Gå til indhold

Tre projekter skal udvikle og udbrede uddannelser inden for kvanteområdet

Tre projekter skal fra 2025 bidrage til at udvikle nye uddannelseselementer, udbrede viden og styrke samarbejde og brobygning til kvanterelaterede uddannelser. Syddansk Universitet er projektleder på to af projekterne, mens det tredje projekt er et samarbejde mellem KU og DTU.

Det er Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, der har godkendt de tre projekter, på baggrund af ansøgning til et puljeopslag med 6 mio. kr., der havde frist den 20. august 2024. 

Projektansøgningerne fra SDU og KU/DTU er udvalgt, fordi de lever op til puljeopslagets formål om at udvikle uddannelseselementer med relevans for kvanteområdet og styrke viden og samarbejde om uddannelsesmuligheder inden for kvanteområdet.

Afgørelsen er også truffet ud fra en vurdering af, at projekterne lever op til opslagets øvrige vurderingskriterier: 

  1. Realisering af projektet
  2. Publicering og formidling af resultater
  3. Volumen

De tre godkendte projekter sigter mod at udvikle eksisterende uddannelsestilbud inden for kvanteområdet, udbrede kvantefagligheden til andre fagområder, understøtte brobygning og sprede viden om kvanterelaterede emner. 

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen modtog tre ansøgninger til puljeopslaget, og der blev samlet set søgt om ca. 6,2 mio. kr. 

De godkendte projekter


Undervisningsforløb og foredrag om kvanteteknologier i Region Syddanmark 

Institution 

Syddansk Universitet (projektleder)

Fokus

Projektet har til formål at udvikle et sammenhængende undervisningsforløb om kvanteteknologier for at øge kendskabet og interessen for de kvanterelaterede uddannelser på SDU.

Målgruppen er både gymnasieelever fra Region Syddanmark og bachelorstuderende. Projektet har desuden også et fokus på at formidle om kvanterelaterede emner til en bredere målgruppe af fysik- og matematikinteresserede personer, herunder i netværk for gymnasielærere og ved foredrag på bl.a. folkeuniversitetet og SDU’s Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling.

Projektets aktiviteter vil bl.a. bestå af:

  • Udvikling og afholdelse af årlig camp for gymnasieelever i Region Syddanmark.
  • Udvikling og afholdelse af international sommerskole for bachelorstuderende.
  • Brobygningsaktiviteter for gymnasier med fokus på kvantefysik - både i SDU’s kvantelab og på gymnasierne.
  • Udvikling og afholdelse af foredrag og andre arrangementer relateret til kvantetemaer.

Aktiviteterne skal bidrage til projektets mål om at øge optaget på SDU’s to kvanterelaterede uddannelser, øge antallet af besøgende studerende i kvantelab og til at indfri måltal for antal deltagende ved sommerskole for bachelorstuderende og ved kvantecamps for gymnasieelever.

Projektperiode

01.08.2025-30-09-2027 

Styrkelse af Danmarks kvanteteknologiske position: SDU's kandidatuddannelse i kvantecomputing

Institution

Syddansk Universitet (projektleder)

Fokus

Projektet har til formål at styrke Danmarks position inden for kvanteteknologi ved at fremme SDU’s nye kandidatuddannelse i kvantecomputing. Kandidatuddannelsen i kvantecomputing har første optag i 2025, og SDU vil med projektet blandt andet: 

  • Iværksætte øget kommunikation om uddannelsen mhp. øget rekruttering.
  • Iværksætte tiltag til at styrke uddannelsen. Det handler blandt andet om efteruddannelse af undervisere i brug af platforme inden for kvantecomputing og udvikling af formater for integration af avancerede kvanteteknologiske ressourcer i undervisningen.
  • Understøtte en tæt kobling til centrale aktører inden for kvantecomputing igennem bl.a. virksomhedssamarbejder, studieture og gæsteseminarer. 
  • Understøtte fastholdelsen af international arbejdskraft med kompetencer inden for kvanteteknologi i Danmark. Bl.a. via et tæt samarbejde med kvanteteknologiske virksomheder om at aftage de internationale dimittender fra kandidatuddannelsen i kvantecomputing og ved rekrutteringen af internationale forskningstalenter til forskningsmiljøerne i Danmark.

Målgruppen er primært danske og internationale universitetsstuderende med en adgangsgivende bachelorgrad inden for fysik, datalogi, matematik, data science og kunstig intelligens, der vil kunne påbegynde kandidatuddannelsen i kvantecomputing i en nær fremtid. Derudover har projektet et fokus på gymnasieelever ift. at øge det fremadrettede rekrutteringsgrundlag, 

Projektperiode

01.01.2025-31.12.2027

Lifelong Education in Quantum Science

Institution 

Københavns Universitet (projektleder) og Danmarks Tekniske Universitet

Fokus 

Projektet er et samarbejde mellem KU og DTU om at udvikle livslang læring i kvantevidenskab ved at udvikle undervisningstilbud inden for kvantevidenskab målrettet både gymnasieelever, bachelor- og kandidatstuderende og efteruddannelse af gymnasielærere og øvrige i arbejdsstyrken.

For gymnasierne vil KU og DTU udvikle undervisningsforløb- og tilbud, der skal øge interessen for emnet, både blandt gymnasielærere og elever. På universitetsniveau vil der på bacheloruddannelserne på KU og DTU blive udviklet tværdisciplinære studieforløb/retninger, der sigter mod at flere studerende søger universiteternes fælles kandidatuddannelse i Kvanteinformationsvidenskab.

Derudover vil der blive udviklet kurser på kandidatniveau i kvanteinformationsvidenskab målrettet studerende på andre kandidatuddannelser.

På efter- og videreuddannelsesområdet vil projektet udvikle efteruddannelsestilbud for gymnasielærere og øvrige personer i arbejdsstyrken, der arbejder i sektorer, der potentielt vil kunne udnytte potentialerne ved kvanteteknologi.

Projektperiode

01.01.2025-31.12.2027

Kontakt

Frederik Damkjær Hansen
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 82 56
Email: fdh@ufm.dk
Nagina Gholam
Fuldmægtig
Tlf.: +45 72 31 81 33
Email: nagh@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 06. november 2024