Nye tal: Stigning i den åbne og frie adgang til forskningsresultater på danske universiteter
Fremgangen gør sig gældende på tværs af de danske universiteter, hvor fire universiteter har Open Access på over 80 procent, og ingen har under 70 procent.
Førsteplads trods nedgang
Til trods for en nedgang på 15 procent i 2025 indtager IT-Universitetet fortsat førstepladsen med det højeste niveau af Open Access, som i 2025 ligger på 85 procent. Roskilde Universitet oplever den største stigning med hele 12 procentpoint fra 65 procent i 2024 til 77 procent i 2025. CBS følger lige efter med en stigning på 7 procentpoint fra 67 procent til 74 procent.
Københavns Universitet ligger på andenpladsen efter IT-Universitetet med Open Access på 83 procent - skarpt efterfulgt af Danmarks Tekniske Universitet med 82 procent og Syddansk Universitet med 81 procent.
Der ses fremgang på alle hovedforskningsområder, hvilket indikerer, at universiteterne er blevet bedre til at udnytte potentialet for Open Access inden for flere områder. Der er dog stadig større potentialer, som endnu ikke er indfriet. Særligt inden for sundhedsvidenskab er der et urealiseret Open Access-potentiale på 16 procent. Det betyder, at flere sundhedsvidenskabelige forskningsartikler, som kunne være frit tilgængelige for alle, endnu ikke er det – til trods for at tidsskrifterne faktisk tillader det.
Siden 2015 er den åbne og frie adgang til publiceret forskning steget markant fra 17 procent til 78 procent i 2025, hvilket vidner om en målrettet og vedvarende indsats på universiteterne for at gøre dansk forskning mere tilgængelig.
Fakta
-
Open Access er et vigtigt redskab for at sikre fri og åben adgang til dansk forskning. Uddannelses- og Forskningsstyrelsen måler hvert år andelen af Open Access på nationalt plan – og fordelt på universiteter og videnskabelige hovedområder.
-
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har ansvar for udvikling og implementering af Danmarks Nationale Strategi for Open Access, som skal understøtte fri og gratis adgang for alle til fagfællebedømte, videnskabelige artikler produceret på danske forskningsinstitutioner.
-
Målet i Danmarks Nationale Strategi for Open Access er, at alle artikler fra danske universiteter skal være frit tilgængelige. Dog er denne målsætning svær at opnå, da flere videnskabelige tidsskrifter enten ikke tillader Open Access eller de på anden vis ikke lever op til danske krav for Open Access.
Læs mere
Kontakt
Handlinger tilknyttet webside