et initiativ, der går på at styrke danske kompetencer på området igennem talentudvikling og uddannelse.
Tre ansøgere har budt ind på initiativet, og alle tre projekter vurderes at leve op til kriterierne for udvælgelse.
Derfor får følgende projekter andel i de 6 millioner kroner:
- Undervisningsforløb om kvanteteknologier i Region Syddanmark
Syddansk Universitet sigter mod at øge kendskabet til kvanteteknologi og tiltrække flere studerende til SDU’s kvanteuddannelser. Denne indsats indebærer undervisningsforløb, camps og foredrag for gymnasieelever og bachelorstuderende. Projektet skal øge nysgerrigheden for kvanterelaterede emner og bygge bro til at flere unge søger videre uddannelse inden for kvanteområdet. - Ny kandidatuddannelse i kvantecomputing på SDU
SDU er også afsender på et andet projekt, som skal udvikle og informere om en ny kandidatuddannelse i kvantecomputing og styrke samarbejdet med erhvervslivet. Målet er at øge antallet af studerende inden for kvantecomputing for dermed at styrke en mere langsigtet position inden for feltet. - Livslang læring på kvanteområdet
Det tredje projekt er et samarbejde mellem Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. Projektet skal understøtte livslang læring i kvanteteknologi opkvalificere gymnasielærere og sikre efteruddannelse i brancher, hvor kvanteteknologi kan få afgørende betydning.
Forventningen er, at de tre projekter kan skabe opmærksom om kvanteteknologi i gymnasiet, i videregående bachelor- og kandidatuddannelser og i videregående efteruddannelse. Derudover skal denne målrettede uddannelsesindsats understøtte et øget optag på kvantefaglige uddannelser, udbredelse af kvantefaglige kompetencer på tværs af fagområder og understøtte et stærkt forskningsmiljø indenfor feltet. Projekterne begynder fra januar 2025.
Fakta
- De tre godkendte projekter starter op i 2025 og løber frem mod udgangen af 2027.
- Som et led i styrkelsen af den danske talentudvikling afholdes der ligeledes i sommeren 2025 en international kvantesommerskole. Her samles danske og internationale kvantestuderende til to ugers undervisning på Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet. Sommerskolen er arrangeret i et samarbejde mellem KU, AU, AAU, DTU, SDU og Innovation Centre Denmark som led i den nationale kvantestrategi.
For yderligere oplysninger
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsstyrelsens pressetelefon: 7231 9000 eller mail: presse-ufs@ufm.dk
Handlinger tilknyttet webside