Nye europæiske ph.d.-programmer ser dagens lys på danske universiteter og virksomheder
De 52 nye europæiske ph.d.-programmer er en del af Doctoral Networks under Marie Skłodowska-Curie-programmet (MSCA) i Horizon Europe. Programmet uddanner ph.d.-studerende på tværs af landegrænser og sektorer og gør det samtidig muligt for danske universiteter og virksomheder at tiltrække dygtige og talentfulde forskerspirer fra hele verden.
Danmark sætter to nye rekorder i den seneste ansøgningsrunde til Doctoral Networks. Dels i forhold til størrelsen på den samlede bevilling, som er den største af sin art fra EU til Danmark, dels i antallet af dansk ledede ph.d.-programmer.
Med 12 koordinatorer – det vil sige den organisation, der står i spidsen for de pågældende ph.d.-programmer – er danske universiteter dermed nogle af de bedste i Europa til at opnå bevillinger til nye europæiske ph.d.-programmer. De rekordmange koordinatorer findes på Danmarks Tekniske Universitet (9), Aarhus Universitet (2) og Syddansk Universitet (1), og de skal inden længe i gang med at rekruttere spirende forskertalenter fra hele verden.
Samlet set indtager de danske universiteter sammen med Italien en europæisk 5. plads, kun overgået af Storbritannien, Holland, Spanien og øverst Tyskland, der topper listen med 24 koordinatorer.
Partnerskab mellem universiteter og erhvervsaktører
Flere af ph.d.-programmerne bliver til i partnerskab mellem universiteter og erhvervsaktører. Blandt dem er Rambøll, COWI, Novo Nordisk, Arla Foods, Grundfos, Ørsted og Vestas. Virksomhederne skal f.eks. rekruttere minimum én ph.d.-studerende, stille faciliteter til rådighed eller tilbyde forskellige former for uddannelsesforløb.
Vejledning bærer frugt
I 2024 har Uddannelses- og Forskningsstyrelsens EU-kontor besvaret knap 400 henvendelser om Marie Skłodowska-Curie-programmet og afholdt tre webinarer for mere end 300 deltagere, inklusiv ét specifikt om Doctoral Networks. Styrelsens rådgivning bidrager dermed til at fremme interessen og forståelse af reglerne i programmet i danske kredse:
- Vores vejledning er især målrettet de lokale rådgivere på universiteterne, men vi hjælper også virksomheder med at forstå reglerne i EU-programmerne. Det glæder mig, at den indsats har båret frugt, og at vores vejledning hjælper sektoren til at uddanne en ny generation af ph.d.’er på tværs af Europa, siger vicedirektør Annemarie Falktoft.
Udover rådgivning yder styrelsen økonomisk støtte på op til 100.000 kroner til koordinatorer via ordningen EUopSTART. I 2024 bevilligede styrelsen således knap 3 mio. kroner til koordinatorer til at dække udgifter forbundet med ansøgningsprocessen til Doctoral Networks.
Fakta om ansøgningsrunden til Doctoral Networks 2024
- I ansøgningsrunden modtog EU 1.417 ansøgninger om at etablere et europæisk ph.d.-program. 149 ansøgninger er imødekommet, og 52 af ansøgningerne er med dansk deltagelse.
- I de 52 nye europæiske ph.d.-programmer deltager danske organisationer 116 gange (som enten koordinator, partner eller associeret partner). Universiteterne står for 55 deltagelser, mens de private virksomheder står for 47 deltagelser. Det vil sige, at i nogle ph.d.-programmer deltager mere end én dansk organisation. 12 af de nye europæiske ph.d.-programmer bliver dansk ledet.
- Den gennemsnitlige succesrate på tværs af alle lande er 11,51 %, hvor den for Danmark er 14,18 %.
- Danske organisationer modtager ca. 260 mio. kroner ud af den samlede uddeling på 4,5 mia. kroner fra Doctoral Networks 2024.
Fakta om Doctoral Networks
- Doctoral Networks støtter oprettelsen af internationale ph.d.-programmer på tværs af landegrænser. Hvert ph.d.-program kan uddanne op til 15 ph.d.’er og varer mellem fire og fem år.
- Organisationer fra både den akademiske sektor og fra den ikke-akademiske sektor, såsom større og mindre virksomheder, offentlige myndigheder, NGO’er, museer, hospitaler m.fl. kan søge midler fra Doctoral Networks.
Det er muligt at søge som konsortier med minimum tre deltagere fra minimum tre EU-medlemslande eller lande associerede til Horizon Europe. -
Næste ansøgningsfrist er den 25. november 2025. Opslaget til Doctoral Networks 2025 forventes offentliggjort ultimo maj 2025 på Europa-Kommissionens Funding & Tenders portal
Læs mere
- Om Doctoral Networks i Marie Skłodowska-Curie (MSCA) under Horizon Europe
- Nyheden ’MSCA awards €608.6 million for doctoral programmes’ på Europa-Kommissionens hjemmeside
Kontakt
Handlinger tilknyttet webside